Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal ordne med skolemat

De satser på å ordne varm mat på undomskolen og videregående. André Jenssen, Lusie Kuraas, Ingeborg Jenssen og Kristin Woxholth. FOTO: Christopher Engås

Skal ordne med skolemat

Går det som FAU håper, vil det fra nyttår bli varm skolemat til alle elever på undomsskolen og videregående.

Tekst:

Publisert:

Under valgkampen diskuterte byens politikere skolematordning i regi av det offentlige. Også tidligere har det vært diskutert, uten at det har blitt noe ut av det.

Nå har foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) tatt initiativ til å samle både politikere, skoleledelse og eksterne krefter for å få til ei skolematordning med varm mat for ungdomsskolen og videregående skole.

– Det er en viktig sak som har mye å si for skolemiljøet. Derfor satser vi alt på å få det gjennomført sier FAU-leder André Jenssen.

Udiskutabel effekt

Arbeidet med å få til ei ordning med skolemat til de eldste elevene startet i fjor, og har blitt konkretisert i år. De siste to ukene av november skal ordningen prøves ut, og oppstart planlegges fra nyttår.

FAU har prioritert saken av flere grunner.

– Situasjonen i dag er slik at mange elever på ungdomsskolen og videregående spiser dårlig med frokost, og tar heller ikke med seg matpakke. Det er ikke bra for de elevene det gjelder, og heller ikke for miljøet generelt. Dette prosjektet er en erkjennelse av at slik er det og at noe må gjøres, sier Jenssen.

Kristin Woxholth, medlem i FAU, fortsetter:

– Det er en klar sammenheng mellom blodsukkernivå og skolemiljø. Undersøkelser viser at dette problemet eskalerer når elevene begynner på ungdomstrinnene, sier hun.

Flerkulturell dimensjon

André Jenssen viser også til at det er inkluderede og sosialt å ha et måltid sammen hver dag. Han har undesøkt blant de fremmedkulturelle miljøene i Longyearbyen, og fått til en ekstra dimensjon på ordningen.

– Folk fra flere nasjoner har sagt ja til å stille opp, slik at det hver mandag skal bli flerkulturell mat, og gjennom det en større dimensjon på prosjektet, sier han.

Innsatsen for å hjelpe cateringselskapet med å lage mat går inn i prosjektets post for egeninnsats i finansieringen.

For det blir slett ikke gratis.

Koster mye

FAU har laget et budsjett på til sammen 783.000 kroner for å finansiere skolematen i 2016. En søknad om korkpenger er sendt til lokalstyret. I tillegg vil bedrifter bli bedt om å sponse prosjektet. Det er også andre eksterne bidragsytere med. Og så blir det frivillige egenandeler.

– Det maksimalt pessimistiske estimatet er at det vil koste 550 kroner måneden per elev. Men det er før vi har forhandlet og fått med de siste støttespillerne i prosjektet, sier Jenssen.

– Er ikke det litt mye?

– Vi tror at folk vil betale for å sikre seg at barna har et best mulig utgangspunkt for læring. Og så tror vi at næringslivet vil bidra. Når denne byen klarer å samle inn hundretusener av kroner for regnskogen på en kveld, så kan de bidra slik at det blir skolemat til elevene, sier Jenssen.

Blir bedre

Lusie Kuraas og Ingeborg Jenssen er elever ved henholdsvis videregående og undomstrinnene på Longyearbyen skole. De er svært positive til prosjektet.

– Vi vet at det er veldig få som tar med seg skolemat i dag, og mange av disse spiser heller ikke frokost. Mange hangler utover dagen, og det går utover alle. Kall det gjerne latskap, men slik er det. Alle vil satse på ungdommen, men det hjelper ikke hvis de ikke spiser skikkelig, sier Lusie.

– Jeg tror det blir bedre med skolematordning. Å raide kjøleskapet når vi kommer hjem er heller ikke gratis, påpeker Ingeborg Jenssen.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!