Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal hindre kulturminner å bli ødelagt

 

Skal hindre kulturminner å bli ødelagt

Spesialister på råtesoppangrep har fått tillatelse til å ta prøver av en rekke fredete bygninger og ruiner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2009 kl 10:00

– Forholdene ligger vel til rette for råteangrep, med høy fuktighet og varme. Det er målt temperaturer opp mot 40 grader i solveggen. Permafrost gjør at vann ikke forsvinner i bakken, og mange steder står gamle fangshytter av den grunn i vann til langt utpå sommeren, sier kulturminnerådgiver Siri Hoem hos Sysselmannen.

Prøver av treverk

Nå har både Sysselmannen og Riksantikvaren sagt ja til at Mycoteam, et rådgivende konsulentfirma som arbeider med biologiske bygningsskader, får ta prøver av treverk i en rekke fredete bygninger. Prøvene skal være så små som mulig, maksimalt fem ganger fem centimeter, og tas på minst mulig synlige steder.

Laxebu

– Vi begynner arbeidet med å samle inn prøver i Ny-Ålesund i begynnelsen av neste måned. I 2003 gjorde vi en del undersøkelser av hytta Laxebu på Mitrahalvøya. Derfor håper jeg å kunne dra dit mens vi oppholder oss i Ny-Ålesund, sier forsker Anne-Cathrine Flyen ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Flyen forteller at Laxebu hadde kraftige råteskader i 2003 og at hytta siden er restaurert av Sysselmannen.

– Vi ønsker å se hvordan det har gått siden den gang. I tillegg skal vi undersøke og ta prøver av flere bygninger i Ny-Ålesund og i Ny-London på andre siden av fjorden, sier Flyen.

Viktig prosjekt

I tillegg til Flyen er fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam involvert i arbeidet. Prosjektet er støttet med inntil 250.000 kroner fra Svalbards miljøvernfond.

Sysselmannen ser høy nytteverdi i undersøkelsene, ikke minst fordi det pågår et kontinuerlig arbeid med å ta vare på gamle fangsthytter og andre historiske bygninger på hele Svalbard.

Mer om saken i Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!