Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skjøt isbjørn i nødverge

Den relativt unge hannbjørnen veide 305 kilo. Her fra sysselmannsgarasjen i Longyearbyen søndag kveld. Fra venstre: Anders Lindseth, biolog Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt og sysselmannsførstebetjent Per Andreassen. FOTO: Anders Fjellestad

Skjøt isbjørn i nødverge

Da bjørnen var på vei inn i hytta, så de to hytteboerne ingen annen utvei enn å skyte den.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.03.2013 kl 21:11

Klokka 12.50 søndag fikk Sysselmannen melding om at det var skutt en isbjørn i Hyttevika, nord for Hornsund.

Prøvde å komme inn

Ifølge sysselmannsførstebetjent Thomas Aga Ulvestad, forsøkte hannbjørnen å ta seg inn i hytta der to fastboende tilbrakte påsken. Tross flere forsøk på å skremme bjørnen unna, klarte den til slutt å slå inn et vindu og fikk hodet og overkroppen inn i hytta.

I et fortvilet forsøk på å skremme bjørnen, kastet paret i hytta flere gjenstander mot den. Det ble også avfyrt fire skudd med signalpenn, uten at det skremte den. Til slutt så de to ingen annen utvei enn å skyte bjørnen med en revolver. Skuddet traff bjørnen mellom øynene.

– Bjørnen ble skutt i nødverge. Ingen av de to i hytta ble fysisk skadet, sier Ulvestad.

Rutinemessig etterforskning

Paret er bosatt i Longyearbyen, men har inntil videre blitt værende på hytta etter den dramatiske hendelsen. De to skal avhøres når de kommer tilbake til byen. Sysselmannen understreker at de ikke har noen grunn til å tro at det har skjedd noe straffbart.

– Saken vil bli rutinemessig etterforsket, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

305 kilo

Bjørnen ble fraktet tilbake til Longyearbyen med helikopter. Svalbardposten var innom sysselmannsgarasjen ved 18-tida søndag. Der ble hannbjørnen veid til 305 kilo og målt til 2,09 meter fra halespiss til snute. Bjørnen er relativt ung og fin i pelsen. Den er også merket.

Dette er første gang på halvannet år at det skytes en isbjørn på Svalbard. Forrige gang var da en britisk gutt ble drept av isbjørn ved Von Postbreen i august 2011.

Også i juli 2010 ble det skutt en isbjørn i Hyttevika.

Nøkkelord

Se bildet større

Bjørnen forsøkte å ta seg inn i hytta og klarte å røske løs et vindu. Her ligger bjørnen død utenfor hytta i Hyttevika. FOTO: Arild Lyssand, Sysselmannen

Se bildet større

Isbjørnen ble målt til 2,09 meter fra snute til halespiss. Fra venstre: sysselmannsførstebetjent Per Andreassen og biolog Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Hyttevika ligger nord for Hornsund. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!