Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skjenkedryss over byen

Administrasjonsutvalget fornyet 24 skjenkebebvillinger tirsdag. Bare en søknad ble avslått. FOTO: Christopher Engås

Skjenkedryss over byen

– Det er jammen mange vannhull i denne byen, sa Eirik Berger (V) da Administrasjonsutvalget fornyet 24 skjenkebevillinger.

Når en tenker på at Longyearbyen har om lag 2.000 fastboende, virker det helt hinsides at det finnes 24 skjenke­bevillinger blant oss. Men det store turisttrykket er heldigvis hovedårsaken til at så mange kan skjenke alkohol med overskudd.

Vil ha linje

Før samlebåndsbehandlingen av skjenkebevillinger ville både lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) og nestleder Eirik Berger presisere at ei bevilling ikke skal være en selvfølgelighet.

– Noen av disse skjenkebevillingene er på «repeat». Men det er ikke desto viktig å se på hver enkelt sak, og sikre oss om at de er i tråd med tanker og visjoner vi har gjennom ruspolitisk handlingsplan, innledet Olsen med.

– Vi må ikke bare godta og godta, men se til ruspolitisk handlingsplan og sørge for at vi har ei linje. Jeg understreker at jeg er liberal, men mener at det er viktig at vi følger de regler vi har satt, understreket Berger.

Så startet behandlingen. Og med unntak av ett tilfelle var linja at søkerne fikk skjenkebevilling.

LL som skjenker?

Det ble lite debatt rundt hver søker, men enkelte politikere hadde spørsmål knyttet til enkeltsaker. Da bevillingen til Galleri Svalbard var oppe til behandling, ville Kristin Furu Grøtting (V) vite om det var lurt at Longyearbyen lokalstyre har ei bevilling som alkoholselger. Hun fikk svar fra administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

– Dette er et innarbeidet tilbud, og vi har ikke fått innvendinger mot det. Det skjenkes bare ved åpninger og spesielle tilstelninger. Sånn sett kunne vi bedt om en søknad for enkeltanledninger. Men vi skal ha i mente at dette betyr byråkrati og ekstra arbeid, sa han.

Ikke ute

Rabalder og Fruene søkte om uteservering, men fikk avslag. Det ble begrunnet med at Fruene har et uoversiktlig uteområde mot torget, og at Rabalder ligger vis à vis ungdomsklubben. Sistnevnte har kun bevilgning for sluttede selskaper, og må søke for hver enkeltanledning.

Isbjørnbutikken, som skal bygges om til hamburgerrestaurant i høst, fikk avslag på sin søknad. Her hadde innehaverne gitt beskjed på epost om at søknaden foreløpig kunne ses bort fra, men den ble likevel realitetsbehandlet.

– Denne virksomheten er i dag rigget som en kiosk, og da skal den ikke ha skjenking. Det er dessuten et samlingssted for ungdom. Hva det blir i framtiden får vi se på når den tiden kommer. Driverne får komme tilbake med en søknad, sa Høyres Geir Hekne.

Bevillinger

Følgende steder fikk fornyet sine skjenkebevillinger tirsdag.

Fangstmannshotellet (Bolterdalen), Coop Svalbard (flyplassen), Galleri Svalbard, Huset, Karlsberger Pub, Polarhotellet, Rabalder (sluttede selskaper), Spitsbergen Hotell Funken, Coal Miner´s Cabins, Camp Barentz, Kroa, Sushi Kita, Svalbard Pub, Svalbard Hotell, Svalbard Villmarkssenter, Gjestehuset 102, Taste of Thai, Better Moments, Arctic Tapas, Gruvelageret, Svalbard Bryggeri, Mary Ann’s Polarrigg, Fruene og Green Dog.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!