Skulle ta bilder av nordlys...

Flere på Svalbard fikk seg en overraskelse søndag kveld, da denne kom susende over himmelen.

Fotografen rakk akkurat å få fanget lysfenomenet med kamera.
Publisert

Det var i halv ni-tiden søndag kveld at gjenstanden viste seg på på himmelen vest/nordvest for Longyearbyen. Meteoren hadde nord/nordøstlig kurs da den ble observert over Isfjorden i mange sekunder før den forsvant bak Hiorthfjellet med det som ut som som en lang hale av ild bak seg.

Dette er sjelden kost, ifølge ansatte på Kjell Henriksen Observatoriet ved Unis på Svalbard.

– Vi ser jo meteorer relativt ofte, men da rett over oss, sier Dag Lorentzen, som jobber ved observatoriet.

– Heldig
Ifølge Lorentsen var det derfor et sjeldent skue mange innbyggere på Svalbard ble vitne til søndag kveld.

Én av de som ble vitne til fenomenet var Omid Abolhasani. Til daglig jobber han ved serveringsstedet Fruene i Longyearbyen, og denne kvelden var han ute for å fotografere da meteoren kom. Han rakk derfor å fange øyeblikket før den forsvant bak fjellene.

– Jeg skulle ta bilder av nordlys, forteller han på Facebook-siden sin.

Plutelig så han en lysstripe på vei over fjellet, og han skyndte seg å ta bildet. Abolhasani mener han var heldig som rakk å ta bildet.

Snakkis
Svalbardposten har vært i kontakt med Kjell Henriksen Observatoriet ved Unis, som nettopp hadde startet kameraene på Breinosa for sesongen. På en bildeserie tatt like etter klokka halv ni om kvelden sees lyssporet lavt på himmelen.

I ettertid har lysfenomenet blitt en snakkis på Svalbard, og på Facebook pågår det nå diskusjoner om det var en meteor eller refleksjoner fra en Iridium-satellitt.

Meteorer er deler fra kollisjoner mellom større astroider. Hastigheten når de kommer inn i magnetfeltet til jorden er gjerne 25 kilometer i sekunder eller mer, og det er friksjonen fra denne hastigheten som får den til å brenne i den den går inn i jordatmosfæren. De fleste meteorer brenner opp, men enkelte overlever friksjonen og treffer jorden. Objektene kalles da meteoritter.

Les også hva Norsk Meterornettverk skriver om hendelsen.

Powered by Labrador CMS