Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skiturister plages av skutere

Skientusister betaler dyrt for å oppleve puddersnø og urørt natur på Svalbard. Men noen steder møter de motordur og mengder av skuterspor. FOTO: Anders Fjellestad (illustrasjon)

Skiturister plages av skutere

Turister på pudderjakt møtes av motordur og snøskuterspor i Atomfjella.

– For eksempel når vi går opp Perriertoppen, kan skituristene enkelte ganger oppleve å bli kjørt forbi av to-tre skutere opptil tre ganger. Da blir turopplevelsen ødelagt, og jeg får klagene, sier Stefano Poli.


Mer motor

Gjennom sitt selskap Poli Arctici, arrangerer han skredder­sydde turer for skielskere, blant annet til Atomfjella på østsida av Wijdefjorden.

I dette området får ikke turister kjøre snøskuter, mens fastboende har lov. Sysselmannen har også gitt Poli Arctici lov til å kjøre sine turister med skuter til Atomfjella, men ikke inne i selve fjellmassivet. I stedet etablerer Poli Arctici hvert år en leir ved foten av fjella, og går til fjellene på ski.

Tidligere har skutertrafikken i Atomfjella vært liten og båret preg av å være en ren transportetappe. Nå har dette forandret seg, ifølge Poli:

– Vi har hatt turer hvert år siden 2002, og har aldri opplevd så mange mennesker som i de siste årene, sier han.

For skiturister som har betalt store summer for å oppleve urørt, arktisk natur full av puddersnø, er motortrafikken skjemmende. Til Svalbardposten understreker Poli at han ikke ønsker at Atomfjella skal bli skuterfrie områder.

– Slett ikke. Men Sysselmannen kan kanskje sørge for at motorferdselen ikke kommer i konflikt med andre aktiviteter som skikjøring, sier Poli og foreslår flere tilsyn og kontroller i området.


Nesten blasfemisk

I et brev til Sysselmannen, tar Poli opp problemstillingen med skutertrafikken.

«De som bare passerer Atomfjella med skuter på vei nordover eller vestover, har aldri vært en plage eller et forstyrrende element. De som forstyrrer, er de som leker seg og lager overdrevent store spor», skriver Poli.

«Jomfruelig snø er kanskje det viktigste for skifolka, og på et sted som Atomfjella blir det nesten blasfemisk å kjøre skuter i fjellsidene. Jeg ønsker ikke å framstå kritisk, men vil advare mot noe som allerede skjer», fortsetter han.

I et foreløpig svar, skriver rådgiver hos Sysselmannen, Elin M. Lien:

«I tillegg til målrettede tilsyn, utfører vi også generelt oppsyn. Dersom du eller dine guider observerer lovbrudd, vil vi gjerne motta dokumentasjon som film og bilder på dette», skriver hun.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!