Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skremt av Nav-signal

Nestleder i lokalstyret, Eirik Berger (V), varsler kamp for å beholde NAV-kontoret. I en e-post før helga antydet etaten planer om å legge ned lokalt, og betjene lokalsammfunnet fra fastlandet. FOTO: Christopher Engås

Skremt av Nav-signal

Vurderer å legge ned kontoret på Svalbard.

– Jeg har sendt dette som en bekymring til Venstres stortingsgruppe og hatt tett dialog med partileder Trine Schei Grande om saken. En eventuell nedleggelse av Nav-kontoret må politisk ledelse på høyeste nivå stå til ansvar for, sier nestleder i Longyearbyen lokalstyre (LL), Eirik Berger (V).

E-post

Bakgrunnen for reaksjonen fra Berger og andre er en e-post til LL før helga. Her ber Nav Tromsø om et møte med politisk og administrativ ledelse, med følgende bakgrunn:

«Til nå har våre tjenester vært ivaretatt med eget kontor og en ansatt på Svalbard. Fra sommeren 2016 ønsker vi å tilby disse tjenestene fra fastlandet».

Planer om å legge ned Nav-kontoret reiser en rekke bekymringer i lokalsamfunnet.

Skaper problemer

Eirik Berger er klar på at det er fullstendig uakseptabelt av Nav å legge ned i Longyearbyen.

– Det vil bety at folk som blir sykmeldte og har behov for assistanse må forholde seg på telefon til en fastlandskommune uten kunnskap om Svalbard. Utlendinger som er medlem av folketrygden gjennom sitt arbeidsforhold, og kanskje har språkutfordringer, får det betraktelig vanskeligere i sitt møte med NAV. Dette rimer dårlig med norsk intensjon om å opprettholde et robust familiesamfunn på øya, sier han.

– NAV sin kunnskap om det lokale arbeidsmarkedet, med aktive tiltak for folk som trenger rettledning, vil forsvinne. Er det ett sted man trenger et Nav-kontor, så er det pinadø i Longyearbyen, tordner Berger.

– Dårlige nyheter

Svalbardposten har snakket med de største lokale arbeidsgiverne. De er samstemte om saken.

– Dette er dårlige nyheter for oss. Vi har hatt et tett samarbeid med Nav lokalt i flere år. Det er alltid en sikkerhet å ha NAVs Arnt Vegar Jensen der med kjennskap til både regelverk og de lokale forholdene. Det er absolutt behov for tilstedeværelse fra NAV her, sier HR-sjef i Spitsbergen travel, Wilde N. Otnes.

– Forferdelig trist. Vi har hatt et nært lokalt samarbeid med Nav i saker som omhandler ansatte i langtidssykemelding, og som trenger hjelp til for eksempel foreldrepermisjon. Det er mye bedre å ha en person å snakke direkte til, enn å måtte forholde seg til en stemme på en telefon, sier Carina Johansen i personalavdelingen til Store Norske.

De hovedtillitsvalgte i begge selskapene, Frantz Vangen og Ronald Jacobsen, er hjertens enige med de personalansvarlige.

Avdelingsleder Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus ser også med stor uro på muligheten for at det lokale Nav-kontoret skal forsvinne. Han ser for seg at oppfølging av sykemeldte blir ei stor utfordring uten lokal representasjon fra Nav.

Se bildet større

Arnt Vegar Jensen har betjent NAV-kontoret lokalt i seks år, og beskrives som en stor ressurs for loalt næringsliv. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Avdramatiserer

Fylkesleder for Nav Troms, Stein Rudaa, avdramatiserer situasjonen.

– Vi har ikke tatt noen beslutning om å legge ned. Det er bare ett av flere alternativ. Vår intensjon er å få et møte med LL som skal handle om hvordan NAV best kan yte sine tjenester til lokalsamfunnet. Og uansett er det ikke snakk om å ta ned tjenestetilbudet, sier han.

– Er det som står i e-posten til lokalstyret usant?

– Det er litt uheldig formulert, og en litt klønete inngang på et møte. Vi kommer til å lytte veldig mye på det lokalstyret har å si om saken. Et utvalg har bestemt at kontorstrukturen i Nav skal ses på, og da må vi ta den diskusjonen med alle, sier Stein Rudaa.

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!