Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skylder på BBC-programlederen

Programleder Gordon Buchanan ga uttrykk for redsel da bjørnen forsøkte å bryte seg inn til ham. Jason Roberts mener han ovedrev, og at han aldri var i livsfare. FOTO: BBC (skjermdump)

Skylder på BBC-programlederen

Jason Roberts mener at BBCs Gordon Buchanan overdramatiserte møtet med isbjørnen under opptakene til en tv-serie. Han benekter at programlederen og bjørnen var i fare.

Tekst:

Publisert:

Sysselmannen varslet forrige måned Jason Roberts Productions (JRP) at logistikkselskapet vil bli ilagt en bot på 50.000 kroner for å ha forstyrret isbjørn under opptakene til fjernsynsserien «The Polar Bear Family and Me».

I en sekvens i programserien er programleder Gordon Buchanan plassert i en kasse av pleksiglass og stål, mens en isbjørn nærmer seg. Bjørnen fatter stor interesse for mannen, og gjør iherdige forsøk på å finne svakheter i konstruksjonen. Deler av sekvensen ble brukt som trailer for serien, og kringkastet verden rundt som ledd i BBCs markedsføring av serien.

Jason Roberts skriver i en forklaring til Sysselmannen: «Buchanans ekstreme overdramatisering er uheldig for produksjonen og ingenting JRP noensinne godkjente.»

Roberts understreker at kassen er konstruert for å være hundre prosent sikker, og at det derfor aldri var noen fare for at bjørnen ville blitt skutt av produksjonsteamet.


Overdramatisering eller ikke

I forhåndsvarslet om boten skriver assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim at JRP ikke på noe tidspunktet i søknaden for BBC-serien nevnte at isbjørn skulle forstyrres eller stresses: «For Sysselmannen har det derfor vært ukjent at prosjektet skulle inneholde en boks/stålbur med en person i som skulle filme isbjørn. En slik konstruksjon er egnet til å lokke til seg isbjørn når den plasseres slik den her er gjort, ment for å tiltrekke seg og forstyrre isbjørn og filme hendelsen.»

Alfheim gjør det klart at dette ikke er tillatt etter svalbardmiljøloven, og at Gordon Buchanans levende beskrivelse av det som skjer tyder på at det kunne ha oppstått fare for isbjørn eller menneske.

«Om Buchanans egne ord ikke bare er overdramatiserende for å gjøre produksjonen mer interessant kan det virke som at han er redd for at bjørnen skal klare å komme inn. Hadde det skjedd, ville ganske sikkert isbjørnen vært i fare for å bli skutt av produksjonsteamet mye før Buchanan selv ville ha vært i fare.»


Skjul, ikke lokkemiddel

Roberts skriver i sin forklaring at kassen med programlederen ikke ble plassert på stedet for å lokke til seg isbjørn, men som «skjul» og beskyttelse under video-opptak av dyret. «Hvis Sysselmannen anser dette for å være «å lokke», vil et rødt telt, en båt, en person og ethvert objekt på isen være «å lokke», skriver han.

Jason Roberts er svært kritisk til Sysselmannens behandling av saken, og skriver at en samtale forut for at BBC gikk i gang med opptakene kunne avklart bruken av glassboksen.

«De tre siste tre årene er forespørsler om møte blitt avvist av Sysselmannen. JRP mener dette er ikke bra for noen av partene, og ønsker å gjeninnføre det årlige møtet.»

Roberts avslutter med å beklage hvis det har vært brudd på regelverket: «BBC og JRP er villig til å møte når som helst hvis det er nødvendig for å diskutere saken.»


Har fått konsekvenser

JRP har i mange år fungert som tilrettelegger for BBC og andre fjernsynsselskaper under opptak på Svalbard. Selskapet har nytt stor tillit hos Sysselmannen, og har stort sett fått drive på selv i de strengeste verneområdene både med snøskutere og helikopter.

Reaksjonen fra Sysselmannen på «The Polar Bear Family and Me» har fått konsekvenser for JRP, og ført til skrinleggelse og utsettelse av flere programserier.

For i år har selskapet hatt fire søknader til behandling hos Sysselmannen, blant annet BBC-serien «Pole to Pole» med opptak fra 15. mars og ut mai. Først 3. april ga Sysselmannen en svært begrenset tillatelse til opptak. Forsinkelsen og de mange begrensningene førte imidlertid til at BBC valgte å kansellere opptakene på Svalbard.

Et japansk tv-selskap har også valgt å skrinlegge sitt prosjekt. Gjennom JRP har Sysselmannen gitt tillatelse til at et tysk og et italiensk fjernsynsselskap kan gjøre opptak på østsiden av Spitsbergen. Hvorvidt forsinkelsen fører til at også disse opptakene blir kansellert, er ikke klart.

Se bildet større

Jason Roberts i Jason Roberts Productions. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!