Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal tømme vraket

I fjellet ved det grunnstøtte russiske skipet hekker det tusenvis av sjøfugl. FOTO: Harald Steen/ Norsk Polarinstitutt

Skal tømme vraket

Mannskaper fra Kystvakta og bergingsselskapet Titan Salvage har vært om bord i det russiske fryseskipet som havarerte ved Bjørnøya 11. mai.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.07.2009 kl 11:08

– Nå har vi en rimelig god oversikt over gjenværende olje på skipet. Jeg regner med å få en ny rapport i dag, sier Stig Nordaas i Kystverket som er prosjektleder for arbeidet med opprydningen etter det russiske fryseskipet «Petrozavodsk».

Han forteller at eksperter også skal om bord for å se hva slags utstyr som trengs for å tømme båten for forurensende produkter.

Årsaken til at det ikke har vært folk om bord i havaristen tidligere er at det har vært for farlig på grunn av steinsprang.

– Rasfaren er mye mindre nå, sier Nordaas.

Lekker olje

Ifølge ham har det vært periodevise lekkasjer fra det russiske skipet den siste uken, men han kan ikke si hvor mye.

Båten «Havservice 1» kom i midten av juni fram til havaristen, med et mannskap som har med oljevernutstyr for å kunne rydde opp dersom vraket skulle begynne å lekke.

– Det skal en viss mengde med olje til for at vi kan gjøre noe. Slik det er nå får vi ikke gjort noe på sjøen, sier Nordaas.

Han håper utstyret som trengs for å tømme skipet er på plass om kort tid.

I hekkeområde

Skipet ligger i hekkeområdet til en av de største ansamlingene av sjøfugl i Nord-Atlanteren. 

– Situasjonen er alvorlig og usikker. På det meste kan dieselhinnen dekke et område på anslagsvis en kvadratkilometer. Utslippene ser ut til å ha økt den siste uka, sier forsker og økolog Hallvard Strøm ved Norsk Polarinstitutt til NTB.

Lekkasjene har ifølge Nordlys pågått i flere uker og ført til en tynn dieselhinne. Om tre-fire uker kan situasjonen for sjøfugl bli mer kritisk, når lomviungene, som i disse dager klekkes på klippene, hopper på sjøen.

Les også:

På grunn ved Bjørnøya

Mannskapet er berget

Sovnet på vakt

Justisministeren informert om grunnstøtingen

Siste nytt i Nyheter

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian venter på været.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!