Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skeptisk til planen

Dan André Danielsen (22) er avventende og skeptisk til om Store Norske kan klare å snu minus til pluss. Selv ble han oppsagt etter bare to og en halv måned i jobb i Svea. FOTO: Christopher Engås

Skeptisk til planen

Dan André Danielsen (22) jobber ut oppsigelsestiden i Store Norske. Han mener det ser dårlig ut for gruveselskapet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2015 kl 16:02

Det er trykket stemning rundt stambordet til nåværende og tidligere ansatte i Store Norske på kaféen Fruene i Longyearbyen. Felles for dem alle er at de ikke ser lyst på framtiden for hjørnesteinsbedriften. Et underskudd i fjor på godt over en halv milliard kroner gir liten grunn til å tro på at ting skal la seg snu med det første.

En av kafégjestene er gruvearbeider Dan André Danielsen fra Stjørdal. 22-åringen har bare noen dager igjen i jobben, etter å ha fått oppsigelsen i desember.

– Det var en fin julegave å få, sier han klart ironisk.

Danielsen trekker på skuldrene av tallene som ble presentert i dag, og av selskapets plan om å snu minus til pluss ved å omstille og starte med utviklingsprosjekt gjennom det nye selskapet Store Norske Utvikling AS.

– Jeg synes ikke selskapet akkurat viser tegn på at de har kontroll nå, og jeg er derfor skeptisk til fortsettelsen. Mye kommer selvfølgelig an på hvilke grep de bestemmer seg for å gjøre, men jeg tror ikke uføret selskapet er havnet i bare skyldes lave kullpriser, sier stjørdalingen.

Han synes det er deprimerende å tenke på at gruva i Lunckefjellet nå er stengt, før første strossepanel er åpnet. Situasjonen han selv er kommet i er også lite å rope hurra for.

– Det er forferdelig. Jeg ble oppringt i fjor sommer og tilbudt jobb i Svea. Jeg leide ut leiligheta mi nede, og reiste opp. To og en halv måned senere kom oppsigelsen i postkassen, sier han.

Danielsen jobbet også i Store Norske tidligere. Han var lærling fra høsten 2011 til han måtte gå under nedbemanningsprosessen i 2013. Nå blir det «på ræva ned» for Danielsen. Siden han gikk på kontrakt får han ikke noen NAV-ytelser på Svalbard. Og hjemme i Stjørdal venter gutterommet hjemme hos foreldrene.

– Jeg leide ut leiligheten min med en kontrakt på ett år. Jeg kan jo ikke jage leieboerne ut. Nei, dette er ikke noe særlig, sier Dan André Danielsen.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!