Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skrinlegger ryddeseilas

«Expedition» er et av skipene som skulle være med på prosjektet med ryddecruise på Svalbard. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Skrinlegger ryddeseilas

Aeco frasier seg tilskuddet fra Svalbards miljøvernfond og pakker bort Clean Up Svalbard-cruiset.

Aeco søkte om 1,25 millioner kroner i tilskudd til gjennomføringen av turistcruise der formålet er å rydde strender på Svalbard. Like før jul ble det klart at Aeco får 150.000 kroner til prosjektet, som er budsjettert til om lag 2,75 millioner.

For lite
Dette er for lite til å fortsette, fastslår daglig leder Frigg Jørgensen i Aeco.

– Prosjektet som er beskrevet, er ikke gjennomførbart for oss, sier hun.

Tilskuddet tilsvarer 12 prosent av det omsøkte beløpet og fem prosent av budsjettet til prosjektet hvor to rederier var ment å delta med henholdsvis «Expedition» og «Orthelius». Til miljøvernfondet fastslår Aeco at de ikke har mulighet til å ta 95 prosent av kostnadene selv.

– Vi må innrømme at vi er overrasket, sier Jørgensen til Svalbardposten.


Gjenfylt etter seks år
Store mengder havsøppel skylles årlig i land på Svalbard. I tillegg til det estetiske, utgjør mye av søppelet en trussel mot dyrelivet. Fra en strand er ryddet til den er fylt opp igjen, går det i snitt seks år.

Formålet med Clean Up Svalbard var å skape et cruise der betalende passasjerer deltar aktivt i opprydding på strendene og får kunnskap og foredrag underveis, samtidig som det skapes blest om aktiviteten og søppelproblemet. I tillegg til at ekspedisjonscruiseskipene selv gir 20 prosent rabatt til passasjerene, har Aeco søkt om støtte til ikke-betalende gjester og vip-gjester, som foredragsholdere, journalister, representanter fra forvaltningen og miljøprofiler.


Ikke gratisplasser
Svalbards miljøvernfond på sin side er overrasket over at Aeco velger å skrinlegge rydde-cruisene.

– Vi synes jo det er beklagelig at Aeco ikke ønsker å jobbe videre med det prosjektet, men har forståelse for at de synes de fikk for liten andel av prosjektstøtten, sier seniorrådgiver Asbjørn Hagen.

– Det var blant annet søkt om å tilby gratisplasser, vip-plasser, og det ønsket ikke fondet å støtte, sier han.

Ifølge Hagen har fondet støttet de administrative kostnadene. I tillegg ønsker miljøvernfondet å legge til rette gratis mottak av innsamlet strandsøppel fra cruiseoperatørene.

Vurderer forsøkscruise
Ideen med ryddecruise er flere år gammel, og skjøt i fjor fart etter debatten om forsøpling av hav og strender rundt Svalbard.

Målet var å gjennomføre cruise i 2015 og 2016 med opptil 200 betalende gjester. Den ene av operatørene i prosjektet vurderer en avgang på eget initiativ, hvor søppelsamling får litt større plass enn ved et vanlig cruise.

– Noen vil si at tilstrømmingen vil fortsette uansett, men prosjektet hadde et like viktig formål med å skape oppmerksomhet, sier Frigg Jørgensen.

Nøkkelord

Se bildet større

Frigg Jørgensen konstaterer at det ikke blir noe ryddecruise på Svalbard i regi av Association of Arctic Expedition Cruise Operators (Aeco). FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!