Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal avsløre ferskvannets hemmeligheter

Chydorus sphaericus er vanlig på Svalbard. Den er også den nest vanligste småkrepsarten på Fastlands-Norge. FOTO: Tegnet av G.O. Sars

Skal avsløre ferskvannets hemmeligheter

Nordmenn og russere går i de hundre år gamle fotsporene til en svenske.

I slutten av oktober møttes et knippe norsk-russiske forskere for å planlegge neste sesongs feltstudier. Basen skal være i Barentsburg og feltarbeidet skal strekke seg fra 18.-25. august 2014. Målet er å undersøke små forekomster av ferskvann og se på alderen, endringer over tid og påvirkningen fra menneskelige aktiviteter.

Russiske kontakter

Bjørn Walseng fra Norsk institutt for naturforvaltning (Nina) sier at det er litt tilfeldig at dette prosjektet ble til:

– Min kollega Inta Dimante-Deimantovica er latvisk og hadde kontakt med russiske forskere. Når Forskningsrådet kom med en utlysning om norsk-russisk samarbeid, hadde vi en innfallsport, sier Walseng.

For å studere endringer over tid, skal de gå i fotsporene til Ossian Olofsson, en svensk forsker som ikke har satt mange spor etter seg på Svalbard, bortsett fra en 400 siders lang avhandling om hjuldyr og krepsdyr fra 1918. Det norsk-russiske forskningsprosjektet skal undersøke stedene som Olofssson besøkte i 1910.

I sin avhandling artsbestemmer han hjuldyr og krepsdyr i 26 ferskvannsforekomster, 24 langs fjordene fra Pyramiden til Barentsburg og to i Van Mijenfjorden. Ved å gjenta undersøkelsene i 2014 håper forskerne å se hvilke endringer som har skjedd i løpet av hundre år.

Språkutfordringer

Det er første gang Walseng samarbeider med russiske forskere på denne måten. Han ser at det kan bli noen utfordringer:

– Den ene professoren er ikke så stødig i engelsk, men heldigvis kan den russiske doktorgradsstudenten språket. Hun kommer antakeligvis til å jobbe ved Nina seinere for å analysere resultatene våre. Så det kommer en konkret utveksling ut av dette prosjektet, sier Walseng.

Forskerne kommer fra Universitetet i Moskva, Unis og Nina.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

Alternativ til kull som energiforsyning.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!