Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal studere familiesamfunnet

 

Skal studere familiesamfunnet

To professorer og to mastergradstudenter skal de kommende ukene studere familiesamfunnet i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi er opptatt av at Svalbard er et familiesamfunn, men vi har ikke funnet noen studier av familielivet her oppe, til tross for at det ikke er nytt. Det vi blant annet skal se på er hvordan de som bor her opprettholder relasjonene til familien på fastlandet, forklarer professor An-Magritt Jensen fra Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Hun skal gjennomføre forskningsprosjektet sammen med professor Kari Moxnes fra samme institutt og de to mastergradstudentene Kjersti Brandth og Birgitte Kaggerud, som alle kommer til Svalbard 25. september.

Forholdet til besteforeldre
Ifølge Jensen skal prosjektet handle om Longyearbyen som familiesamfunn, og hva som preger dagliglivet her.
«Familielivet i Longyearbyen er interessant fordi utgangpunktet på mange måter er forskjellig fra livet i Fastlands-Norge. Som familie- og barneforskere vet vi at slekt og besteforeldre spiller en stor rolle for familieliv. Barn og unge er mye sammen med besteforeldre, og disse er til stor praktisk hjelp i familien, for eksempel som barnevakter. I Longyearbyen er dette annerledes. Det at det nesten ikke er gamle, at alle familier har lang avstand til eldre slektninger, og ikke minst er det særegent at barn bor langt fra besteforeldrene, men hvor mye og hvordan oppleves det?» skriver Jensen og Moxnes i prosjektbeskrivelsen.

Barn og voksne
Studien skal gjøres gjennom dybdeintervjuer i familier med barn mellom ni og 17 år.
– Vi ønsker å intervjue omtrent 30 familier, og vil gjerne snakke både med foreldre og barn. Vi er opptatt av å beskrive familieliv og oppvekst i et samfunn som tradisjonelt har vært mannsdominert, der det er mye flytting, der det ikke bor gamle og der det er økende innslag av nye nasjonaliteter. Vi er ikke problemorientert, men er interessert i hvordan generasjonene holder kontakten med hverandre, sier Jensen.

I utgangspunktet skal det gjennomføres ett intervju på rundt halvannen time med hver person.
– Vi er også opptatt av hvordan barn utvikler vennskap, hvordan de opplever å vokse opp på et sted der familien på lang sikt vil flytte, og der lekekamerater kommer og går, sier Jensen.

Ikke bare norske
Forskerne vil også se på hvilken kontakt det er mellom de norske og de thailandske som bor på Svalbard, og hvordan de thailandske holder kontakt med sine slektninger utenfor Svalbard.
«Dannes det nye familier mellom norske og thailendere? Hva betyr det for thailandske barn å komme i en norsk skole, og hva betyr dette for de norske barna som allerede går på skolen? Lærer de thailandske seg norsk? Leker barna sammen i og utenfor skolen? Prosjektet vil omfatte kvinner og barn, som i den senere tid er kommet fra Thailand», står det i prosjektbeskrivelsen.

Single menn
Forskerteamet skal ta kontakt med blant annet skolen, Lokalstyret og Store Norske, men Jensen håper også at folk selv vil ta kontakt med dem.
– Vi bruker snøballmetoden. Når vi har fått kontakt med noen, kan det kanskje føre oss videre til andre personer, sier hun.

I tillegg til å snakke med familiemedlemmer, skal en av mastergradstudentene intervjue single menn. Formålet er å finne ut om den tradisjonelle gruve-, fangst- og mannskulturen er i ferd med å gå tapt og om det stigende innslaget av familier fører til at de enslige blir «mer enslig».
– Vi ønsker å se på om livet til de som er enslige er blitt forandret fordi Longyearbyen er blitt mer familieorientert.
– Hva med de single kvinnene?
– Kanskje vi intervjuer noen enslige kvinner også, men det skal primært være den tradisjonelle gruvebusen, som opprinnelig var menn.

Vil ha mail
Hele studien skal pågå i fire uker, og Jensen håper å kunne legge fram resultater i slutten av 2007.
I tillegg til egen forskning, har teamet tilgang på levekårsundersøkelsen som ble gjort av Statistisk sentralbyrå.
– Det er interessant at det tidligere er gjort så lite forskning på mennesker her på Svalbard. For å få det til, trenger vi nok intervjuer, og vi håper noen vil henvende seg til oss, noe de kan gjøre ved å sende oss mail, sier hun.
Mailadressene som interesserte kan bruke er kari.moxnes@svt.ntnu.no og anmagritt.jensen@svt.ntnu.no.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!