Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skiturister plages av skutere

Skientusister betaler dyrt for å oppleve puddersnø og urørt natur på Svalbard. Men noen steder møter de motordur og mengder av skuterspor. FOTO: Anders Fjellestad (illustrasjon)

Skiturister plages av skutere

Turister på pudderjakt møtes av motordur og snøskuterspor i Atomfjella.

– For eksempel når vi går opp Perriertoppen, kan skituristene enkelte ganger oppleve å bli kjørt forbi av to-tre skutere opptil tre ganger. Da blir turopplevelsen ødelagt, og jeg får klagene, sier Stefano Poli.


Mer motor

Gjennom sitt selskap Poli Arctici, arrangerer han skredder­sydde turer for skielskere, blant annet til Atomfjella på østsida av Wijdefjorden.

I dette området får ikke turister kjøre snøskuter, mens fastboende har lov. Sysselmannen har også gitt Poli Arctici lov til å kjøre sine turister med skuter til Atomfjella, men ikke inne i selve fjellmassivet. I stedet etablerer Poli Arctici hvert år en leir ved foten av fjella, og går til fjellene på ski.

Tidligere har skutertrafikken i Atomfjella vært liten og båret preg av å være en ren transportetappe. Nå har dette forandret seg, ifølge Poli:

– Vi har hatt turer hvert år siden 2002, og har aldri opplevd så mange mennesker som i de siste årene, sier han.

For skiturister som har betalt store summer for å oppleve urørt, arktisk natur full av puddersnø, er motortrafikken skjemmende. Til Svalbardposten understreker Poli at han ikke ønsker at Atomfjella skal bli skuterfrie områder.

– Slett ikke. Men Sysselmannen kan kanskje sørge for at motorferdselen ikke kommer i konflikt med andre aktiviteter som skikjøring, sier Poli og foreslår flere tilsyn og kontroller i området.


Nesten blasfemisk

I et brev til Sysselmannen, tar Poli opp problemstillingen med skutertrafikken.

«De som bare passerer Atomfjella med skuter på vei nordover eller vestover, har aldri vært en plage eller et forstyrrende element. De som forstyrrer, er de som leker seg og lager overdrevent store spor», skriver Poli.

«Jomfruelig snø er kanskje det viktigste for skifolka, og på et sted som Atomfjella blir det nesten blasfemisk å kjøre skuter i fjellsidene. Jeg ønsker ikke å framstå kritisk, men vil advare mot noe som allerede skjer», fortsetter han.

I et foreløpig svar, skriver rådgiver hos Sysselmannen, Elin M. Lien:

«I tillegg til målrettede tilsyn, utfører vi også generelt oppsyn. Dersom du eller dine guider observerer lovbrudd, vil vi gjerne motta dokumentasjon som film og bilder på dette», skriver hun.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!