Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal etterforskes til bunns

Snømassene som la seg etter stormen natt til 19. desember i fjor løsnet fra Sukkertoppen og tok med seg elleve hus. To personer omkom i skredet. FOTO: Christopher Engås

Skal etterforskes til bunns

Riksadvokaten krever videre etterforsking etter skredulykken i Longyearbyen i fjor. De etterlatte er lettet og lokale myndigheter støtter beslutningen.

Tekst:

Publisert:

19. desember i fjor gikk det fatale skredet fra Sukkertoppen som kostet to personer livet. Saken ble først henlagt av Statsadvokaten i Troms og Finnmark i juni, fordi de ikke fant straffebestemmelser som var overtrådt.

Kim Rune Røkenes og Pia Sivertsen mistet datteren Nikoline (2) i skredet. De var de eneste som klaget på henleggelsen av straffesaken. Forrige fredag kom beskjeden om at de får medhold av Riksadvokaten.

– Det er dette vi har jobbet for, nå er vi lettet. Vi har kjempet mye alene. Vi har vært opptatt av at det skal komme fram hvem som har og hadde ansvar, sier Røkenes.

Vurderer straff

Ifølge Riksadvokaten er formålet med den videre etterforskingen å avklare om det har skjedd noe straffbart og hvem som i så fall er ansvarlig.

«For ordens skyld understrekes at beslutningen om å omgjøre henleggelsen ikke innebærer at riksadvokaten har funnet konkrete holdepunkter for at noen har begått straffbart forhold. Formålet med den videre etterforskingen er å bringe klarhet i dette spørsmålet med så stor grad av sikkerhet som mulig», skriver Riksadvokaten i en pressemelding.

Sysselmannen erklærte seg inhabil i saken, som nå skal etterforskes av Spesialenheten for politisaker. De skal etterforske hele saken, ikke bare Sysselmannens rolle. Riksadvokaten vil ikke kommentere saken ytterligere så lenge den er under etterforskning.

– Ikke tilfeldig

Sivertsen og Røkenes sin advokat Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin DA mener handlingene til Store Norske, Longyearbyen lokalstyre (LL) og Sysselmannen i forkant av skredet må ses nærmere på.

– Når man gjennomgår det rikholdige materialet som finnes i saken, kan en se at det forelå betydelig kunnskap om skredfare i området, blant annet fra NGI. Vi ser også at det ble gitt klare råd og anbefalinger om sikringstiltak som følge av denne kunnskapen. Det er slik at grunneieren og LL sammen skal sikre rasfarlige områder, og Sysselmannen skal påse at sikringstiltak blir gjennomført, sier Lundin.

Advokaten mener det er tydelig at beboernes sikkerhet ikke ble tatt på alvor av noen av instansene, og at det ikke er tilfeldig at Spesialenheten for politisaker nå skal gjennomgå av saken.

– Det er fordi det må ses nærmere på Sysselmannens rolle. Ut fra den kunnskapen om skredfare som alle instanser satt på, så skulle man evakuert boligfeltet. Ingen av anbefalingene fra skredrapportene ble fulgt opp. Det førte til at folk i realiteten var fanget i sine egne hus, som viste seg å være dødsfeller, sier Lundin.

Støtter beslutningen

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) støtter beslutningen til Riksadvokaten.

– Det er viktig å gi de etterlatte, Longyearbyen lokalstyre som organisasjon, og samfunnet for øvrig så mange og så gode svar som mulig. Vi i Longyearbyen lokalstyre vil jobbe inn mot dette og bidra til at all relevant informasjon blir gitt, som vi har gjort tidligere, sier han.

Også sysselmann Kjerstin Askholt støtter beslutningen.

– Det er viktig at saken blir grundig etterforsket slik at de etterlatte og allmenheten får svar, og for at ingen unødig skal utsettes for mistanke, slik det framkommer av Riksadvokatens pressemelding, sier hun.

Administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske er positiv til at saken blir bedre belyst.

– Det skal vi som grunneier bidra til, sier Ravlo.

Halvor Hjelm Hansen leder etterforskningsavdelingen for Spesialenheten nord for Trondheim. Han har enda ikke har fått saksdokumentene fra Riksadvokaten og kan derfor ikke si noe om hvor lang tid det vil ta før saken er ferdig etterforsket.

– Det kan jeg først si om et par uker når vi har gjort en vurdering av materialet, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!