Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal «se» over polpunktet

Mastene ruver 60 fot, og monteringen innebærer en god del luftige oppgaver. Gjengen kan imidlertid ikke klage på utsikten. FOTO: Christopher Engås

Skal «se» over polpunktet

Den nye radaren som bygges på Gruve 7-fjellet blir del av et globalt nettverk som skal studere partikler i ionosfæren.

Tekst:

Publisert:

En gjeng akademikere, ingeniører og viderekomne Unis-studenter har jobbet på Gruve 7-fjellet siden slutten av juni. De har montert opp to lange rekker med master, den ene 60 fot høy og den andre 50 fot, som til slutt skal bli den første norske SuperDARN-radaren (Super Dual Auroral Radar Network).

– Radaren skal studere partikler i ionosfæren, som har innvirkning blant annet på GPS-signaler, sier prosjektleder og professor i fysikk ved Unis, Dag A. Lorentzen.

– Mer spesifikt vil radaren undersøke hastigheten og retningen til partikler som beveger seg i rundt 300 kilometers høyde. Denne strømmen av partikler er relatert til hvor mye energi som blir overført fra sola til jordas øvre atmosfære, sier førsteamanuensis i fysikk ved Unis og prosjektmedarbeider, Lisa Baddeley.

Første norske

SuperDARN-nettverket består av i overkant av 30 anlegg, og radarene er plassert over hele verden. Radaren på Gruve 7-fjellet blir den første på norsk jord.

– Denne radaren vil få et enormt «synsfelt». Signalene vil rekke 3.000 kilometer fra Longyearbyen, altså godt over polpunktet, sier Lorentzen.

Prosjektet koster om lag ti millioner kroner, og foruten Unis, har private industrisponsorer og Forskningsrådet bidratt til å få det gjennomført.

Multinasjonalt

SuperDARN-nettverket er som nevnt internasjonalt. Internasjonal er i høyeste grad også gruppen som for tiden jobber med å sette opp radaren på Gruve 7-fjellet. Chris Thomas har bygd elektronikken, og er sammen med Jack Savage og Lisa Baddeley engelsk og tilknyttet universitetet i Leicester i England. Mikko Syrasuo er ingeniør fra Finland som ellers jobber mye med Kjell Henriksen observatoriet like ved. Kinesiske Xuangsai Chen er doktorgradsstudent ved Unis, og canadiske Kevin Krieger er sjef for oppføringen av anlegget ved Longyearbyen. Sistnevnte er tilknyttet universitetet i Saskatchewan i hjemlandet, og har satt opp denne typen installasjoner tidligere.

Dag A. Lorentzen og postdoc-student Pål Ellingsen var de eneste nordmennen i gjengen da Svalbardposten besøkte anlegget.

I gang i år

Pælene som mastene står på ble satt i bakken av LNS Spitsbergen i fjor høst, og for tiden jobbes det med å knytte dem sammen med vaiere og ledninger. Ifølge Lorentzen skal den første norske SuperDARN-radaren startes opp i løpet av de neste månedene.

– I september kommer en container med elektriske komponenter som skal monteres og bli stående mellom de to rekkene. Når det er gjort vil radaren «se» utover ionosfæren uavbrutt, og målet er å være operativ i løpet av senhøsten, sier Lorentzen.

Det blir ikke satt opp noen bygninger i tilknytning til installasjonen. Arbeidet som gjøres i forbindelse med radaren skal skje fra Unis.

Nøkkelord

Se bildet større

Prosjektet startet for fire år siden, og i høst skal radaren være i drift. Disse var opptatt med å montere sist helg. Chris Thomas (f.v.), Xuangcai Chen, Jack Savage, Mikko Syrsasuo, Kevin Krieger, Lisa Baddeley, Pål Ellingsen og Dag A Lorentzen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!