Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skjebnesvangert for historisk rifle

Sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad og jurist Magnus Hovind Rognhaug fra Sysselmannen var på befaring på Svalbard Museum mandag. Her står de ved monteren hvor rifla med den fastkilte patron er utstilt. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Skjebnesvangert for historisk rifle

En fastkilt patron er ikke nok. Nye krav gjør at Svalbard Museum risikerer å måtte ta rifla ut av utstillingen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.09.2014 kl 11:12

Siden åpningen av nye Svalbard Museum har rifla med den fastkilte patron fortalt en dramatisk historie fra monteren sin. Da museet i sommer henvendte seg til Sysselmannen for å få våpensamlingen sin inn i ordnede former, fikk de beskjed om at bare plomberte våpen kan oppevares i utstillingen.

– Om vi går inn og gjør et inngrep som plombering her, vil den kulturhistoriske verdien forringes. Verken vi eller andre kan vel tenke seg at dette våpenet kan bli funksjonelt igjen, sier konservator Sander Solnes ved Svalbard Museum.

Han forteller at om museet får nei fra Sysselmannen til å la våpenet forbli uplombert i utstillingen, blir alternativet å lagre det i magasinet.

– Fire mennesker døde trolig på grunn av den kilte patronen. Dette geværet er med på å gi den historien liv, sier Solnes.

Fire døde
I desember 1921 skulle fangstmannen Georg Nilsen besøke den tyske forskningsstasjonen på Kvadehuken. Han dukket ikke opp, og to av stasjonsmedlemmene bestemte seg for å lete etter ham. De dro ut i åpen båt i stummende mørke. De ble sittende fast i issørpe, ble tatt av strømmen og endte i Kobbe­fjorden på Danskøya. Der klarte de å holde seg i live fram til juni, men ingen oppdaget dem. Stasjonslederen skjønte at det hadde hendt noe med de to og sendte folk for å søke etter dem langs kysten. På sommeren tok han livet sitt, trolig på grunn av dårlig samvittighet.

I 1965 ble det funnet rester av et skjelett og ei rifle. Man antar det var Georg Nilsen. Ingen kan si sikkert hvorfor han døde, men det var en fastkilt patron i våpenet.

– Det kan være en isbjørn overrasket ham og at patronen kilte seg da han skulle forsvare seg, sier Solnes.

37 våpen
Svalbard Museum har 37 våpen i samlingen sin, i tillegg til en del ammunisjon.

– Vi har alt fra simple hjemmelagde skyteanordninger fra tidlige overvintringer, til automatvåpen fra krigens dager og vanlige jaktvåpen, sier konservatoren.

Etter at de fikk svar fra Sysselmannen, sendte Svalbard Museum en søknad om å oppbevare våpen etter våpenforskriften. Der ber de om at uplomberte våpen i særskilte tilfeller kan stilles ut, dersom våpenet ikke kan brukes på grunn av skade, eller er gjort ubrukelig ved å fjerne sluttstykke eller lignende. I tillegg skal våpenet være sikret, festet eller satt i monter på en slik måte at det kreves stor innsats for å løsne det.

To selvskuddkasser
I dag har museet tre uplomberte våpen i utstillingen sin. De to andre våpnene som er i samme situasjon som rifla til Georg Nilsen er selvskuddkasser. Den ene har en hjemmelaget skyteanordning.

– Det er mer et rørleggerarbeid enn et våpen, men formelt kunne man avfyre skudd med den, sier Solnes.

I den andre er det et serieprodusert våpen.

– Det er også så rustet at det ikke er funksjonsdyktig, sier Solnes.

Flere av museets våpen er allerede plombert.

– Det er gjort med de våpnene som ikke mister sin historiske verdi. Plombering er et inngrep som ikke kan gjøres om. De våpnene som forteller en viktig historie og som ikke lenger kan brukes, ønsker vi å beholde som de er, sier konservatoren.

Han legger til at museet uansett vil rette seg etter hva Sysselmannen sier.

– Saken er foreløpig udramatisk, sier Solnes.

Sender våpenkyndig
Mandag hadde Sysselmannen en gjennomgang av våpnene i utstillingen og i magasinet.

– Vi ville se at de var forsvarsmessig oppbevart, og det var de, sier sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad.

Hun legger til at det er et krav at våpnene i utstillingen ikke er funksjonsdyktige.

– Det er ikke alltid like lett å se. Derfor skal vi ha inn en våpenkyndig for å vurdere det, sier hun.

Etter at den våpenkyndige har konkludert, vil Sysselmannen sende et nytt brev til museet med vilkår for hvordan våpnene skal oppbevares.

– Det viktigste er å få fram dokumentasjonen på samlingen slik at vi har det ved for eksempel innbrudd, sier jurist Magnus H. Rognhaug hos Sysselmannen.

Nøkkelord

Se bildet større

Konservator Sander Solnes håper rifla i denne selvskuddkassen får bli i utstillingen. Det håper han også rifla på bildet over får. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Til kamp mot forsikringskrav

Reiselivsnæringen mener praksisen er urimelig.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!