Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skipstrafikk på østsiden kan bli forbudt

Seilas i østlige områder av Svalbard er svært farlig på grunn av mangelfull kartlegging. FOTO: Birger Amundsen

Skipstrafikk på østsiden kan bli forbudt

Sysselmannen ber Kystdirektoratet og Sjøfartsdirektoratet snarlig vurdere om det skal nedlegges forbud mot skipstrafikk i østlige områder av Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Bakgrunnen for henvendelsen er et brev til Sysselmannen hvor Statens kartverk (Sjøkartverket) på det sterkeste fraråder navigasjon i områder på østsiden «oppmålt uten systematiske målemetoder».
– Vi har gjort en vurdering ut fra en økende bekymring med skipstrafikken i områder hvor det er svært mangelfull oppmåling av havbunnen. Vår oppgave er ikke å vedta stengning, kun å opplyse om hva som er status når det gjelder oppmålinger, sier produksjonssjef Ole. B. Kvamme hos Statens kartverk.

Farlige områder
– Vi har også sett at det er fristende for turistnæringen å gå inn i farlige områder for å kunne gi turistene gode opplevelser, sier Kvamme.
Områder som tidligere var naturlig beskyttet av fastis og drivis, er nå attraktive områder for cruisefartøy. Et godt eksempel er Rijpfjorden hvor fartøy i dag går helt inn i bunnen av fjorden. Fjorden er svært mangelfullt oppmålt, men mange og farlige grunner.

Alvorlig
Brevet fra Statens kartverk ble sendt Sysselmannen allerede i mars. Et brev som også gikk til Miljøverndepartementet og Justisdepartementet.
– Det er alvorlige ting som er tatt opp, og vi har bedt Sysselmannen om å koble inn Kystverket og Sjøfartsdirektoratet og få dem til å uttale seg, sa ekspedisjonssjef Kjerstin Askholt i Justisdepartementets polaravdeling til Svalbardposten tidligere denne måned.

Kan fraråde seilas
På bakgrunn av dette har så Sysselmannen bedt Kystdirektoratet og Sjøfartsdirektoratet «om snarlig vurdering av om de forhold Sjøkartverket har påpekt, innebærer at navigasjon i de aktuelle områdene bør “frarådes på det sterkeste”, og om dette i så fall innebærer at Sysselmannen bør nedlegge forbud mot navigasjon i disse områdene.»

Økt press
Sjøkartverket skriver også i brevet at det vil være en «meget langsiktig oppgave å få fram fullgode sjøkart for hele Svalbard. Dette gjelder særlig for østsiden av Svalbard». Det pekes også på at økningen av temperaturen og mindre is i nordøstlige farvann kan medføre økt press fra cruisetrafikken for å ta i bruk områdene.
– Vi kommer bare med en advarsel, så får myndighetene ta stilling til hva som skal gjøres. For oss er sjøsikkerheten det viktigste, sier Ole. B. Kvamme i Statens kartverk.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!