Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal hindre kulturminner å bli ødelagt

 

Skal hindre kulturminner å bli ødelagt

Spesialister på råtesoppangrep har fått tillatelse til å ta prøver av en rekke fredete bygninger og ruiner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2009 kl 10:00

– Forholdene ligger vel til rette for råteangrep, med høy fuktighet og varme. Det er målt temperaturer opp mot 40 grader i solveggen. Permafrost gjør at vann ikke forsvinner i bakken, og mange steder står gamle fangshytter av den grunn i vann til langt utpå sommeren, sier kulturminnerådgiver Siri Hoem hos Sysselmannen.

Prøver av treverk

Nå har både Sysselmannen og Riksantikvaren sagt ja til at Mycoteam, et rådgivende konsulentfirma som arbeider med biologiske bygningsskader, får ta prøver av treverk i en rekke fredete bygninger. Prøvene skal være så små som mulig, maksimalt fem ganger fem centimeter, og tas på minst mulig synlige steder.

Laxebu

– Vi begynner arbeidet med å samle inn prøver i Ny-Ålesund i begynnelsen av neste måned. I 2003 gjorde vi en del undersøkelser av hytta Laxebu på Mitrahalvøya. Derfor håper jeg å kunne dra dit mens vi oppholder oss i Ny-Ålesund, sier forsker Anne-Cathrine Flyen ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Flyen forteller at Laxebu hadde kraftige råteskader i 2003 og at hytta siden er restaurert av Sysselmannen.

– Vi ønsker å se hvordan det har gått siden den gang. I tillegg skal vi undersøke og ta prøver av flere bygninger i Ny-Ålesund og i Ny-London på andre siden av fjorden, sier Flyen.

Viktig prosjekt

I tillegg til Flyen er fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam involvert i arbeidet. Prosjektet er støttet med inntil 250.000 kroner fra Svalbards miljøvernfond.

Sysselmannen ser høy nytteverdi i undersøkelsene, ikke minst fordi det pågår et kontinuerlig arbeid med å ta vare på gamle fangsthytter og andre historiske bygninger på hele Svalbard.

Mer om saken i Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!