Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skjerper skattekontrollen

Underdirektør ved Svalbard skattekontor, Terje Kaastad, ønsker å få bukt med at folk som ikke har krav på det skal skatte til Svalbard. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Skjerper skattekontrollen

Ligningsmyndighetene vil komme skattejuks på Svalbard til livs.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi kontrollerer ansatte i skiftordninger og pensjonister som er mye nede. Hittil har vi kontrollert 21 personer om de faktisk bor her, og om de har rett til svalbardskatt, sier underdirektør Terje Kaastad ved Svalbard skattekontor.
Av de kontrollerte er det 15 som følges opp videre og som er blitt tilskrevet. Seks av dem i forhold til både skatteplikt og bostedstilknytning, ni bare i forhold til bosted. Kaastad sier at de vil gjennomføre flere kontroller men han vil ikke gå inn på kontrollmetodene.

Bruker ikke flylister
Flere gruvearbeidere har tidligere fortalt Svalbardposten at de ikke tør å be om refusjon av miljøgebyret, fordi de føler seg overvåket av skattekontoret, som er det kontoret som står for tilbakebetalingen. Ifølge Kaastad er frykten grunnløs.
– Vi bruker ikke refusjonsordningen av miljøgebyret og vi sitter ikke på flylistene, det er det jeg kan si. Vi bruker ordinære kontrollmetoder, sier Kaastad.
Han understreker at de er ute etter et korrekt grunnlag for beskatning og bostedstilknytning, og at de ikke har noen målsetting om at færrest mulig skal bo på og skatte til Svalbard.

Sanksjoner
– Jo flere som ikke tilfredsstiller regelverket, jo nærmere vil man komme en innstramming. Vi gjør denne kontrollen for å kartlegge og se hvor stort omfanget er, men også for å slå ned på de konkrete tilfellene. Vi ønsker å bringe saker i overensstemmelse med gjeldende regelverk, sier Kaastad.
Han vil ikke spekulere i om det dreier seg om bevisst skattejuks eller misforståelser i de sakene der folk urettmessig skatter til Svalbard eller er registrert i befolkningsregisteret.
– I ytterste konsekvens kan de som driver med skattesvindel få sanksjoner, og det mest naturlige er gjennom tilleggsskatt. Men det vil for disse tilfellene bli avgjort på fastlandet, sier Kaastad.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!