Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skeptisk til planen

Dan André Danielsen (22) er avventende og skeptisk til om Store Norske kan klare å snu minus til pluss. Selv ble han oppsagt etter bare to og en halv måned i jobb i Svea. FOTO: Christopher Engås

Skeptisk til planen

Dan André Danielsen (22) jobber ut oppsigelsestiden i Store Norske. Han mener det ser dårlig ut for gruveselskapet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2015 kl 16:02

Det er trykket stemning rundt stambordet til nåværende og tidligere ansatte i Store Norske på kaféen Fruene i Longyearbyen. Felles for dem alle er at de ikke ser lyst på framtiden for hjørnesteinsbedriften. Et underskudd i fjor på godt over en halv milliard kroner gir liten grunn til å tro på at ting skal la seg snu med det første.

En av kafégjestene er gruvearbeider Dan André Danielsen fra Stjørdal. 22-åringen har bare noen dager igjen i jobben, etter å ha fått oppsigelsen i desember.

– Det var en fin julegave å få, sier han klart ironisk.

Danielsen trekker på skuldrene av tallene som ble presentert i dag, og av selskapets plan om å snu minus til pluss ved å omstille og starte med utviklingsprosjekt gjennom det nye selskapet Store Norske Utvikling AS.

– Jeg synes ikke selskapet akkurat viser tegn på at de har kontroll nå, og jeg er derfor skeptisk til fortsettelsen. Mye kommer selvfølgelig an på hvilke grep de bestemmer seg for å gjøre, men jeg tror ikke uføret selskapet er havnet i bare skyldes lave kullpriser, sier stjørdalingen.

Han synes det er deprimerende å tenke på at gruva i Lunckefjellet nå er stengt, før første strossepanel er åpnet. Situasjonen han selv er kommet i er også lite å rope hurra for.

– Det er forferdelig. Jeg ble oppringt i fjor sommer og tilbudt jobb i Svea. Jeg leide ut leiligheta mi nede, og reiste opp. To og en halv måned senere kom oppsigelsen i postkassen, sier han.

Danielsen jobbet også i Store Norske tidligere. Han var lærling fra høsten 2011 til han måtte gå under nedbemanningsprosessen i 2013. Nå blir det «på ræva ned» for Danielsen. Siden han gikk på kontrakt får han ikke noen NAV-ytelser på Svalbard. Og hjemme i Stjørdal venter gutterommet hjemme hos foreldrene.

– Jeg leide ut leiligheten min med en kontrakt på ett år. Jeg kan jo ikke jage leieboerne ut. Nei, dette er ikke noe særlig, sier Dan André Danielsen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!