Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slaget om Sjøområdet

Ansikt utad: Sjøområdet har vært en verkebyll for politikene og administrasjonen i Longyearbyen lokalstyre i mange år. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Slaget om Sjøområdet

Historien om naustene i Sjøområdet er lang og komplisert.

Allerede i 2001 varslet det som da het Svalbard Samfunnsdrift (SSD) at de ikke lenger ville akseptere at naustene i Sjøområdet ble brukt til boligformål. I et brev til de femtitalls nausteierne i byen ble det varslet innskjerping av kontrollen med bruken av naustene.

«Klart lovbrudd»
I 2003 ble det gitt tillatelse til å bygge åtte sjøboder i Sjøområdet. Året etter ble det registrert at bodene var tatt i bruk som bolig uten at det var gitt brukstillatelse. Ingen grep inn.

I 2004 luftet lokalpolitikerne tanken om å tillate boliger og fritidsboliger i Sjøområdet, men flere høringsinstanser, som Sysselmannen og Svalbard Reiselivsråd, var kritiske til forslaget.

Senere på høsten anmeldte Longyearbyen lokalstyre (LL) de åtte sjøbodene til Sysselmannen for brudd på arealplanen. Sysselmannen og LL var helt enige om at det var et «klart lovbrudd» å bo i sjøbodene, og valgte å be Miljøverndepartementet (MD) om hjelp.

I 2005 ble det meldt at en ny delplan for Sjøområdet snart var klar. Den skulle utvetydig slå fast hva som var tillatt. Men planen ble utsatt til svaret fra Miljøverndepartementet var klart. Det kom først i 2006. Konklusjonen var at LL selv måtte rydde opp i Sjøområdet.

Brannvesenet advarer
I 2009, fire år på overtid, vedtok lokalstyret en delplan for Sjøområdet. Den åpnet for at naust kan brukes som fritidsboliger dersom visse krav er oppfylt.

I arealplanen for Longyearbyen fra 2009 ble det foreslått å transformere bydelen. Industri og lagerbygg skulle ut, og boliger og kyststi skulle inn. Ingenting av dette har skjedd.

Brannvesenet i Longyearbyen har i årevis advart mot bebyggelsen i Sjøområdet, men verken politikere eller administrasjon ville ta i området med ildtang.

Tok tak
Noe av det første administrasjonssjef Lars Ole Saugnes lovte da han tiltrådte i 2013, var at han skulle rydde opp i Sjøområdet. Han introduserte ordet «villboing», og startet kartleggingen av området.

Nå er kartleggingen over, og Saugnes sier nå at Sjøområdet skal tømmes for bolignaust.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!