Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal granske eksamensturen

Fotograf Per-Yngvar Holm fra produksjonsselskapet Parkas Production filmet ekspedisjonsdeltakerne under forberedelsene med tanke på å lage en dokumentarfilm. Aud Andersen (t.v.) og Borgny Abusland pakker mat. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Skal granske eksamensturen

Unis og Arktisk naturguide vil lære av turen som førte til at syv personer måtte reddes ut fra Mosseldalen søndag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.04.2011 kl 10:00

Mens andre studenter er praktikanter i reiselivsbedriftene rundt om i byen, valgte Anved Kvammen, Ingebjørg Schrøder og Steinar Rorgemoen å guide fire damer fra Longyearbyen Spitsbergen på langs. Søndag måtte de hentes av Sysselmannen etter å ha blitt møtt av uvær i Mosseldalen.

– Turen var et arbeidskrav for å bestå studiet, sier Sigmund Andersen som er ansvarlig for guidestudiet.

Han forteller at de ledelsen vurderte to ting før de ga tillatelse til prosjektet. Det ene var om turen kunne godkjennes som praksis, det andre var om det var sikkerhetsmessig forsvarlig. Studentene fulgte sikkerhetsopplegget til Unis og både de og de fire damene som skulle være med fikk opplæring av sikkerhetsavdelingen til Unis.

– Mye av grunnen til at vi sa ja, var at studentene har mye erfaring fra tidligere. De hadde ikke så mye svalbarderfaring, men det jobbet de med fram til turen. Gjestene som var med på turen hadde erfaring fra Svalbard, sier Andersen.

Andersen forteller at gjestene bevisst ble valgt ut, siden det er en krevende tur. En av dem var hans egen kone.

Gjestene en ressurs

– Er det forsvarlig å la to studenter guide gjester på en slik tur?

– Det var vårt hovedspørsmål. Svaret var ja. Studentene har vært gjennom alle elementer i sikkerhetsopplæringen, i tillegg kunne gjestene være en viktig ressurs, sier Andersen.

– Vil du tillate det samme igjen?

– Jeg tenker at etter det som har skjedd og det vi har lært må vi sette oss ned og diskutere hvordan vi skal legge opp studiet videre i forhold til turprosjekter hvor studentene går på egen hånd, svarer Andersen.

Han legger til at det ikke er hyggelig at studenter må reddes.

– Men dette kunne skjedd alle, meg også, sier han.

Ut i media

I forkant av turen gikk studentene høyt ut i media og profilerte turen sin. De ble filmet både av NRK, og en fotograf fra Parkas Production som interesserte seg for prosjektet.

– Vår motivasjon var å sette studiet og guideyrket på kartet. Vi brenner for dette. Vi går med rak rygg og styrket ut av det som skjedde, sier Steinar Rorgemoen, som er en av ANG-studentene.

Andersen forteller at profileringen ble gjort på studentenes initiativ.

– Jeg synes tanken var god. Det er vanskelig å ha ressurser til å rekke alt, og jeg har selv tenkt på å skape blest om studiet. Jeg synes det er prisverdig og verdifullt at studentene gjorde det, sier Andersen.

– Kan profilerien virke motsatt nå som turen endte med redningsaksjon?

– Vi kan ikke se det som et totalt nederlag. Det ble gjort mye bra. Jeg mener gruppa kan gå rakrygget gjennom dette, sier Andersen.

Han legger til at det viktigste ikke er å gå turen, men å komme hel tilbake.

Skal granskes

Unis skal nå granske hva som skjedde.

– Studentene skal lage en rapport som viser hva som skjedde både fra deres og gjestenes side. Så skal Unis gjøre en ulykkesgranskning, sier Fred Skancke Hansen som er logistikk- og sikkerhetssjef ved Unis.

Han har vært med på å planlegge turen siden i fjor høst.

– Vi har vært med i diskusjonene på hvordan det skulle gjøres og hvor løypa skulle gå, og når det gjaldt materiell og rutiner, sier han.

Nå vil Unis lære av hva som skjedde da tre studenter fra Arktisk naturguide og de fire gjestene deres søndag måtte hentes med helikopter i Mosseldalen.

– Jeg regner med at rapporten er klar om to til tre uker, sier Hansen.

Instituttleder Øivind Grandlund ved Høgskolen i Finnmark som er ansvarlig for Arktisk naturguide, sier han har tillitt til de vurderingene som ble gjort i forkant av turen.

– Men slike hendelser tas svært alvorlig og skal vurderes nøye, sier han.  

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!