Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skrinlegger ryddeseilas

«Expedition» er et av skipene som skulle være med på prosjektet med ryddecruise på Svalbard. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Skrinlegger ryddeseilas

Aeco frasier seg tilskuddet fra Svalbards miljøvernfond og pakker bort Clean Up Svalbard-cruiset.

Tekst:

Publisert:

Aeco søkte om 1,25 millioner kroner i tilskudd til gjennomføringen av turistcruise der formålet er å rydde strender på Svalbard. Like før jul ble det klart at Aeco får 150.000 kroner til prosjektet, som er budsjettert til om lag 2,75 millioner.

For lite
Dette er for lite til å fortsette, fastslår daglig leder Frigg Jørgensen i Aeco.

– Prosjektet som er beskrevet, er ikke gjennomførbart for oss, sier hun.

Tilskuddet tilsvarer 12 prosent av det omsøkte beløpet og fem prosent av budsjettet til prosjektet hvor to rederier var ment å delta med henholdsvis «Expedition» og «Orthelius». Til miljøvernfondet fastslår Aeco at de ikke har mulighet til å ta 95 prosent av kostnadene selv.

– Vi må innrømme at vi er overrasket, sier Jørgensen til Svalbardposten.


Gjenfylt etter seks år
Store mengder havsøppel skylles årlig i land på Svalbard. I tillegg til det estetiske, utgjør mye av søppelet en trussel mot dyrelivet. Fra en strand er ryddet til den er fylt opp igjen, går det i snitt seks år.

Formålet med Clean Up Svalbard var å skape et cruise der betalende passasjerer deltar aktivt i opprydding på strendene og får kunnskap og foredrag underveis, samtidig som det skapes blest om aktiviteten og søppelproblemet. I tillegg til at ekspedisjonscruiseskipene selv gir 20 prosent rabatt til passasjerene, har Aeco søkt om støtte til ikke-betalende gjester og vip-gjester, som foredragsholdere, journalister, representanter fra forvaltningen og miljøprofiler.


Ikke gratisplasser
Svalbards miljøvernfond på sin side er overrasket over at Aeco velger å skrinlegge rydde-cruisene.

– Vi synes jo det er beklagelig at Aeco ikke ønsker å jobbe videre med det prosjektet, men har forståelse for at de synes de fikk for liten andel av prosjektstøtten, sier seniorrådgiver Asbjørn Hagen.

– Det var blant annet søkt om å tilby gratisplasser, vip-plasser, og det ønsket ikke fondet å støtte, sier han.

Ifølge Hagen har fondet støttet de administrative kostnadene. I tillegg ønsker miljøvernfondet å legge til rette gratis mottak av innsamlet strandsøppel fra cruiseoperatørene.

Vurderer forsøkscruise
Ideen med ryddecruise er flere år gammel, og skjøt i fjor fart etter debatten om forsøpling av hav og strender rundt Svalbard.

Målet var å gjennomføre cruise i 2015 og 2016 med opptil 200 betalende gjester. Den ene av operatørene i prosjektet vurderer en avgang på eget initiativ, hvor søppelsamling får litt større plass enn ved et vanlig cruise.

– Noen vil si at tilstrømmingen vil fortsette uansett, men prosjektet hadde et like viktig formål med å skape oppmerksomhet, sier Frigg Jørgensen.

Nøkkelord

Se bildet større

Frigg Jørgensen konstaterer at det ikke blir noe ryddecruise på Svalbard i regi av Association of Arctic Expedition Cruise Operators (Aeco). FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!