Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal vurdere bruk av Svalbard

Aktuelt område: Edgeøya er, etter det Svalbardposten forstår, et av de aktuelle områdene til Unescos verdensarvliste. Her fra Stretehamna og Dolerittneset på nordvesthjørnet av øya. FOTO: Birger Amundsen

Skal vurdere bruk av Svalbard

Olje- og energi­departementet vil at Svalbard skal vurderes som baseområde ved framtidig olje- og gassaktivitet rundt øygruppa.

Tekst:

Publisert:

Regjeringen besluttet i desember 2011 å sette i gang arbeidet med å nominere deler av Svalbard til Unescos verdensarvliste. Basert på resultatene av utredningsprosessen, vil regjeringen ta stilling til om deler av Svalbard skal nomineres.

– Det er bakgrunnen for at vi ber Oljedirektoratet utrede bruk av Svalbard i forbindelse med petroleumsaktivitet i nærligg­ende havområder, sier avdelings­direktør Gaute Erichsen i Olje- og energidepartementet (OED).

Erichsen understreker at det ikke er snakk om noe nærstående bruk av Svalbard i olje- og gass-sammenheng, men at det utelukkende dreier seg om å innhente kunnskap for noe OED mener er relevant.

– Vi ønsker alle fakta på bordet i forbindelse med arbeidet med verdensarvlista, sier han.


Øst er mest aktuelt

Det var i 2006 det ble foreslått at Svalbard, Jan Mayen og Bouvet­øya skulle legges til Norges foreløpige nominasjonsliste til Unescos verdensarvliste.

Først i slutten av desember 2011 besluttet regjeringen formelt å sette i gang nominasjonsprosessen. Da var det ikke lenger snakk om Svalbard, men deler av Svalbard.

Etter det Svalbardposten forstår, er de mest aktuelle områdene de østlige delene av øygruppa: Edgeøya, Barentsøya, Kong Karls Land, Nordaustlandet og en mengde mindre øyer. Områder som i dag har særskilt vern som naturreservater.


Langsom prosess

Avdelingsdirektør Gaute Erichsen sier at det ikke er satt noen plan for når Oljedirektoratet skal være ferdig med sin vurdering, og at hele prosessen med verdens­arvlista går svært langsomt.

Arbeidet ledes av Miljøverndepartementet, mens hovedansvaret for utredningen ligger hos Direktoratet for naturforvaltning og Riksantikvaren.

Skulle de østlige områdene bli innlemmet i verdensarvlista, vil det utelukke noen form for petroleumsaktivitet der, og videre ut til territorialgrensa 12 nautiske mil fra land.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!