Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal det være et glass?

Jonathan Lilie og Sara Weiberg blar i vinkartet. Her bør det være noe for en hver smak - og lommebok. FOTO: Eirik Palm

Skal det være et glass?

Med 20.000 flasker i vinkjelleren, sjampis til 24.000 og madeira fra 1834 er Huset noe for seg selv. Til og med i Europa, faktisk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2013 kl 13:05

Innerst, i den tredje vinkjelleren et par trappetrinn ned, står den. 1834 står det med hvite, trykte bokstaver på den portugisiske flaska. Dette var året da Lars Jacobsen Hætta, en av de sentrale skikkelsene i Kautokeino-opprøret ble født. Det var da den tyske bilkonstruktøren Gottlieb Daimler så dagens lys for første gang. Dette året ble flasken tappet, korket, forseglet og satt til lagring. Det finnes få av den i verden, og det er den eldste blant mer enn 20.000 flasker fordelt på 1.300 titler oppe i Longyeardalen.

Vin for millioner
– Det er viktig å være motivert og synes at det er kult å drive med det vi gjør.
Jonathan Lilie er godt over gjennomsnittet når det handler om interesse for vin.

– Forsikringsverdien på vinen på lagrene er cirka 4,2 millioner kroner, men de har en affeksjonverdi som er langt høyere. Det var denne kjelleren som fikk meg til å ville lære mer, forteller han og viser rundt sammen med Sara Weiberg, restaurantsjef med utdanning fra Åmål og kulinarisk akademi i Oslo.

Huset ble bygget i 1951 og gjorde nytte som storstue i Longyarbyen med Sverdrupbyen oppe på bakkekammen og Nybyen over elva, hvor arbeiderne bodde og Funksjonærbyen hvor funksjonærene holdt til, litt lenger ned i dalen. Dette var nøytral sone med plass til alle.

Vinkjelleren, som er en av Nord-Europas største, er i stor grad Hroar Holms fortjeneste. Holm drev huset i 30 år, og var den som begynte å bygge opp vinsamlingen.

Vinens Michelin
På veggen henger belønningen: Best of Award of Exellence, tildelt på grunn av et rikholdig vinkart. Dette er Wine Spectators, vinens Guide Michelin, nest høyeste utmerkelse. To stiliserte glass står trykt på utmerkelsen på den ene kortveggen i vinkjelleren som brukes til smaking. Bare 12 norske restauranter har to glass. Statholdergaarden i Oslo er én av dem. Åtte har ett.

– Vi har et langsiktig mål om å oppnå tre glass. I så fall blir vi den første i Norden, sier Lilie, som selv snart skal ut i permisjon.
I så fall står sjampisen klar, men det blir neppe den som er låst inn, den til 24.000 kroner flaska.

På det meste har det også vært 30.000 flasker lagret i kjelleren på Huset og i lageret i Nybyen.

Heston
Om vinutvalget er bra i Longyearbyen, står heller ikke maten tilbake for noe. De to er enige om at det er bra restauranter til å være så langt nord. Folk spiser også generelt mer ute, noe de spøkefullt forklarer med at terskelen blir lavere med «verdens dyreste butikk».

– Vi har forsøkt å skape ulike typer mat på de ulike stedene, sier Sara Weiberg om restaurantbransjen 78 grader nord. – Og her er det husmannskost, framholder hun.

Inspirasjonen henter de fra studiereiser, blant de siste Dinner by Heston Blumenthal ved Hyde Park ved Knightsbrigde i London eller L´atelier de Joël Robuchon i samme by, for å se og lære, få impulser og bli motivert.

– Det er nok en innbyrdes konkurranse i Longyearbyen, sier hun, og henter fram tre flasker fra 1800-tallet.

Vin til tusen
For det var vinsamlingen som var utgangspunktet for intervjuet. Rundt storbordet inne i det første kjølerommet og disken i vinkjelleren har mange gjort store oppdagelser hva vin angår.

Den nest eldste ble tappet samme år som den danske forfatterren og eventyrfortelleren H. C. Andersen gikk bort, og mannenbak en av tidenes største suksesser på fire hjul, Ferdinand Porche, ble født. Mens den tredje ble korket og satt til lagring året da Henrik Ibsens «Vilanden» hadde verdenspremiere.

Det sies at Madeira-vinens modningsprosess ble oppdaget ved en ren og skjær tilfeldighet. Summen av uvær, skipenes vugging og varmen som utviklet seg på mellomdekket på tropiske sjøreiser gjorde at vinens alringsprosess akselererte, fikk den karakteristiske smaken, og ble sterkere. Som en kuriositet går det også et tidsskille mellom den eldste og de to neste flaskene. 18 år etter at den ble prousert, ble nemlig Madeira rammet av muggepidemi, som gjorde at 90 prosent av druene ble ødelagt og det kom et ras av konkurser på øya.

Og her står den på benken foran oss. Men er egentlig en snart 180 år gammel vin fremdeles drikkende?

– Den kan drikkes. Absolutt. Den ble utsatt for mye luft da den ble produsert, og den tåler lagringen, sier Jonathan Lilie.

Noe annet ville jo også vært vært litt synd. Om du tok deg råd til å rive i ei flaske til rundt 5.000 kroner til desserten, vel å merke.

Nøkkelord

Se bildet større

Gammelt trekløver: Madeira fra 1800-tallet. Flaska fra 1834 er Husets eldste. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Flere glass: Beviset på Husets to glass i Wine Spectator henger på veggen. FOTO: Eirik Palm

Faktaboks

Tommy Ørnewald på Huset er utfordret til å velge vin til julematen. Her er hans valg:

Ribbe er et lyst kjøtt som ofte serveres med friskt tilbehør for å balansere med fettet. Til dette hadde jeg servert en rødvin som er friskere i tonen, men fremdeles fruktig. En Barbera fra Alba i Piemonte er mitt første valg:

Barbera Dalba «Conca Tre Pile» 2009

Aldo Conterno Piemonte, Italia
295 kr

Lutefisk er nok det som er vanskeligst å velge vin til på det norske julebordet, på grunn av de mange tilbehørene. Mange drikker gjerne champagne på grunn av det høye syreinnholdet i vinen, og fettet i tilbehøret. Jeg foretrekker en fyldig østerrisk riesling med høy syre og restsødme. Vil man absolutt ha champagne, så bør man gå for en på 100 prosent chardonnay:

Riesling «Jean-°©‐Babtiste» Kabinett 2009
Gunderloch Wachau, Österike
129,90 kr

Blanc de Blancs Brut
Ruinart Champagne, Frankrike
459,90 kr

Pinnekjøtt bærer ofte et saltpreg og er av det kraftigere slaget på julebordet. Her trengs det mer kraft også fra vinen. Fremdeles er det fruktighet vi er ute etter, men mer tørr i stilen. Her går vi for Spania, en vin fra Ribera del Duero:

Condado De Haza Crianza 2008
Bodegas Alejandro Fernadez Ribera del Duero, Spania
224,90 kr

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!