Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skjøt isbjørn i nødverge

Den relativt unge hannbjørnen veide 305 kilo. Her fra sysselmannsgarasjen i Longyearbyen søndag kveld. Fra venstre: Anders Lindseth, biolog Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt og sysselmannsførstebetjent Per Andreassen. FOTO: Anders Fjellestad

Skjøt isbjørn i nødverge

Da bjørnen var på vei inn i hytta, så de to hytteboerne ingen annen utvei enn å skyte den.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.03.2013 kl 21:11

Klokka 12.50 søndag fikk Sysselmannen melding om at det var skutt en isbjørn i Hyttevika, nord for Hornsund.

Prøvde å komme inn

Ifølge sysselmannsførstebetjent Thomas Aga Ulvestad, forsøkte hannbjørnen å ta seg inn i hytta der to fastboende tilbrakte påsken. Tross flere forsøk på å skremme bjørnen unna, klarte den til slutt å slå inn et vindu og fikk hodet og overkroppen inn i hytta.

I et fortvilet forsøk på å skremme bjørnen, kastet paret i hytta flere gjenstander mot den. Det ble også avfyrt fire skudd med signalpenn, uten at det skremte den. Til slutt så de to ingen annen utvei enn å skyte bjørnen med en revolver. Skuddet traff bjørnen mellom øynene.

– Bjørnen ble skutt i nødverge. Ingen av de to i hytta ble fysisk skadet, sier Ulvestad.

Rutinemessig etterforskning

Paret er bosatt i Longyearbyen, men har inntil videre blitt værende på hytta etter den dramatiske hendelsen. De to skal avhøres når de kommer tilbake til byen. Sysselmannen understreker at de ikke har noen grunn til å tro at det har skjedd noe straffbart.

– Saken vil bli rutinemessig etterforsket, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

305 kilo

Bjørnen ble fraktet tilbake til Longyearbyen med helikopter. Svalbardposten var innom sysselmannsgarasjen ved 18-tida søndag. Der ble hannbjørnen veid til 305 kilo og målt til 2,09 meter fra halespiss til snute. Bjørnen er relativt ung og fin i pelsen. Den er også merket.

Dette er første gang på halvannet år at det skytes en isbjørn på Svalbard. Forrige gang var da en britisk gutt ble drept av isbjørn ved Von Postbreen i august 2011.

Også i juli 2010 ble det skutt en isbjørn i Hyttevika.

Nøkkelord

Se bildet større

Bjørnen forsøkte å ta seg inn i hytta og klarte å røske løs et vindu. Her ligger bjørnen død utenfor hytta i Hyttevika. FOTO: Arild Lyssand, Sysselmannen

Se bildet større

Isbjørnen ble målt til 2,09 meter fra snute til halespiss. Fra venstre: sysselmannsførstebetjent Per Andreassen og biolog Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Hyttevika ligger nord for Hornsund. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!