Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skaper positiv energi igjen

Dyr røyk: Det trengs over 100 millioner kroner til å rense røyken fra energiverket, samt nødvendig vedlikehold. Lokalstyret vil ikke ta hele regningen. FOTO: Birger Amundsen/faksimile

Skaper positiv energi igjen

I juni var forholdet mellom lokalstyret og staten iskaldt på grunn av energiverket. Nå har de funnet hverandre igjen. Samtidig har det vært flere driftsstanser ved verket i sommer.

Tekst:

Publisert:

Under lokalstyrets møte 18. juni, gikk politikerne uvanlig hardt ut mot staten. Samlet sa de nei til å ta på seg ansvaret for å sikre fullfinansiering av det pålagte renseanlegget ved energiverket i Longyearbyen. Dermed kan Longyearbyen lokalstyre (LL) bli tvunget til å tilbakebetale de 73 millioner kronene staten allerede har bevilget til rensingen.


Kalt til Oslo

Beslutningen ble møtt med overraskelse og vantro i Justisdepartementet, som aldri har opplevd en lignende situasjon. I begynnelsen av juli hadde departementets polaravdeling et avklaringsmøte med lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap), administrasjonssjef Lars Ole Saugnes og Bydrift-leder Marianne Aasen.

– Det var et konstruktivt møte, hvor vi fikk skværet opp og ryddet unna noen misforståelser. Vi er tilbake i et konstruktivt spor, sier ekspedisjonssjef Kjerstin Askholt i Polaravdelingen.

Dette bekrefter lokalstyre­leder Christin Kristoffersen.

– Vi er veldig fornøyde etter møtet og føler vi har en konstruktiv dialog, sier hun.


Kjelene lekker

Under møtet ba Askholt om å få et skriv som forteller alle de harde fakta om energiverket. Sist uke gikk brevet fra LL til departementet. Der tegnes et dystert bilde av situasjonen, om ikke noe gjøres raskt. Tilstandsanalysen som ble klar i april, viser at kjelene må opprustes allerede neste år for å hindre at anlegget kollapser. Denne måneden har det vært flere lekkasjer på kjelene, noe som har ført til stans i energi­produksjonen, ifølge brevet.


Mangler 110 millioner

Tilstansrapporten viser at det de neste årene trengs 68 millioner kroner for å forlenge energiverkets levetid. I tillegg trengs 7,7 millioner allerede neste år til akutt vedlikehold.

«Arbeidet må etter vår vurdering starte allerede i 2013/14 på grunn av de siste ukers utvikling», heter det i brevet fra LL.

Det pålagte renseanlegget blir også minst 42 millioner kroner dyrere enn først anslått.

Til sammen trengs det derfor 117 millioner kroner for å ruste opp energiverket. Den regningen vil ikke LL ta, og vedtok i juni å stoppe kontraktinngåelsen for renseanlegget. Dette hadde frist til 1. juli, men tross utsettelsen har per nå en av de to tilbyderne sagt seg villig til å være med videre i prosessen. Entreprenøren kommer med oppdatert pris innen 1. august i år.


Trygg på valget

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen poengterer at LL også tar sin del av kostnaden. Utsettelsen av kontrakten var helt nødvendig, sier hun.

– Ved å gjøre det, kan vi prioritere det akutte vedlikeholdet som må gjøres neste år. Jeg føler meg trygg på at det er en riktig prioritering, sier Kristoffersen.

Dette skal finansieres blant annet ved å bruke av LLs oppsparte midler. Hvor mye som må brukes av sparepengene, er ennå uvisst.

– Det blir klart under høstens budsjettarbeid for neste år, sier lokalstyrelederen.


Kan ikke love

I brevet ber LL om Polaravdelingens støtte i utsettelses-saken. Dette skal gjøres ved at «de bevilgede midler, kr 73,1 mill, også stilles til rådighet i 2014/2015, samt beløp for å fullfinansiere røykgassrensing på kr 41,9 mill».

LL ber også Polaravdelingen jobbe for å sikre statlige midler i 2014 til det akutte vedlikeholdet ved energiverket.

Polaravdelingen kan imidlertid ikke love penger.

– Vi fikk dette rett før sommeren, og det er for tidlig å si noe om dette nå. Men vi har fått et grunnlag som vi kan jobbe videre med. Dette tar vi nå med oss videre internt i departementet, sier Kjerstin Askholt.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!