Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slagord for de unge

Amalie Henriksen og Lusie Kuraas fortalte om seminar for stemmerett for 16-og 17åringer i Oslo. FOTO: Christopher Engås

Slagord for de unge

Hvem kommer opp med det beste slagordet for å få 16- og 17-åringer til å stemme ved valget kommende høst?

Tekst:

Publisert:

16-åringene Amalie Henriksen og Lusie Kuraas fra Longyearbyen ungdomsråd sjarmerte lokalpolitikerne med sitt foredrag om stemmerett for 16- og 17-åringer. De to har vært på kurs om tematikken i Oppegård utenfor Oslo.

For og imot

Som ved forrige kommune- og fylkestingsvalg skal Longyearbyen være forsøkskommune med stemmerett for aldersgruppen. Henriksen og Kuraas er ikke uventet tilhengere av at ungdom skal få stemmerett, og de håper at det vil foregå i så stor grad som mulig sammen med den øvrige befolkningen.

– Det er litt stas å få stemme ved de vanlige urnene, og ikke delta i ei ordning der vi bare får stemme på skolen, sier de to som er reflekterte i tematikken.

– Vi mener ungdommen er moden nok til å begynne å stemme, men innser at det er flere motsetningsforhold i denne saken. For eksempel er det rart at man skal få lov til å bestemme hvem som skal sitte på Stortingen, men ikke ha lov til å kjøpe alkohol eller bestemme over egen lommebok, påpekte de to.

Slagordkonkurranse

Henriksen og Kuraas ga politikerne ei vitamininnsprøytning i et ellers ganske dystert møte med til dels trist tematikk som krisen i hjørnesteinsbedriften, og økende utgifter til energiverket i neste års budsjett.

Lokalstyreleder Chrtistin Kristoffersen påpekte at 16- og 17-åringene hadde høyere valgoppslutning i siste valg enn befolkningen for øvrig. Hun lanserte deretter en slagordkonkurranse for å få valgdeltagelsen i gruppen til å bli enda høyere.

– Lokalstyret oppfordrer ungdom til å komme med forslag til slagord for å heve interessen for å delta i valg til høsten. Slagordet må være poengtert og vise til hvor viktig det er å delta i demokratiet, sier hun.

Premie, og hvordan slagordet skal brukes, skal kunngjøres senere.

Nøkkelord

Se bildet større

De folkevalgte fulgte godt med da 16-åringene snakket om stemmeretten som de unge igjen får i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!