Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal rydde opp

Flere enn Bykaia Lagerutleie AS har betalt tilknytningsavgiften som nå er underkjent av KRD. FOTO: Christopher Engås

Skal rydde opp

De 953.000 kronene som Bykaia Lagerutleie AS har betalt i gebyr forblir i LLs besittelse til riktig utregning av satsene foreligger.

I følge administrasjonssjef Lars Ole Saugnes har ikke Longyearbyen lokalstyre ennå bestemt seg helt for hva utfallet av lovlighetskontrollen i Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) betyr.

– Vi har ingen jurist i lokalstyret, og må få vedtaket tolket. Og så må vi ha en gjennomgang her på huset for å få en felles forståelse av hva det betyr, sier Saugnes.

Feil beregningsmåte

– Det står at LL har brukt feil grunnlag for å beregne gebyrer, og at vedtakene som er gjort er opphevet. Er ikke det klart nok?

– Jo, men det står ikke at vi ikke kan kreve gebyr. Det brevet etter mitt skjønn sier er at måten vi har regnet ut gebyret på er feil. Vi kan ikke benytte en lineær tenking, slik vi har gjort. Det skal vi rette på. Men det er hevet over enhver tvil at LL kan kreve gebyr for tjenesten det er å lage vei med belysning til lagerhallene. I tillegg må regningen være mer spesifikk; vi har vært for generelle, sier Saugnes.

– Ikke snikfinansiering

Vedtaket i KRD kan bli presedensskapende for andre bedrifter som har klaget på måten LL beregner gebyrer på flere områder. Saugnes vet foreløpig ikke hvor mange som eventuelt måtte ha fått et ulovlig tilknytningsgebyr.

– Det skal vi komme til bunns i. Men vi må først få klarhet i betydningen av delen av vedtaket som klager fikk medhold i. Det står også at utregningene av gebyr ikke behøver å være helt nøyaktige opp i mot selvkost, men når det er sagt, har det aldri vært meningen å kreve for høyt tilknytningsgebyr for å snikfinansiere andre ting som LL holder på med. Det er en balansegang. Det skal heller ikke være slik at gebyrene på en bolig skal være med på å finansiere kommersielle virksomheter, sier Saugnes.

Gjør opp til slutt

På spørsmål om det blir aktuelt å tilbakebetale gebyr i sin helhet før LL har fått orden i gebyrsaken er svaret negativt.

– De som det måtte vise seg har tilgodehavende hos oss etter at en ny utregningsmetode er utarbeidet, skal få sitt oppgjør med riktig rentefot, sier Saugnes.

– Hvor lenge vil dette ta?

– Vi må jo forberede en politisk sak på nytt gebyrregulativ. Det tar anslagsvis et halvt år.

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!