Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal rydde opp

Flere enn Bykaia Lagerutleie AS har betalt tilknytningsavgiften som nå er underkjent av KRD. FOTO: Christopher Engås

Skal rydde opp

De 953.000 kronene som Bykaia Lagerutleie AS har betalt i gebyr forblir i LLs besittelse til riktig utregning av satsene foreligger.

Tekst:

Publisert:

I følge administrasjonssjef Lars Ole Saugnes har ikke Longyearbyen lokalstyre ennå bestemt seg helt for hva utfallet av lovlighetskontrollen i Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) betyr.

– Vi har ingen jurist i lokalstyret, og må få vedtaket tolket. Og så må vi ha en gjennomgang her på huset for å få en felles forståelse av hva det betyr, sier Saugnes.

Feil beregningsmåte

– Det står at LL har brukt feil grunnlag for å beregne gebyrer, og at vedtakene som er gjort er opphevet. Er ikke det klart nok?

– Jo, men det står ikke at vi ikke kan kreve gebyr. Det brevet etter mitt skjønn sier er at måten vi har regnet ut gebyret på er feil. Vi kan ikke benytte en lineær tenking, slik vi har gjort. Det skal vi rette på. Men det er hevet over enhver tvil at LL kan kreve gebyr for tjenesten det er å lage vei med belysning til lagerhallene. I tillegg må regningen være mer spesifikk; vi har vært for generelle, sier Saugnes.

– Ikke snikfinansiering

Vedtaket i KRD kan bli presedensskapende for andre bedrifter som har klaget på måten LL beregner gebyrer på flere områder. Saugnes vet foreløpig ikke hvor mange som eventuelt måtte ha fått et ulovlig tilknytningsgebyr.

– Det skal vi komme til bunns i. Men vi må først få klarhet i betydningen av delen av vedtaket som klager fikk medhold i. Det står også at utregningene av gebyr ikke behøver å være helt nøyaktige opp i mot selvkost, men når det er sagt, har det aldri vært meningen å kreve for høyt tilknytningsgebyr for å snikfinansiere andre ting som LL holder på med. Det er en balansegang. Det skal heller ikke være slik at gebyrene på en bolig skal være med på å finansiere kommersielle virksomheter, sier Saugnes.

Gjør opp til slutt

På spørsmål om det blir aktuelt å tilbakebetale gebyr i sin helhet før LL har fått orden i gebyrsaken er svaret negativt.

– De som det måtte vise seg har tilgodehavende hos oss etter at en ny utregningsmetode er utarbeidet, skal få sitt oppgjør med riktig rentefot, sier Saugnes.

– Hvor lenge vil dette ta?

– Vi må jo forberede en politisk sak på nytt gebyrregulativ. Det tar anslagsvis et halvt år.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!