Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal sprenge på breene

Professor Tor Arne Johansen ved Universitetet i Bergen er ansvarlig for prosjektet. FOTO: Birger Amundsen

Skal sprenge på breene

Fra neste uke smeller Unis i gang med seismiske undersøkelser sør for Van Mijenfjorden, i samarbeid med Universitetet i Bergen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2009 kl 12:00

I løpet av de fire ukene undersøkelsene skal pågå vil over 13 tonn med detonerende lunte bli sprengt på breene i Nathorst Land, området mellom Van Mijenfjorden og Van Keulenfjorden. I tillegg til at det også skal skytes seismikk på Lunckefjellet.

– Det er tre formål med arbeidet. For det første å få området kartlagt geologisk, å få testet ut seismiske metoder samt på Lunckefjellet undersøke om vi kan finne kull ved bruk av seismikk, forklarer professor Tor Arne Johansen ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Feltkurs

Johansen sier at undersøkelsene er del av et utvidet feltkurs ved Unis, og at det var et atskillig mindre prosjekt som har vokst etter hvert. I fjor vinter boret StatoilHydro, i samarbeid med Store Norske, et 1.000 meter dypt hull på Sysselmannbreen. Ved å skyte seismikk over hullet og i området rundt, vil Johansen finne ut om det er mulig å se de samme detaljene i berggrunnen som boringen har vist, og på den måten kalibrere den seismiske informasjonen.

100 meter lunte

Hver ladning består av to 50 meter lange parallelle rader detonerende lunte bortover breen. Signalene blir plukket opp av 60 geofoner i en halvannen kilometer lang kabel hengende etter en bandvogn. Geofonene, eller mikrofonene, fanger opp de reflekterte bølgene i berggrunnen fra sprengningene.

Forskning ikke olje

Seismikk blir ofte koblet med olje- og gassleting. Professoren bedyrer at det ikke er tilfelle med dette prosjektet.

– Det primære er forskning og undervisning. Prosjektet er en fin måte å gi studentene som følger kurset kjennskap til bruk av seismikk på bre, teknisk og logistisk, sier han.

Til sammen skal det skytes 70 kilometer med seismikk på breene i Nathorst Land.

I løpet av helgen vil 15 personer etablere base i brakkeriggen Polartun i Svea. Mandag starter klargjøring på Sysselmannbreen og onsdag går første ladning av, avhengig av gunstige værforhold.

Mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!