Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal stoppe bråkmakerne

Fra venstre: daglig leder ved Kroa, Jørn Hansen, barsjef på Huset, Felix Maupoix, restaurantsjef i Spitsbergen Travel, Trude Helen Kristiansen, daglig leder ved Svalbar Pub, Bartosz Tarczyk og eier av Karlsberger Pub, Steve Daldorff Torgersen. FOTO: Anders Fjellestad

Skal stoppe bråkmakerne

Serveringsbransjen i Longyearbyen innfører felles retningslinjer mot bråkmakere på byen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2013 kl 10:54

I vinter var utelivsbransjen samlet til seminar med blant andre Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre. I etterkant av møtet, bestemte bransjen seg for å holde jevnlige møter. Mandag denne uka var de samlet igjen – for å enes om hvordan bråkmakerne skal håndteres.

– Generelt er utelivet i Longyearbyen veldig hyggelig. Det er noen få som lager bråk, og de er som oftest gjengangere. Det er den biten vi vil til livs, sier Steve Daldorff Torgersen, eier av Karlsberger Pub.

Les også: Droppet 18-årsgrense


Stenges helt ute

For å få stoppet dem som lager bråk, har bransjen nå laget felles retningslinjer. Dersom noen heretter utestenges fra ett utested på grunn av bråk, blir de samtidig også utestengt fra de andre utestedene.

– Det skal få folk til å tenke seg om en ekstra gang. Vi ønsker å slå ned på, og synliggjøre at vi ikke aksepterer uanstendig oppførsel som slåssing, vold og skadeverk, sier Torgersen.

Vanligvis utestenges bråkmakere i tre måneder. Dersom samme person fortsetter å lage bråk etter denne tida, kan de bli utestengt i seks nye måneder. For en festglad person, er et halvt år uten byliv lang tid.

– Det handler om å skape bedre miljø for våre gjester og ansatte, sier Bartosz Tarczyk, daglig leder ved Svalbar Pub.

– Hvordan skal dere håndheve dette?

– Vi varsler hverandre fortløpende og har god kontakt. Vi varsler de andre stedene om hvem det gjelder, sier Trude Helen Kristiansen, restaurantsjef ved Polarhotellet og Spitsbergen Hotell Funken.

– Dessuten er dette en liten by, og vi kjenner folkene, sier Felix Maupoix, barsjef på Huset.

– Har dere lov til å nekte folk adgang på samtlige utesteder?

– Som eiere er vi i vår fulle rett til å nekte folk adgang, selv om de er utvist fra et annet sted. Det er ingenting juridisk i veien med det, sier Torgersen.


Ny type turister

Utelivsbransjen ser også at billigere flybilletter har gjort Svalbard tilgjengelig for flere.

– Vi har merket en økt frekvens av uønskede hendelser, og det gjelder tilreisende, sier Torgersen.

En av disse hendelsene skjedde 20. mars i år, da en beruset, tilreisende mann tok kvelertak på en bartender på Karlsberger Pub. Saken endte med et forelegg fra Sysselmannen på 12.900 kroner.

– Når slike ting skjer, bidrar det til å trykke hele utelivsbransjen ned. Det er ikke vanlig at vi utestenger folk, men vi ønsker å få slutt på slike hendelser, sier Jørn Hansen ved Kroa.

Ønsker samme regler

En annen utfordring for utelivsbransjen er ulike regler for salg av alkohol mellom fastlandet og Svalbard. Blant annet kan ikke 18- og 19-åringer kjøpe rusbrus og likører som Baileys på Svalbard. Årsaken er at disse drikkevarene er spritet opp, altså tilført alkohol. På fastlandet er det alkoholprosenten som avgjør om det er 18- eller 20-årsgrense, mens det er tilvirkningsmetoden som avgjør på Svalbard.

Utelivsbransjen mener disse reglene bør bli like som reglene på fastlandet. Nå vil de diskutere med Sysselmannen for å avklare om regelverket kan justeres uten lange høringsrunder og utredninger.

– Det er en del praktiske forskjeller som gjør det vanskelig, og som gjør at vi havner i bakevja. En 19 år gammel turist får ikke kjøpe rusbrus, mens han får det på fastlandet. Reglene oppleves som ulogisk for tilreisende, sier pubeieren.

På enkelte punkter har derimot Svalbard en mer liberal lovgivning enn fastlandet. For eksempel er det ingen begrensninger på hvor mange centiliter brennevin en drink kan bestå av.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!