Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slaget om Sjøområdet

Ansikt utad: Sjøområdet har vært en verkebyll for politikene og administrasjonen i Longyearbyen lokalstyre i mange år. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Slaget om Sjøområdet

Historien om naustene i Sjøområdet er lang og komplisert.

Tekst:

Publisert:

Allerede i 2001 varslet det som da het Svalbard Samfunnsdrift (SSD) at de ikke lenger ville akseptere at naustene i Sjøområdet ble brukt til boligformål. I et brev til de femtitalls nausteierne i byen ble det varslet innskjerping av kontrollen med bruken av naustene.

«Klart lovbrudd»
I 2003 ble det gitt tillatelse til å bygge åtte sjøboder i Sjøområdet. Året etter ble det registrert at bodene var tatt i bruk som bolig uten at det var gitt brukstillatelse. Ingen grep inn.

I 2004 luftet lokalpolitikerne tanken om å tillate boliger og fritidsboliger i Sjøområdet, men flere høringsinstanser, som Sysselmannen og Svalbard Reiselivsråd, var kritiske til forslaget.

Senere på høsten anmeldte Longyearbyen lokalstyre (LL) de åtte sjøbodene til Sysselmannen for brudd på arealplanen. Sysselmannen og LL var helt enige om at det var et «klart lovbrudd» å bo i sjøbodene, og valgte å be Miljøverndepartementet (MD) om hjelp.

I 2005 ble det meldt at en ny delplan for Sjøområdet snart var klar. Den skulle utvetydig slå fast hva som var tillatt. Men planen ble utsatt til svaret fra Miljøverndepartementet var klart. Det kom først i 2006. Konklusjonen var at LL selv måtte rydde opp i Sjøområdet.

Brannvesenet advarer
I 2009, fire år på overtid, vedtok lokalstyret en delplan for Sjøområdet. Den åpnet for at naust kan brukes som fritidsboliger dersom visse krav er oppfylt.

I arealplanen for Longyearbyen fra 2009 ble det foreslått å transformere bydelen. Industri og lagerbygg skulle ut, og boliger og kyststi skulle inn. Ingenting av dette har skjedd.

Brannvesenet i Longyearbyen har i årevis advart mot bebyggelsen i Sjøområdet, men verken politikere eller administrasjon ville ta i området med ildtang.

Tok tak
Noe av det første administrasjonssjef Lars Ole Saugnes lovte da han tiltrådte i 2013, var at han skulle rydde opp i Sjøområdet. Han introduserte ordet «villboing», og startet kartleggingen av området.

Nå er kartleggingen over, og Saugnes sier nå at Sjøområdet skal tømmes for bolignaust.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!