Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal avsløre ferskvannets hemmeligheter

Chydorus sphaericus er vanlig på Svalbard. Den er også den nest vanligste småkrepsarten på Fastlands-Norge. FOTO: Tegnet av G.O. Sars

Skal avsløre ferskvannets hemmeligheter

Nordmenn og russere går i de hundre år gamle fotsporene til en svenske.

Tekst:

Publisert:

I slutten av oktober møttes et knippe norsk-russiske forskere for å planlegge neste sesongs feltstudier. Basen skal være i Barentsburg og feltarbeidet skal strekke seg fra 18.-25. august 2014. Målet er å undersøke små forekomster av ferskvann og se på alderen, endringer over tid og påvirkningen fra menneskelige aktiviteter.

Russiske kontakter

Bjørn Walseng fra Norsk institutt for naturforvaltning (Nina) sier at det er litt tilfeldig at dette prosjektet ble til:

– Min kollega Inta Dimante-Deimantovica er latvisk og hadde kontakt med russiske forskere. Når Forskningsrådet kom med en utlysning om norsk-russisk samarbeid, hadde vi en innfallsport, sier Walseng.

For å studere endringer over tid, skal de gå i fotsporene til Ossian Olofsson, en svensk forsker som ikke har satt mange spor etter seg på Svalbard, bortsett fra en 400 siders lang avhandling om hjuldyr og krepsdyr fra 1918. Det norsk-russiske forskningsprosjektet skal undersøke stedene som Olofssson besøkte i 1910.

I sin avhandling artsbestemmer han hjuldyr og krepsdyr i 26 ferskvannsforekomster, 24 langs fjordene fra Pyramiden til Barentsburg og to i Van Mijenfjorden. Ved å gjenta undersøkelsene i 2014 håper forskerne å se hvilke endringer som har skjedd i løpet av hundre år.

Språkutfordringer

Det er første gang Walseng samarbeider med russiske forskere på denne måten. Han ser at det kan bli noen utfordringer:

– Den ene professoren er ikke så stødig i engelsk, men heldigvis kan den russiske doktorgradsstudenten språket. Hun kommer antakeligvis til å jobbe ved Nina seinere for å analysere resultatene våre. Så det kommer en konkret utveksling ut av dette prosjektet, sier Walseng.

Forskerne kommer fra Universitetet i Moskva, Unis og Nina.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!