Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skolen tilbyr idrettsfag

Mariell Viktoria Bråten (t.v.), Sara Rønne og Siri Tveiten synes det er bra at skolen tilbyr idrettsfag fra høsten. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Skolen tilbyr idrettsfag

Oversikten over elevenes fagønsker er klar. Nytt av året er at Longyearbyen skole kan tilby idrettsfag fra høsten av.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi har kartlagt ønskene på 10. trinn og videregående, og vil nå lage et fagtilbud som imøtekommer disse i størst mulig grad, sier leder Ina Misje ved videregående avdeling på Longyearbyen skole.
Fra høsten kan videregående avdeling tilby det første trinnet idrettsfag og studiespesialiserende utdanningsprogram, tidligere allmennfaglig studieretning.
Til nå har ingen av 10-klassingene ønsket seg mekaniske fag, så fagtilbudet vil ikke bli videreført neste skoleår.

Fornøyde elever
Elevene på 10. trinn er fornøyde med tilbudet om idrettsfag.
– Vi har ikke fått vite noe helt sikkert ennå, vi fikk vite at vi måtte være over fem elever for at de kunne tilby idrettsfag, sier Mariell Viktoria Bråten.
Ifølge klassekameraten Sondre Hammer Fossnes er det minst seks av 10-klassingene som vil begynne på idrettsfag til neste år.
– Det er bra, det får oss til å bli her. Jeg hadde i alle fall flyttet ned dersom vi ikke hadde fått dette tilbudet, sier Bråten.
Sara Rønne og Siri Tveiten får ikke sine ønsker oppfylt og flytter derfor ned til høsten.
– Jeg vil gå på sirkuslinje dersom jeg kommer inn. Jeg har bodd her i syv år nå, det får være nok. Og så er det fint å kunne begynne i første klasse sammen med de andre, sier Rønne.
– Jeg vil gå på media og kommunikasjon, det kan de heller ikke tilby her oppe, men jeg er ikke sikker på om jeg hadde blitt her uansett, sier Tveiten.

Ønsker fastlandselever
De som allerede går på videregående vil for andre trinn få tilbud om studiespesialiserende utdanningsprogram, mens tredje trinn, som følger den gamle læreplanen, får tilbud om å fullføre sitt allmennfaglige studieretningsløp.
– Det er viktig at elever som begynner på skolen også kan fullføre sitt studieløp her. Om det er mulig for de ulike linjene avhenger av antall elever og rammebetingelser, sier Misje.
Hun kan ikke gi noe eksakt tall på hvor mange som har søkt seg til de ulike linjene og hvor mange som har meldt at de vil flytte ned.
– Noen har meldt at de skal flytte, mens andre kanskje vil flytte. I tillegg er skolen blitt kontaktet av familier som planlegger å flytte opp. Vi håper på samme elevtall som i år, sier hun.
Nå er det i overkant av 30 elever fordelt på fulltidsstudier og deltidskurs.
– For å nå det tallet er vi nok avhengige av å få opp fastlands­elever. Tradisjonelt har vi tatt opp inntil seks fastlandselever, det er så mange vi kan skaffe hybler til, sier hun.
Skolen har i liten grad reklamert for skoletilbudet i Longyearbyen, men vurderer å gå mer aktivt ut for å få flere elever, og ifølge Misje er elevene selv svært positive til at skolen tar inn fastlandselever.

God prosess
Kartleggingen av elevenes ønsker begynte allerede i november for å prøve å forhindre at elever flytter til fastlandet.
– Vi har hatt samme framdrift som tidligere år. I fjor kom imidlertid prosessen i gang senere enn normalt fordi vi ventet på informasjon om Kunnskapsløftet, den nye læreplanen som ble innført i fjor høst, sier Misje.
Til tross for at fagene som blir tilbudt på videregående varierer, er lærerstaben stabil.
– Vi henter inn lærere dersom vi ikke har den aktuelle kompetansen selv. For idrettsfag har vi god kompetanse på huset, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!