Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skaffer reint vann

Rebekka Nordtømme (t.v.) hjelper den lokale aksjonskomiteen bestående av leder Anne Lise Klungseth Sandvik og Torunn Sørensen. Lederen er kjempetakknemlig for all velviljen og kreativiteten til folk i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Skaffer reint vann

Årets TV-aksjon sparkes i gang med staffett i morgen. Inntektene går til reint vann, noe årets aksjonskomité vet betydningen av.

Årets TV-aksjon går til Kirkens Nødhjelp som skal sikre mennesker i deler av Afrika og Asia reint vann og trygge sanitære forhold.

– Noen av oss som har bodd lenge i Longyearbyen kjenner betydningen av rent vann. Det er ikke så mange år siden folk i Longyearbyen fikk is fra Isdammen levert på trappa, og så måtte de smelte den for å få vann, sier Anne Lise Klungseth Sandvik som leder den lokale aksjonen.

– Og det er ikke lenge siden vi fikk reint vann, sier Rebekka Nordtømme som har sagt ja til å hjelpe til i kulissene.

– Før ble man mer som sandblåst når man skulle dusje, og i badekaret fikk man de reineste gjørmebad, sier Sandvik.

Hun forteller at folk tidligere sto på kjøkkenet på Huset og silte vannet som skulle brukes til drikkevann.

– Hvite klær skylte vi i Vannledningsdalen, der var det reint vann, husker Nordtømme.

– Jeg så på Facebook at noen kritiserte vannet på grunn av mye kalk. Da smilte jeg litt, sier hun.

Jubilerer
I år leder Sandvik TV-aksjonen i Longyearbyen for 25. gang.Sammen med henne er Torunn Sørensen, og under seg har de mange gode hjelpere.

– I år har vi hatt store vanskeligheter med å få folk til å sitte i komiteen, og selv var jeg også vanskelig. Jeg sa nei tre ganger, sier Sandvik.

– Vi har gode hjelpere over alt, men folk har hatt problemer med å binde seg opp til komitémøter og datoer, sier Sørensen.

Blant arrangementene som er i støpeskjeen er en konsert på Huset med hovedsakelig lokale aktører, åpen dag i sysselmannskontorene med omvisning i den nye delen, og muligens åpen dag hos Store Norske.

– Jeg har utfordret gruveselskapet til å åpne sine lokaler. I kontoret sitt har de flotte malerier, statuer og kunst. Selv jeg synes det er spennende å vandre der nede selv om jeg har vært der mange ganger. Kanskje de kunne stille med kaker og et foredrag om geologi, sier Sandvik.

Tradisjonelle aktiviteter
I tillegg blir det tradisjonelle aktiviteter som loppemarked, reinsdyrmiddag på skolen og i barnehagene, og bilvask. På selve aksjonsdagen 19. oktober blir det auksjon.

Sandvik forteller at hun gjerne skulle ha utfordret en skoleklasse til å ta en dunk og gå til Isdammen for å hente vann.

– De skulle bare få bruke det vannet en dag. Dette lar seg nok ikke gjøre med tanke på sikkerhet, både i forhold til isbjørnfare og museparasitter, men det kunne vært en nyttig erfaring å ta med seg for dagens unge som aldri behøver å ofre tilgang på vann en eneste tanke, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!