Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal i samtaler med Store Norske

Statsminister Erna Solberg (H) sier regjeringen vil vurdere hjelp til Store Norske. Her er hun på brannstasjonen i LOngyearbyen. FOTO: Eirik Palm

Skal i samtaler med Store Norske

Regjeringen gir ingen løfter, men statsminister Erna Solberg sier de vil vurdere hjelp til det statlige kullselskapet på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.11.2014 kl 20:36

Solberg (H) ankom søndag Longyearbyen for å høre om Øvelse Svalbard, som starter tirsdag. Dette er en av de største sivile øvelsene som har vært gjennomført på Svalbard.

Skjønner usikkerheten

Samtidig kom hun til et samfunn som igjen er preget av usikkerhet fordi hjørnesteinsbedriften Store Norske sliter. Svalbardposten har de siste ukene fortalt om fallende lønnsomhet i kullnæringen, og 27. oktober sa styret at det vil gå i dialog med ansatte, bankforbindelse og eieren, som altså er staten.

– Det er ingen tvil om at gruvedriften har vært hjørnesteinen for Svalbard-samfunnet. Heldigvis har det flere bein å stå på nå, enn for 20 år tilbake i tid. Vi er jo akkurat varslet om det. Vi må se på situasjonen og diskutere med selskapet. Men jeg skjønner at det skaper usikkerhet i lokalsamfunnet, sier Solberg til Svalbardposten.

Kullprisene har vært helt nede i 71 dollar tonnet, og ligger 40 prosent under det som ble lagt til grunn i planleggingen av den nye Lunckefjellgruva. Store Norske trenger ti dollar ekstra på tonnet for å gå i balanse.

Trenger tid

Solberg sier situasjonen er så ny for regjeringen, og at den gjennom Nærings- og fiskeridepartementet må bruke litt tid på å vurdere og se på utviklingen for selskapet.

– Er det aktuelt å gå inn og hjelpe?

– Jeg kan ikke si noe og skape den typer løfter når det er såpass nytt. Vi må gå inn og se på hva vi har lov å gjøre, hva vi kan gjøre, og hvilke prosjekter selskapet faktisk har for å komme i lønnsom drift igjen.

– Det du sier er at dere vil vurdere det?

– Næringsdepartementet vil ha en dialog med selskapet, og så må vi se på hva de kommer opp med av strategier for selskapet fremover, svarer Solberg

Framskrivingen av kullprisene viste inntil nylig at man kunne forvente en liten økning, men i løpet av den siste måneden har det snudd, og nå forventer energieksperter at kullprisen vil holde seg lav i lang tid framover.

Store Norske sørger direkte og indirekte for nær 600 arbeidsplasser i Longyearbyen, i tillegg til stordriftsfordeler i blant annet transport til og fra Svalbard.
Fagforeningen i Store Norske forbereder de ansatte til en ny, tøff periode, og styret i Store Norske vil altså henvende seg til eieren.

– Realistisk øvelse

Det var imidlertid beredskapen og Øvelse Svalbard som er hovedgrunnen til besøket sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

– Det de øver på her er et veldig realistisk scenario, og som vil presse ressursene til det ytterste. Jeg gleder meg til å høre hvordan de har tenkt å gjøre dette og til å lese rapportene og se hvordan det gikk, sier Solberg.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!