Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skuffet over økte avgifter

Berit Fossland og Morten Pettersen i Svalbard Næringsforening mener lokal næring får lite drahjelp fra lokalstyre og sentrale myndigheter. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Skuffet over økte avgifter

Strømprisen og flere kommunale avgifter økes til neste år. Det får næringslivet til å fortvile.

Tekst:

Publisert:

– Avgiftsnivået i Longyearbyen har nådd et metningsnivå. Alt kan ikke skyves over på befolkningen og det private næringsliv, sier Berit Fossland, leder for Svalbard Næringsforening.

Sist uke skrev Svalbardposten at en rekke kommunale avgifter kan øke i 2013. Blant annet foreslår Bydrift å øke veiavgiften for lastebiler med 53 prosent. Strømprisen kan øke med 15 øre, til 1,57 kroner per kilowattime. Det innebærer en økning på 34 prosent siden 2011.


Vil satse

De foreslåtte avgiftsøkningene vil gjøre det vanskeligere å drive næring i Longyearbyen, mener næringsforeningen.

– Bare se deg om. Flere næringer sliter, og turistene uteblir på grunn av finanskrisen, sier Morten Pettersen, som sitter i styret i næringsforeningen.

Han og Fossland understreker at de ikke ønsker å framstå som sytete og negative, men at de ønsker å sende et signal om at smertegrensen nå er nådd.

– Næringslivet er avhengig av forutsigbare rammevilkår. Næringslivet er villig til å satse og investere, men da må lokalstyret også følge opp med en mer aktiv næringspolitikk, sier Fossland.

Longyearbyen lokalstyre (LL) er i en økonomisk anstrengt situasjon, med stort vedlikeholdsetterslep.

– Det er vel naturlig at næringslivet også må ta sin del for å få økonomien til LL på fote igjen?

– Jo, men næringen skal ikke betale alt. Selvkost er bra, men i et samfunn med 2.000 innbyggere, går ikke dette regnestykket opp. Vi føler at uforholdsmessig mye skyves over på næringslivet. Vi trenger tiltak som skaper vekst og positive ringvirkninger, og som dermed kan få orden på byens økonomi, sier Fossland.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) tok i vinter initiativ til å opprette en næringskomité. for å skape tettere bånd mellom det offentlige og næringslivet. Komiteen har hatt flere møter, men det første samarbeidsmøtet med hele styret ble holdt først i går.

– Kristoffersen er en stor ressurs for oss, men vi må også se tiltak lokalt som underbygger hennes engasjement, påpeker Fossland.


Næringskonsulent

– Hvordan kan politikerne tilrettelegge for å styrke næringslivet?

– Vi ønsker et lokalstyre som spør: «Hva kan vi gjøre for å hjelpe dere?». Longyearbyen trenger en næringskonsulent som kan løfte fram næringslivet, tilrettelegge for vekst og bistå med hjelp innen regelverk og støtteordninger. Vi trenger også en ny boligpolitikk for byen, sier Fossland.

Både hun og Pettersen mener politikere sentralt også må våkne.

– Vi savner tydelige signaler fra sentralt politisk hold. I dag er det ingen langsiktighet i Svalbard-politikken. Det er bare å begynne å leve opp til målet om å opprettholde Longyearbyen som et robust familiesamfunn, sier de.

– Tar hensyn

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen sier lokalstyret prioriterer næringspolitikk høyt. Hun peker på at det ble varslet en økning i strømprisen allerede under strategikonferansen før sommeren.

– I Administrasjonsutvalget har vi nå lagt opp til tre ulike modeller for å se om vi kan klare å unngå disse avgiftsøkningene, og hva vi må ofre for å få det til, sier Kristoffersen og legger til:

– Vi gjør så godt vi kan, og tar hensyn til næringslivet. Dette lokalstyret har overtatt en helt annen økonomisk situasjon enn det forrige, sier hun.

Det siste året har næringslivet og lokalstyret gjort omfattende kartlegginger av næringslivets rammevilkår på Svalbard. De jobber også med å skaffe penger til en ny, strategisk næringsanalyse.

– Jeg vurderer dette som viktig, nettopp for å ta vare på næringslivet vi har, og se på hvilke muligheter vi kan skaffe oss for utvikling, sier lokalstyrelederen.

Hun har flere ganger tidligere uttalt at byen skal bli enda bedre på næringsutvikling.

– Næringslivet mener de tar en for stor del av regningen?

– Jeg skjønner at de kan oppleve det sånn, men skal vi klare de utgiftene vi har, så må det gå utover noe. Barnehage og skole er også rammevilkår for næringslivet, og vi må balansere disse opp mot hverandre, sier Kristoffersen.

Den siste uka har hun forklart problemstillingen for Næringsdepartementet og andre sentrale myndigheter.

– Sentralt blir de overrasket og synes det er interessant å få denne informasjonen. De lokale rammevilkårene er ekstremt avhengige av de sentrale rammevilkårene, og derfor jobber vi for å øke det handlingsrommet vi har, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!