Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skremt av

Død person?: Omrisset ble først oppdaget gjennom overvåkningskameraet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Skremt av "nifst omriss"

- Jeg tenkte at det utkrystalliserte seg at det hadde ligget en død person der.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2014 kl 20:14

Som mange museer, har også Svalbard Museum museet sitt mysterium. Et mønster på gulvet, rett foran stedet hvor Edward Munch-maleriet ”Selvportrett med sigarett” hang da det gjestet Longyearbyen for vel et år siden, kan minne om omrisset av et menneske.

Mønster i parketten
- Vi er kanskje litt overtroiske, vi som bor i Nord-Norge, spøker museumsdirektør Tora Hultgreen og viser skjermbildet fra et av overvåkningskameraene som passet på det berømte maleriet. På gulvet, rett foran der hvor Munch-maleriet hang, er det et tydelig mønster i parketten.

Før utstillingen som var i desember 2012 og januar 2013 i forbindelse med Munch-jubileet og ”Munch i koffert”-turneen, ble det oppdaget at deler av parketten inne i utstillingssalen hadde løsnet og måtte skiftes ut. Etter at jobben var gjort og gulvdekket var behandlet, var det klart at dekket hadde andre nyanser enn det opprinnelige gulvmaterialet. De ansatte syntes det liknet mer og mer på omrisset av en person. Særlig tydelig ble det gjennom bildet fra overvåkningskameraet.

- Litt nifst
- Så så vi det mønsteret etterpå, særlig etter at vi koblet inn overvåkningskamera der. Det ser ut som en ”crime scene”. Etter hvert syntes vi det så litt nifst ut, sier museumsdirektør Tora Hultgreen.

- Hva tenkte du?

- Jeg tenkte at det utkrystalliserte seg at det hadde ligget en død person der, og det så ut som om politiet hadde vært der med krittlinja. Det var ubehagelig for de som jobbet der, og vi ville ikke ha det slik. Det ble for virkelighetsnært, framholder museumsdirektøren, som understreker at problemet aldri ble så stort at noen av de ansatte gruet seg for å være der.

- Nei, så dramatisk var det ikke, men vi spøkte med at på et museum skal det være noen gamle spøkelser.

Ny parkett
Det var nok heller settingen, for merket i gulvet dukket opp rett foran stedet Munch-verket var plassert. I ”Selvportrett med sigarett” fra 1895 framstår den da 31 år gamle Edward Munch svært intens og i et sterkt anslag av mystikk der han med mørk, diffus bakgrunn står med sigaretten i handa og følger deg med øynene, belyst nedenfra mens sigarettrøyken siver oppover.

- Maleriet var veldig intenst. Du ser ham stikke fram som en Aladdin med svært intense øyne.

Nå er det bestilt nytt gulv i utstillingssalen. Datoen er ikke fastsatt, men i løpet av årets to første måneder blir mystikken forhåpentligvis ryddet ut.

Munch var høydepunktet
Utstillingen av «Selvportrett med sigarett» i forbindelse med 150-årsjubileet for Edvard Munch var det desiderte høydepunktet for Svalbard Museum det siste året. 10. desember 2012 kom maleriet med en av Forsvarets Hercules-maskiner til Longyearbyen, hvor det var utstilt til 4. januar. Omtrent en tredel av Longyearbyens befolkning sørget også for å få sett det berømte kunstverket.

- Selvfølgelig nok var det mange sikkerhetsanordninger for at vi skulle ha Munch her. Vi var litt oppspilte. Det var ganske spesielt å ha en slik gjenstand i huset, sier museumsdirektør Tora Hultgreen om «Munch i koffert»-turneen, hvor maleriet ble utstilt landet rundt.

- Det er et udiskutabelt høydepunkt og en fantastisk hendelse for oss, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Krimscene: Dette omrisset på gulvet dukket opp i forbindelse med ustillingen av Munchs «Selvportrett med sigarett». Direktør Tora Hultgreen viser hvor maleriet sto. Passende eller upassende nok henger det nå et bilde av Roger Zahl Ødegaard der nå. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!