Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skjerpet dom for Jason Roberts

Nord-Troms tingrett under befaringen hos Jason Roberts i fjor vår. Roberts (andre fra høyre) har fått straffen skjerpet. FOTO: Birger Amundsen

Skjerpet dom for Jason Roberts

Lagmannsretten har skjerpet dommen fra tingretten og dømt Jason Roberts til 21 dager betinget fengsel og 50.000 kroner i bot.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2009 kl 14:08

Jason Roberts ble i fjor sommer ilagt en bot på 60.000 kroner, men ingen fengselsstraff, i Nord-Troms tingrett. Straffen fikk han for ulovlig byggearbeid på det fredete taubanelageret i Longyearbyen, samt omfattende grunnarbeid kloss inntil Taubanesentralen, som også er fredet.

Aktoratet mente straffen i tingretten var for lav og anket derfor saken til lagmannsretten.

- Dommen er blitt skjerpet i forhold til tingrettsdommen, og vi har også fått medhold i at mange av momentene skulle være skjerpende, sier aktor, førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim.

Skjerpende momenter

Hålogaland lagmannsrett finner at det er flere straffeskjerpende momenter i saken og få formildende. Lagmannsretten kan heller ikke se at det kan tillegges vekt i formildende retning at Roberts har gjenopprettet skaden.

«Så kan være tilfelle særlig hvis gjenopprettingen er uttrykk for anger eller forståelse av eget lovbrudd, eller hvor gjenoppretting ikke er mulig uten bistand fra den som har voldt skaden. I foreliggende tilfelle kan Roberts´ gjenoppretting ikke sees å være uttrykk for anger eller forståelse for de fredete kulturminnene,» skriver lagmannsretten i dommen.

Trussel om fengsel

Lagmannsretten gir også aktor medhold i at det i en slik sak er påkrevd med en straffereaksjon «som innebærer en trussel om fengsel ved nye brudd på miljølovgivningen», som det står i dommen.

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland er svært fornøyd med dommen og vil ikke gå videre med saken.

- Vi har fått gjennomslag for det meste av våre argumenter og håper at det kan bli ro om saken, og at man følger de fredningsvedtak myndighetene har kommet med, sier han.

Forsvareren anmodet lagmannsretten om å vurdere saksomkostningene på 10.000 kroner som tingretten ila Roberts. Det valgte lagmannsretten ikke å gjøre. Dermed må Roberts ut med 10.000 kroner i tillegg til boten på 50.000 kroner.

Les hele dommen i Hålogaland lagmannsrett her.

 

Last ned vedlegg

Dom_Roberts.pdf

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!