Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slagord for de unge

Amalie Henriksen og Lusie Kuraas fortalte om seminar for stemmerett for 16-og 17åringer i Oslo. FOTO: Christopher Engås

Slagord for de unge

Hvem kommer opp med det beste slagordet for å få 16- og 17-åringer til å stemme ved valget kommende høst?

16-åringene Amalie Henriksen og Lusie Kuraas fra Longyearbyen ungdomsråd sjarmerte lokalpolitikerne med sitt foredrag om stemmerett for 16- og 17-åringer. De to har vært på kurs om tematikken i Oppegård utenfor Oslo.

For og imot

Som ved forrige kommune- og fylkestingsvalg skal Longyearbyen være forsøkskommune med stemmerett for aldersgruppen. Henriksen og Kuraas er ikke uventet tilhengere av at ungdom skal få stemmerett, og de håper at det vil foregå i så stor grad som mulig sammen med den øvrige befolkningen.

– Det er litt stas å få stemme ved de vanlige urnene, og ikke delta i ei ordning der vi bare får stemme på skolen, sier de to som er reflekterte i tematikken.

– Vi mener ungdommen er moden nok til å begynne å stemme, men innser at det er flere motsetningsforhold i denne saken. For eksempel er det rart at man skal få lov til å bestemme hvem som skal sitte på Stortingen, men ikke ha lov til å kjøpe alkohol eller bestemme over egen lommebok, påpekte de to.

Slagordkonkurranse

Henriksen og Kuraas ga politikerne ei vitamininnsprøytning i et ellers ganske dystert møte med til dels trist tematikk som krisen i hjørnesteinsbedriften, og økende utgifter til energiverket i neste års budsjett.

Lokalstyreleder Chrtistin Kristoffersen påpekte at 16- og 17-åringene hadde høyere valgoppslutning i siste valg enn befolkningen for øvrig. Hun lanserte deretter en slagordkonkurranse for å få valgdeltagelsen i gruppen til å bli enda høyere.

– Lokalstyret oppfordrer ungdom til å komme med forslag til slagord for å heve interessen for å delta i valg til høsten. Slagordet må være poengtert og vise til hvor viktig det er å delta i demokratiet, sier hun.

Premie, og hvordan slagordet skal brukes, skal kunngjøres senere.

Nøkkelord

Se bildet større

De folkevalgte fulgte godt med da 16-åringene snakket om stemmeretten som de unge igjen får i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!