Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slagord for de unge

Amalie Henriksen og Lusie Kuraas fortalte om seminar for stemmerett for 16-og 17åringer i Oslo. FOTO: Christopher Engås

Slagord for de unge

Hvem kommer opp med det beste slagordet for å få 16- og 17-åringer til å stemme ved valget kommende høst?

16-åringene Amalie Henriksen og Lusie Kuraas fra Longyearbyen ungdomsråd sjarmerte lokalpolitikerne med sitt foredrag om stemmerett for 16- og 17-åringer. De to har vært på kurs om tematikken i Oppegård utenfor Oslo.

For og imot

Som ved forrige kommune- og fylkestingsvalg skal Longyearbyen være forsøkskommune med stemmerett for aldersgruppen. Henriksen og Kuraas er ikke uventet tilhengere av at ungdom skal få stemmerett, og de håper at det vil foregå i så stor grad som mulig sammen med den øvrige befolkningen.

– Det er litt stas å få stemme ved de vanlige urnene, og ikke delta i ei ordning der vi bare får stemme på skolen, sier de to som er reflekterte i tematikken.

– Vi mener ungdommen er moden nok til å begynne å stemme, men innser at det er flere motsetningsforhold i denne saken. For eksempel er det rart at man skal få lov til å bestemme hvem som skal sitte på Stortingen, men ikke ha lov til å kjøpe alkohol eller bestemme over egen lommebok, påpekte de to.

Slagordkonkurranse

Henriksen og Kuraas ga politikerne ei vitamininnsprøytning i et ellers ganske dystert møte med til dels trist tematikk som krisen i hjørnesteinsbedriften, og økende utgifter til energiverket i neste års budsjett.

Lokalstyreleder Chrtistin Kristoffersen påpekte at 16- og 17-åringene hadde høyere valgoppslutning i siste valg enn befolkningen for øvrig. Hun lanserte deretter en slagordkonkurranse for å få valgdeltagelsen i gruppen til å bli enda høyere.

– Lokalstyret oppfordrer ungdom til å komme med forslag til slagord for å heve interessen for å delta i valg til høsten. Slagordet må være poengtert og vise til hvor viktig det er å delta i demokratiet, sier hun.

Premie, og hvordan slagordet skal brukes, skal kunngjøres senere.

Nøkkelord

Se bildet større

De folkevalgte fulgte godt med da 16-åringene snakket om stemmeretten som de unge igjen får i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!