Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal sprenge på breene

Professor Tor Arne Johansen ved Universitetet i Bergen er ansvarlig for prosjektet. FOTO: Birger Amundsen

Skal sprenge på breene

Fra neste uke smeller Unis i gang med seismiske undersøkelser sør for Van Mijenfjorden, i samarbeid med Universitetet i Bergen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2009 kl 12:00

I løpet av de fire ukene undersøkelsene skal pågå vil over 13 tonn med detonerende lunte bli sprengt på breene i Nathorst Land, området mellom Van Mijenfjorden og Van Keulenfjorden. I tillegg til at det også skal skytes seismikk på Lunckefjellet.

– Det er tre formål med arbeidet. For det første å få området kartlagt geologisk, å få testet ut seismiske metoder samt på Lunckefjellet undersøke om vi kan finne kull ved bruk av seismikk, forklarer professor Tor Arne Johansen ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Feltkurs

Johansen sier at undersøkelsene er del av et utvidet feltkurs ved Unis, og at det var et atskillig mindre prosjekt som har vokst etter hvert. I fjor vinter boret StatoilHydro, i samarbeid med Store Norske, et 1.000 meter dypt hull på Sysselmannbreen. Ved å skyte seismikk over hullet og i området rundt, vil Johansen finne ut om det er mulig å se de samme detaljene i berggrunnen som boringen har vist, og på den måten kalibrere den seismiske informasjonen.

100 meter lunte

Hver ladning består av to 50 meter lange parallelle rader detonerende lunte bortover breen. Signalene blir plukket opp av 60 geofoner i en halvannen kilometer lang kabel hengende etter en bandvogn. Geofonene, eller mikrofonene, fanger opp de reflekterte bølgene i berggrunnen fra sprengningene.

Forskning ikke olje

Seismikk blir ofte koblet med olje- og gassleting. Professoren bedyrer at det ikke er tilfelle med dette prosjektet.

– Det primære er forskning og undervisning. Prosjektet er en fin måte å gi studentene som følger kurset kjennskap til bruk av seismikk på bre, teknisk og logistisk, sier han.

Til sammen skal det skytes 70 kilometer med seismikk på breene i Nathorst Land.

I løpet av helgen vil 15 personer etablere base i brakkeriggen Polartun i Svea. Mandag starter klargjøring på Sysselmannbreen og onsdag går første ladning av, avhengig av gunstige værforhold.

Mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!