Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skjerper skattekontrollen

Underdirektør ved Svalbard skattekontor, Terje Kaastad, ønsker å få bukt med at folk som ikke har krav på det skal skatte til Svalbard. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Skjerper skattekontrollen

Ligningsmyndighetene vil komme skattejuks på Svalbard til livs.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi kontrollerer ansatte i skiftordninger og pensjonister som er mye nede. Hittil har vi kontrollert 21 personer om de faktisk bor her, og om de har rett til svalbardskatt, sier underdirektør Terje Kaastad ved Svalbard skattekontor.
Av de kontrollerte er det 15 som følges opp videre og som er blitt tilskrevet. Seks av dem i forhold til både skatteplikt og bostedstilknytning, ni bare i forhold til bosted. Kaastad sier at de vil gjennomføre flere kontroller men han vil ikke gå inn på kontrollmetodene.

Bruker ikke flylister
Flere gruvearbeidere har tidligere fortalt Svalbardposten at de ikke tør å be om refusjon av miljøgebyret, fordi de føler seg overvåket av skattekontoret, som er det kontoret som står for tilbakebetalingen. Ifølge Kaastad er frykten grunnløs.
– Vi bruker ikke refusjonsordningen av miljøgebyret og vi sitter ikke på flylistene, det er det jeg kan si. Vi bruker ordinære kontrollmetoder, sier Kaastad.
Han understreker at de er ute etter et korrekt grunnlag for beskatning og bostedstilknytning, og at de ikke har noen målsetting om at færrest mulig skal bo på og skatte til Svalbard.

Sanksjoner
– Jo flere som ikke tilfredsstiller regelverket, jo nærmere vil man komme en innstramming. Vi gjør denne kontrollen for å kartlegge og se hvor stort omfanget er, men også for å slå ned på de konkrete tilfellene. Vi ønsker å bringe saker i overensstemmelse med gjeldende regelverk, sier Kaastad.
Han vil ikke spekulere i om det dreier seg om bevisst skattejuks eller misforståelser i de sakene der folk urettmessig skatter til Svalbard eller er registrert i befolkningsregisteret.
– I ytterste konsekvens kan de som driver med skattesvindel få sanksjoner, og det mest naturlige er gjennom tilleggsskatt. Men det vil for disse tilfellene bli avgjort på fastlandet, sier Kaastad.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!