Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skrotområdet Sjøområdet

Tomta tilhørende Kai Edgar Trædal brukes som lagerområde for blant annet utrangerte kjøretøyer. Forholdene er verre enn da Svalbardposten skrev om saken for ett år siden. FOTO: Birger Amundsen

Skrotområdet Sjøområdet

Sjøområdet har i alle år vært et område for skrot og søppel, hvor mye Store Norske som grunneier enn har forsøkt å få orden. Nå venter alle på skrotbåten i august.

Tekst:

Publisert:

Sjøområdet har tradisjon for å være et skrotområde, hvor folk gjerne satt fra seg bilvrak, skutervrak og båtvrak. Og som kjent er det slik at der noen først har lempet fra seg søppel, følger gjerne flere etter.

Byggmester Teigen var i mange år selveste skrotkongen i Sjøområdet, inntil Longyearbyen lokalstyre satte hardt mot hardt og krevde handling. Det endte med at Teigen forlot Svalbard og området ble overtatt av Kai Edgar Trædal. Trædal er innehaver av Spitsbergen Maskin, Spitsbergen Buss AS og Sogn Eiendom AS.

Maskinentreprenørens overtakelse av tomta har ført til at den bli brukt til parkeringsplass for kjøretøy og maskiner, samt lagerplass for utrangerte busser, bilvrak, gamle anleggsbrakker og mye annet.


Venter på en båt

Kai Edgar Trædal ønsket ikke å uttale seg om saken i fjor, fordi ikke hadde tillit til Svalbardposten. I år går det litt bedre.

– Jeg går og venter på stål­båten. I mellomtiden har jeg gjort avtale med Store Norske om mellomlager på Hotellneset. Men det er ikke bare skrot som er lagret i Sjøområdet, altså. Svalbardposten må skrive om de positive tingene, ikke bare om det som er negativt, sier Kai Edgar Trædal.

Trædal overtok tomta etter Teigen i 2010, gjennom sitt selskap Sogn Eiendom. Avtalen var at tomta skulle ryddes og all bebyggelse fjernes. Det er ikke gjort.

Da Svalbardposten skrev om rotet for ett år siden, uttalte plan- og utviklingssjef Vigdis Hole i Longyearbyen lokalstyre at tomten ikke kan brukes som parkeringsplass uten at det er gitt tillatelse til bruksendring.

«Vi får begynne å se på denne saken igjen og se hvordan vi skal gripe den an», uttalte Hole den gang til Svalbardposten.

I delplanen for Sjøområdet heter det at uteområder skal holdes ryddige, og at utendørs lagring skal begrenses.

– Det har ikke skjedd noe konkret, men det er en prosess på gang. Blant annet planlegges nybygg på tomta, sier Hole i dag.

Som grunneier er heller ikke Store Norske fornøyd med tingenes tilstand.

«Det mest drastiske vi kan gjøre er å oppheve festeavtalen», sa Store Norskes eiendomsforvalter, Per Christian Frøislie, i fjor.

Også han peker på den forsinkede skrotbåten, og at Trædal har fått tillatelse til mellomlagring på Hotellneset.

– Tomten i Sjøområdet vil derfor bli ryddet i løpet av de nærmeste ukene, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Kai Edgar Trædal venter. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Svalbardposten skrev om Trædals tomt også for ett år siden. Nå ser det enda værre ut. FOTO: Faksimile SP 15/2012

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!