Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal avsløre ferskvannets hemmeligheter

Chydorus sphaericus er vanlig på Svalbard. Den er også den nest vanligste småkrepsarten på Fastlands-Norge. FOTO: Tegnet av G.O. Sars

Skal avsløre ferskvannets hemmeligheter

Nordmenn og russere går i de hundre år gamle fotsporene til en svenske.

Tekst:

Publisert:

I slutten av oktober møttes et knippe norsk-russiske forskere for å planlegge neste sesongs feltstudier. Basen skal være i Barentsburg og feltarbeidet skal strekke seg fra 18.-25. august 2014. Målet er å undersøke små forekomster av ferskvann og se på alderen, endringer over tid og påvirkningen fra menneskelige aktiviteter.

Russiske kontakter

Bjørn Walseng fra Norsk institutt for naturforvaltning (Nina) sier at det er litt tilfeldig at dette prosjektet ble til:

– Min kollega Inta Dimante-Deimantovica er latvisk og hadde kontakt med russiske forskere. Når Forskningsrådet kom med en utlysning om norsk-russisk samarbeid, hadde vi en innfallsport, sier Walseng.

For å studere endringer over tid, skal de gå i fotsporene til Ossian Olofsson, en svensk forsker som ikke har satt mange spor etter seg på Svalbard, bortsett fra en 400 siders lang avhandling om hjuldyr og krepsdyr fra 1918. Det norsk-russiske forskningsprosjektet skal undersøke stedene som Olofssson besøkte i 1910.

I sin avhandling artsbestemmer han hjuldyr og krepsdyr i 26 ferskvannsforekomster, 24 langs fjordene fra Pyramiden til Barentsburg og to i Van Mijenfjorden. Ved å gjenta undersøkelsene i 2014 håper forskerne å se hvilke endringer som har skjedd i løpet av hundre år.

Språkutfordringer

Det er første gang Walseng samarbeider med russiske forskere på denne måten. Han ser at det kan bli noen utfordringer:

– Den ene professoren er ikke så stødig i engelsk, men heldigvis kan den russiske doktorgradsstudenten språket. Hun kommer antakeligvis til å jobbe ved Nina seinere for å analysere resultatene våre. Så det kommer en konkret utveksling ut av dette prosjektet, sier Walseng.

Forskerne kommer fra Universitetet i Moskva, Unis og Nina.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!