Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skolesamarbeid med Troms

Daglig leder i Opvekstforetaket, Anne Ellingsen (t.h.) har lagt fram samarbeidsplanene med Troms fylkeskommune for styret i Oppvelstforetaket, der Trude Wang er styreleder. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Skolesamarbeid med Troms

Et samarbeid mellom Oppvekstforetaket og Troms fylkeskommune skal sikre elever i Longyearbyen flere rettigheter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Elevene her i Longyearbyen har i utgangspunktet ingen rettigheter i Troms, bare i sine egne hjemfylker. Med denne avtalen får de rettigheter også i Troms, sier daglig leder i Oppvekstforetaket, Anne Ellingsen.
Et utkast til avtalen er laget, men det gjenstår fortsatt noe arbeid før den er helt klar.
– Den skal legges fram for styret i Oppvekstforetaket og for arbeidstakerorganisasjonene på skolen før den underskrives, men det meste er klart, sier Ellingsen.

Markedsfører
Gjennom den nye avtalen kan elever bosatt i Longyearbyen søke om videregående opplæring i Troms fylke dersom Longyearbyen skole ikke kan gi det tilbudet elevene ønsker. I slike tilfeller konkurrerer de på lik linje med elever fra Troms fylke.
I tillegg skal Troms fylkeskommune være med og markedsføre de seks fastlandsplassene som Longyearbyen skole tilbyr. Ifølge Ellingsen varierer antallet fastlandselever som søker seg til Longyearbyen fra to-tre til seks.
– Interessen er der, og det er stadig noen som tar kontakt. Men vi har kanskje ikke vært så flinke til å markedsføre tilbudet tidligere, sier Ellingsen.

Samarbeid
I avtalen ligger det også at Oppvekstforetaket og Longyearbyen skole skal delta i den faglige utviklingen av opplæringstilbudet ved den nye norsk-russiske videregående skolen i Murmansk. Tilbudet gis til 15 elever, ti fra Russland og fem fra Norge, alle med et høyt faglig nivå.
– Det er et videregående tilbud med fokus på arealfag og internasjonalt entreprenørskap, med en arktisk overbygning. Elevene skal ha to opphold i Longyearbyen, ett om våren og ett om høsten. Intensjonen er at de skal ha kontakt med det lokale næringslivet og det vitenskapelige miljøet. Vår rolle er å bidra til tilrettelegging, sier Ellingsen.

Knytter kontakter
Samtidig er tanken at elevene i Longyearbyen skal ha samme fagplan som de besøkende i den perioden de er her.
– Samarbeidet er også et tiltak for å gjøre det mer interessant å være her. Elever på ungdomstrinnet og videregående har gitt uttrykk for at de har behov for en større gruppe med flere unge. Med Murmansk-tilbudet kan elevene knytte andre kontakter, så skolen vil absolutt ha nytte av dette, sier Ellingsen.
Tilbudet settes i gang til høsten. Foreløpig er ikke Barentsburg inkludert i planene.
– Ikke i denne omgang. Det første året blir et prøveår. Jeg tror det blir veldig spenstig, og så vil det nok komme justeringer etter hvert, sier Ellingsen.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!