Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skrinlegger ryddeseilas

«Expedition» er et av skipene som skulle være med på prosjektet med ryddecruise på Svalbard. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Skrinlegger ryddeseilas

Aeco frasier seg tilskuddet fra Svalbards miljøvernfond og pakker bort Clean Up Svalbard-cruiset.

Tekst:

Publisert:

Aeco søkte om 1,25 millioner kroner i tilskudd til gjennomføringen av turistcruise der formålet er å rydde strender på Svalbard. Like før jul ble det klart at Aeco får 150.000 kroner til prosjektet, som er budsjettert til om lag 2,75 millioner.

For lite
Dette er for lite til å fortsette, fastslår daglig leder Frigg Jørgensen i Aeco.

– Prosjektet som er beskrevet, er ikke gjennomførbart for oss, sier hun.

Tilskuddet tilsvarer 12 prosent av det omsøkte beløpet og fem prosent av budsjettet til prosjektet hvor to rederier var ment å delta med henholdsvis «Expedition» og «Orthelius». Til miljøvernfondet fastslår Aeco at de ikke har mulighet til å ta 95 prosent av kostnadene selv.

– Vi må innrømme at vi er overrasket, sier Jørgensen til Svalbardposten.


Gjenfylt etter seks år
Store mengder havsøppel skylles årlig i land på Svalbard. I tillegg til det estetiske, utgjør mye av søppelet en trussel mot dyrelivet. Fra en strand er ryddet til den er fylt opp igjen, går det i snitt seks år.

Formålet med Clean Up Svalbard var å skape et cruise der betalende passasjerer deltar aktivt i opprydding på strendene og får kunnskap og foredrag underveis, samtidig som det skapes blest om aktiviteten og søppelproblemet. I tillegg til at ekspedisjonscruiseskipene selv gir 20 prosent rabatt til passasjerene, har Aeco søkt om støtte til ikke-betalende gjester og vip-gjester, som foredragsholdere, journalister, representanter fra forvaltningen og miljøprofiler.


Ikke gratisplasser
Svalbards miljøvernfond på sin side er overrasket over at Aeco velger å skrinlegge rydde-cruisene.

– Vi synes jo det er beklagelig at Aeco ikke ønsker å jobbe videre med det prosjektet, men har forståelse for at de synes de fikk for liten andel av prosjektstøtten, sier seniorrådgiver Asbjørn Hagen.

– Det var blant annet søkt om å tilby gratisplasser, vip-plasser, og det ønsket ikke fondet å støtte, sier han.

Ifølge Hagen har fondet støttet de administrative kostnadene. I tillegg ønsker miljøvernfondet å legge til rette gratis mottak av innsamlet strandsøppel fra cruiseoperatørene.

Vurderer forsøkscruise
Ideen med ryddecruise er flere år gammel, og skjøt i fjor fart etter debatten om forsøpling av hav og strender rundt Svalbard.

Målet var å gjennomføre cruise i 2015 og 2016 med opptil 200 betalende gjester. Den ene av operatørene i prosjektet vurderer en avgang på eget initiativ, hvor søppelsamling får litt større plass enn ved et vanlig cruise.

– Noen vil si at tilstrømmingen vil fortsette uansett, men prosjektet hadde et like viktig formål med å skape oppmerksomhet, sier Frigg Jørgensen.

Nøkkelord

Se bildet større

Frigg Jørgensen konstaterer at det ikke blir noe ryddecruise på Svalbard i regi av Association of Arctic Expedition Cruise Operators (Aeco). FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!