Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skoleboka endelig ferdig

Biblioteket kan snart låne ut Longyearbyen skoles historie. Biblioteksjef Elin Olsrud (t.v.) har vært ansvarlig for lyout og trykking av boken. Enhetsleder Unn Martinsen for kultur og idrett i LL er oppdragsgiver og Eva Grøndal har vært billedansvarlig. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Skoleboka endelig ferdig

Seks år etter planen har Longyearbyen skoles historie fått harde permer. Det skal feires med lanseringsfest på Huset neste fredag.

Tekst:

Publisert:

Etter mange, lange utsettelser, er skoleboka til Longyearbyen lokalstyre (LL) ferdig.

– Det er en gledens dag. Det føles veldig godt å se den med omslag og det hele. Jeg syns den ser veldig fin ut. Det er gjort en god jobb med layouten og det er mange fantastiske bilder. All ære til de som har gjort den delen. Det er flott at bildene og teksten underbygger hverandre, sier forfatter Kjersti Strømmen.

Over 292 matte sider med oransje detaljer, forteller hun om skolen fra det hele startet i 1920 og fram til 2014. Hva boken ellers handler vil hverken hun eller oppdragsgiveren ut med. De holder kortene tett til brystet fram til lanseringsdagen.

Kronglete historie

Forfatteren har gravd seg ned i arkiver både i Longyearbyen og på fastlandet. I tillegg har hun blant annet brukt Svalbardposten og muntlige kilder.

Hun forteller at politikken og rammene rundt etablering av norsk skole på Svalbard gjorde historien om Longyearbyen skole kronglete på mange fronter.

– Det gjorde prosjektet mye mer innviklet og spennende enn jeg hadde trodd på forhånd.

Bokprosjektet startet i 2007, da LL fikk penger til å samle skolens historie i en bok. Etter det har det flere ganger vært stans i bokprosjektet (se faktaboks).

Høsten 2014 leverte Strømmen manuset til oppdragsgiveren.

– Nå tenker jeg bare at det er fint at boka er ferdig. Det er kanskje slik med mange prosjekter at veien blir litt til mens man går. Det har vært mange løpende vurderinger av omfanget, og diskusjoner mellom aktørene som har tatt tid. Men nå er det et flott produkt som ligger der, sier Strømmen.

Godt fornøyd

Enhetsleder Unn Martinsen i LL er godt fornøyd med boka.

– Vi er veldig, veldig glade for å kunne lansere boka 10. juni, sier hun.

Da LL fikk manuset, forsøkte de å finne et forlag som ville ta prosjektet.

– Det er et ganske lite prosjekt, og det var ingen av forlagene vi spurte som sa ja. Til slutt sa Lundblad Media ja til å hjelpe oss med å gi ut boka, sier Unn Martinsen.

LL knyttet også til seg Eva Grøndal som billedansvarlig.

En lokal redaksjonsgruppe har gitt råd underveis i sluttprosessen. Den har bestått av Martinsen, rektor Anne Vikanes, Anne Jahre og Elin Olsrud. Gruppen erstatter ikke den opprinnelige bokkomiteen som startet arbeidet med boka.

– Vi har vært bidragsytere for å få frem prosjektet. Den opprinnelige komiteen forholdt seg til det skrevne manuset, sier Martinsen.

Redaksjonskomiteen avgjorde at manuset skulle trykkes slik det ble levert av forfatteren i 2014.

1.000 eksemplar

Elin Olsrud, som til vanlig er biblioteksjef, har hatt ansvaret for å gjøre manuset om til ferdig bok. Hun gjorde det endelige bildeutvalget sammen med Grøndal, og bestemte det fysiske formatet.

– Jeg har vært ansvarlig for å produsere boka og koordinere jobben med forfatter, bildeansvarlig og trykkeriet, sier Olsrud.

Hun forteller at fra det var bestemt at manuset skulle trykkes som det var, og til boka kom ut gikk det et halvt år.

– Når det endelig var bestemt, gikk det raskt, sier hun.

Boka trykkes i 1.000 eksemplar og skal selges på Svalbard Museum, biblioteket, infotorget og Galleri Svalbard.

– Vi forsøker å få noen utsalgssteder på fastlandet også. Vi er sikre på at det er tidligere Svalbardianere som ønsker å kjøpe boka, sier Olsrud.

Boken vil koste 450 kroner.

– Det kan virke mye, men det er på grunn av høye trykkekostnader. Vi tjener ikke noe på boka, sier Olsrud.

Se bildet større

Kjersti Strømmen kommer til Longyearbyen i forbindelse med boklanseringen neste fredag. Arne O. Holm skal samtale med henne under arrangementet. FOTO: Privat

Dette er saken

• I 2007 ble Longyearbyen skole overført fra Staten til Longyearbyen lokalstyre. I den forbindelse ga Store Norske en gave på 300.000 kroner øremerket bok om skolens historie. I tillegg fikk prosjektet 810.000 kroner i støtte fra Fylkesmannen i Troms, Kunnskapsdepartementet, Statsbygg Nord og Utdanningsdirektoratet.

• I februar 2008 startet arbeidet med skoleboka.

• I august 2009 startet Kjersti Strømmen jobben med å forfatte boken. Avtalen med LL var at boka skulle ferdigstilles innen august 2010.

• Prosjektet ble stanset i 2011 fordi pengene var brukt opp uten at manuset var ferdig.

• I 2013 ble det bevilget midler fra LL for å fortsette prosjektet. Samme år skrev bokkomiteen: «I ettertid ser bokkomiteen at en i en tidlig fase i prosjektet, sammen med forfatter, trolig burde justert ned ambisjonene for boken og utarbeidet en strammere framdriftsplan».

• Høsten 2014 ble manus overlevert fra forfatteren.

• Sommeren 2016 er boka ferdig trykket.


Kostet 1.75 millioner
Når skoleboka er ferdig trykket har prosjektet kostet cirka 1.750.000 kroner. Det inkluderer kostnader til trykking og frakt. 1.1 million kroner er dekket av gaver og tilskudd. De resterende cirka 650.000 kronene har Longyearbyen lokalstyre selv lagt ut for å få boka ferdig. Salgsinntekter er ikke tatt med i regnskapet, og vil komme i tillegg.

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!