Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skatteskygge

Noe folkemøte ble det ikke da justisminister Knut Storberget mandag igjen plasserte seg laglig til for hugg for folket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sist han gjorde det var i januar i fjor på Huset i forbindelse med regjeringens irrasjonelle skatteøkning. Folk var forbannet. Svalbardministeren ble den gang møtt med protester allerede på flyplassen, og 400 møtte opp i kinosalen på Huset for å markere sin misnøye. Møysalen i Forskningsparken er ikke Huset. Det er mer alvor over en forelesningssal i et universitet enn en loslitt kinosal. «Lokalstyreordningen på Svalbard» ansporet heller ikke til masseflukt.

Storberget var på sitt femte svalbardbesøk siden han for halvannet år siden tiltrådte som justisminister, eller svalbardminister, om man vil, siden svalbardsaker ligger under hans departement. Noe med landet har åpenbart fanget ham. Kan hende har skattesaken vært medvirkende. Det skjedde noe med ministeren da han i januar i fjor ankom Svalbard for første gang. Han lurte seg ikke ut bakveien men møtte demonstrantene med et smil, og fikk smil tilbake. Og det til tross for at det hele var ramme alvor. Det var ikke vanskelig å se at han likte seg, og at han likte stemningen på Huset senere på kvelden.

Forrige fredag var han på snøskutertur til Sassen, overnattet på ærverdige Fredheim og kom tilbake til byen lørdag med rødskutte øyne. Mannen må herdes. Frostsår gir karakter, blodskutte øyne varsler alvor. Lørdag moret ministeren seg med polarjazz, og søndag bar det til Ny-Ålesund for første gang. Om det er en bevisst strategi av Stoltenberg å sende Knut nordover for å mildne folket, har han lyktes. Hva var det han svarte da Kjellrun Eggenfellner spurte om hva han hadde gjort med skattesaken? Jo, at det var innført et generelt bunnfradrag og at barnetrygden var økt. Han så det heller ikke som umulig at skattesaken ble reversert. Heller ikke denne gangen ble han møtt med knallharde protester eller mishagsytringer.

Møtet i Møysalen ble på alle måter oppbyggelig. Gang på gang understreket Storberget at politikerne i Longyearbyen lokalstyre selv må ta grep, om de ønsker å forandre dagens politikk. Han åpnet opp for tettere bånd mellom departementet og Lokalstyret og var positiv til konsultasjon i saker utover Lokalstyrets administrasjonsområde. Nå vil tiden vise hvordan akkurat det vil arte seg. Den gang lokaldemokratiet skulle innføres hersket det lenge usikkerhet om forvaltningsområdet. Enkelte levde i den villfarelse at hele Svalbard nå skulle styres lokalt, enkelte mente Spitsbergen fikk klare seg. Inntil det hele kokte ned til Longyeardalen og deler av Adventdalen.

Longyearbyen har endret seg fra gruveby med egne lover og regler til moderne småby med goder småsteder på fastlandet bare kan drømme om. Og hvor fjernstyrt politikken enn er, har politikere i Longyearbyen bedre kontakt med makta enn noen kommunepolitiker på fastlandet er i nærheten av. Longyearbyen er et godt sted å bo, fortsatt. Enkelte er opphengt i tidligere gyldne tider, den gang Store Norske var vår alles far og sørget for mat, hus og varme. Nå må vi berge oss selv så godt vi kan. Vi vet at vi er ryggraden i regjeringens nordområdestrategi. Og snart kommer sola.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!