Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal rydde opp i sentrum

Sysselmannsførstebetjent Petter Braaten ønsker ikke å se barn i sentrum sent om natta. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Skal rydde opp i sentrum

Sysselmannen vil få bort barn og unge som oppholder seg i Longyearbyen sentrum midt på natta.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er ikke tilfellet at sentrum er rensket for ungdom under 15 år etter klokka to om natta. Flere har til og med tillatelse fra foreldrene til å være ute så sent. Det kan ikke aksepteres at et barn henger i sentrum etter klokka to, sier sysselmannsførstebetjent Petter Braaten.
På et foreldremøte på skolen i forrige uke fortalte han at Sysselmannen ofte må hente ungdom ned i 13-årsalderen som er beruset og som oppholder seg i sentrum.
– Det har utviklet seg en dårlig tendens i ungdomsmiljøet, men vi vet ikke hvor mange i miljøet som egentlig drikker, sier Braaten.

Plikt til å gripe inn
I den nye politiloven som kom i fjor, står det at «politiet kan vise eller bringe hjem barn som driver omkring på egen hånd på offentlig sted etter kl. 22.00.»
– Vi har en plikt til å gripe inn dersom vi påtreffer barn midt på natta, og særlig dersom de er beruset. Men det er ikke alltid vi treffer fornuftige voksne hjemme, og får vi ikke tak i andre foresatte, må vi i verste fall kontakte barnevernet, sier Braaten.
Det har imidlertid bare skjedd én gang den siste tiden.
– Vi gjør det bare i de groveste tilfellene, der vi ikke finner noen som kan ta vare på ungene, sier Braaten.

Må bevisstgjøre foreldre
Han forteller at foreldrene gjerne er på fest, på tur eller på fastlandet og at barna da er overlatt til seg selv. Han understreker derfor at politiet alene ikke klarer å få bukt med at ungdommer driver ute i sentrum til alle døgnets tider.
– Vi må få med oss foreldrene og bevisstgjøre dem på det som foregår. Vi skal forsøke å ta kontakt med de som ikke var på foreldremøtet for å få med alle, og vi er ikke redde for å komme på hjemmebesøk, sier Braaten.

Fulle på klubben
Barn ned i 12-årsalderen har ifølge Braaten kommet fulle til ungdomsklubben. Når det skjer, blir de vist bort, uten at hendelsen følges opp. Nå etterlyser foreldrene at det slås hardere ned på slike episoder.
– Det har vært snakk om at det skulle tas alkotest av barn som man får mistanke om er beruset på klubben. Vi synes Sysselmannen burde kobles inn i slike saker, i stedet for at barna bare bortvises fra klubben og sendes hjem sammen med andre barn, sier Liv Birgit Haustveit, som er mor til en niendeklassing.
– Vi forventer at de som jobber på ungdomsklubben håndterer slike situasjoner på en god måte. Men hvis de ikke får tak i foresatte, kan de ringe Sysselmannen, sier Braaten.
Han tror ikke det blir aktuelt at Sysselmannen automatisk kobles inn i slike saker, selv om det nå settes inn ressurser for å skape et godt og trygt ungdomsmiljø.
– Det vi er ute etter er å komme i dialog med foreldrene og finne konstruktive løsninger, sier Braaten.

Henger på «Grillen»
Et av problemene er ifølge Braaten at ungdommene går rett fra klubben og bort til «Grillen», som tidligere het «Classic Pizza», når klubben stenger ved midnatt. Gatekjøkkenet er det eneste utestedet i Longyearbyen som serverer alkohol uten å ha aldersgrense på å komme inn.
Alkoholforskriften setter ingen begrensninger for hvem som kan komme inn på steder med alkoholservering. Men de fleste stedene i Longyearbyen har selvpålagte aldersgrenser fordi det er lettere å administrere. «Grillen» har ingen slik grense, og derfor er det ofte mange ungdommer der, mener Braaten.
– Vi ønsker å komme i dialog med innehaverne for å unngå at ungdommene oppholder seg der langt over midnatt. Det burde være enkelt å be dem forlate stedet etter et visst tidspunkt. Vi er glade for at et gatekjøkken ikke trenger å ha aldersgrense, men det setter også store krav til de som driver stedet, sier han.

Kan ikke være barnevakt
Ifølge Jonny Jenssen som kjøpte «Classic Pizza» for et par måneder siden, stemmer det ikke at ungdommene blir værende på gatekjøkkenet utover natta.
– Vi gir dem klar beskjed om at de bare får være der for å spise. Ofte kommer de innom før ungdomsklubben åpner, og så kommer de tilbake etter at den har stengt for å kjøpe med seg mat hjem. Vår policy er at det bare skal være voksne folk der om natta, sier Jenssen.
Daglig leder Magdi Alandelusi sier ungdommene ikke får lov å være på «Grillen» etter klokka 22 hvis de ikke kjøper mat. Og hvis noen er beruset blir de kastet ut med en gang.
– At de sitter utenfor får jeg ikke gjort noe med. Det burde være foreldrenes ansvar å passe på barna sine om kvelden, men kanskje er det ingen hjemme heller. Jeg har mye å gjøre, og selv om jeg mange ganger har lyst til å ringe hjem til foreldrene, har jeg ikke tid til det hele tiden, sier Alandelusi.
Og legger til:
– Jeg er ikke ansatt som barnevakt, og jeg synes foreldrene selv burde sjekke hvor barna deres er.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!