Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal vurdere bruk av Svalbard

Aktuelt område: Edgeøya er, etter det Svalbardposten forstår, et av de aktuelle områdene til Unescos verdensarvliste. Her fra Stretehamna og Dolerittneset på nordvesthjørnet av øya. FOTO: Birger Amundsen

Skal vurdere bruk av Svalbard

Olje- og energi­departementet vil at Svalbard skal vurderes som baseområde ved framtidig olje- og gassaktivitet rundt øygruppa.

Regjeringen besluttet i desember 2011 å sette i gang arbeidet med å nominere deler av Svalbard til Unescos verdensarvliste. Basert på resultatene av utredningsprosessen, vil regjeringen ta stilling til om deler av Svalbard skal nomineres.

– Det er bakgrunnen for at vi ber Oljedirektoratet utrede bruk av Svalbard i forbindelse med petroleumsaktivitet i nærligg­ende havområder, sier avdelings­direktør Gaute Erichsen i Olje- og energidepartementet (OED).

Erichsen understreker at det ikke er snakk om noe nærstående bruk av Svalbard i olje- og gass-sammenheng, men at det utelukkende dreier seg om å innhente kunnskap for noe OED mener er relevant.

– Vi ønsker alle fakta på bordet i forbindelse med arbeidet med verdensarvlista, sier han.


Øst er mest aktuelt

Det var i 2006 det ble foreslått at Svalbard, Jan Mayen og Bouvet­øya skulle legges til Norges foreløpige nominasjonsliste til Unescos verdensarvliste.

Først i slutten av desember 2011 besluttet regjeringen formelt å sette i gang nominasjonsprosessen. Da var det ikke lenger snakk om Svalbard, men deler av Svalbard.

Etter det Svalbardposten forstår, er de mest aktuelle områdene de østlige delene av øygruppa: Edgeøya, Barentsøya, Kong Karls Land, Nordaustlandet og en mengde mindre øyer. Områder som i dag har særskilt vern som naturreservater.


Langsom prosess

Avdelingsdirektør Gaute Erichsen sier at det ikke er satt noen plan for når Oljedirektoratet skal være ferdig med sin vurdering, og at hele prosessen med verdens­arvlista går svært langsomt.

Arbeidet ledes av Miljøverndepartementet, mens hovedansvaret for utredningen ligger hos Direktoratet for naturforvaltning og Riksantikvaren.

Skulle de østlige områdene bli innlemmet i verdensarvlista, vil det utelukke noen form for petroleumsaktivitet der, og videre ut til territorialgrensa 12 nautiske mil fra land.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!