Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slagord for de unge

Amalie Henriksen og Lusie Kuraas fortalte om seminar for stemmerett for 16-og 17åringer i Oslo. FOTO: Christopher Engås

Slagord for de unge

Hvem kommer opp med det beste slagordet for å få 16- og 17-åringer til å stemme ved valget kommende høst?

Tekst:

Publisert:

16-åringene Amalie Henriksen og Lusie Kuraas fra Longyearbyen ungdomsråd sjarmerte lokalpolitikerne med sitt foredrag om stemmerett for 16- og 17-åringer. De to har vært på kurs om tematikken i Oppegård utenfor Oslo.

For og imot

Som ved forrige kommune- og fylkestingsvalg skal Longyearbyen være forsøkskommune med stemmerett for aldersgruppen. Henriksen og Kuraas er ikke uventet tilhengere av at ungdom skal få stemmerett, og de håper at det vil foregå i så stor grad som mulig sammen med den øvrige befolkningen.

– Det er litt stas å få stemme ved de vanlige urnene, og ikke delta i ei ordning der vi bare får stemme på skolen, sier de to som er reflekterte i tematikken.

– Vi mener ungdommen er moden nok til å begynne å stemme, men innser at det er flere motsetningsforhold i denne saken. For eksempel er det rart at man skal få lov til å bestemme hvem som skal sitte på Stortingen, men ikke ha lov til å kjøpe alkohol eller bestemme over egen lommebok, påpekte de to.

Slagordkonkurranse

Henriksen og Kuraas ga politikerne ei vitamininnsprøytning i et ellers ganske dystert møte med til dels trist tematikk som krisen i hjørnesteinsbedriften, og økende utgifter til energiverket i neste års budsjett.

Lokalstyreleder Chrtistin Kristoffersen påpekte at 16- og 17-åringene hadde høyere valgoppslutning i siste valg enn befolkningen for øvrig. Hun lanserte deretter en slagordkonkurranse for å få valgdeltagelsen i gruppen til å bli enda høyere.

– Lokalstyret oppfordrer ungdom til å komme med forslag til slagord for å heve interessen for å delta i valg til høsten. Slagordet må være poengtert og vise til hvor viktig det er å delta i demokratiet, sier hun.

Premie, og hvordan slagordet skal brukes, skal kunngjøres senere.

Nøkkelord

Se bildet større

De folkevalgte fulgte godt med da 16-åringene snakket om stemmeretten som de unge igjen får i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!