Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal kartlegge skutertrafikken

Markus Eckerstorfer, PhD-student ved Unis, samler informasjon om snøskred i Nordenskiöldland. FOTO: Ulli Neumann

Skal kartlegge skutertrafikken

Forskere ved Unis vil finne ut hvor mange snøskutere som kjører gjennom Todalen og Fardalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.03.2009 kl 10:00

 – Vi vil se hvor mange som faktisk er ute i skredfarlig terreng, sier Ulli Neumann som er feltkoordinator for forskningsprosjektet CRYOSLOPE Svalbard ved Unis.

Prosjektet har fått tillatelse fra Sysselmannen til å sette opp én radar i Todalen og én i Fardalen, for å telle hvor mange snøskutere som går gjennom dalen fra neste uke til 20. mai.

– For å vise viktigheten av kartlegging av snøskredene i området må vi ha tall på hvor mange som kjører der, sier Neumann. 

Vil redusere skredfaren

– Dersom vi vet at mange kjører gjennom skredutsatte områder kan vi bedre tilpasse måter å redusere skredfaren på, sier Neumann.

– Når vi får tall på hvor mange som er berørt av skredfaren vil kanskje myndighetene kunne gjøre mer, sier PhD-student ved Unis, Markus Eckerstorfer.

– Vil ikke skredinformasjon og tiltak i nærheten av Longyearbyen bli en falsk trygghet for folk som beveger seg ute i felt?

– Trendene vi ser ellers i verden er at det blir mer trafikk og folk kjører lengre inn i naturen enn tidligere. Samtidig har folk mindre erfaring med å bevege seg ute. Det vi kan gjøre er for eksempel å gi informasjon, utdanne guider og andre, sette opp gjerder i spesielt utsatte områder, alt for å minimere risikoen for at noen blir tatt av skred, sier Neumann.

Varslingssystem

Neumann mener at en varslingstjeneste ikke vil ta vekk ansvaret fra dem som reiser, men at den vil gi dem informasjon de kan velge å bruke.

– I dag har vi bare litt grunnleggende skredinformasjon på CRYOSLOPE Svalbard sin nettside, ingen varsling, sier Neumann.

Samler informasjon

Eckerstorfer prøver i sin PhD-avhandling å samle så mye informasjon som mulig om snøskred i Nordenskiöldland, med fokus på hvordan snøskred er klimatisk styrt.

– Informasjonen kan for eksempel brukes til å lage en modell som kan gi informasjon om snøskred. Med god nok informasjon er det godt mulig Longyearbyen kan bli det første stedet i Norge som har et skredvarslingssystem, sier Eckerstorfer.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!