Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skaffer reint vann

Rebekka Nordtømme (t.v.) hjelper den lokale aksjonskomiteen bestående av leder Anne Lise Klungseth Sandvik og Torunn Sørensen. Lederen er kjempetakknemlig for all velviljen og kreativiteten til folk i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Skaffer reint vann

Årets TV-aksjon sparkes i gang med staffett i morgen. Inntektene går til reint vann, noe årets aksjonskomité vet betydningen av.

Årets TV-aksjon går til Kirkens Nødhjelp som skal sikre mennesker i deler av Afrika og Asia reint vann og trygge sanitære forhold.

– Noen av oss som har bodd lenge i Longyearbyen kjenner betydningen av rent vann. Det er ikke så mange år siden folk i Longyearbyen fikk is fra Isdammen levert på trappa, og så måtte de smelte den for å få vann, sier Anne Lise Klungseth Sandvik som leder den lokale aksjonen.

– Og det er ikke lenge siden vi fikk reint vann, sier Rebekka Nordtømme som har sagt ja til å hjelpe til i kulissene.

– Før ble man mer som sandblåst når man skulle dusje, og i badekaret fikk man de reineste gjørmebad, sier Sandvik.

Hun forteller at folk tidligere sto på kjøkkenet på Huset og silte vannet som skulle brukes til drikkevann.

– Hvite klær skylte vi i Vannledningsdalen, der var det reint vann, husker Nordtømme.

– Jeg så på Facebook at noen kritiserte vannet på grunn av mye kalk. Da smilte jeg litt, sier hun.

Jubilerer
I år leder Sandvik TV-aksjonen i Longyearbyen for 25. gang.Sammen med henne er Torunn Sørensen, og under seg har de mange gode hjelpere.

– I år har vi hatt store vanskeligheter med å få folk til å sitte i komiteen, og selv var jeg også vanskelig. Jeg sa nei tre ganger, sier Sandvik.

– Vi har gode hjelpere over alt, men folk har hatt problemer med å binde seg opp til komitémøter og datoer, sier Sørensen.

Blant arrangementene som er i støpeskjeen er en konsert på Huset med hovedsakelig lokale aktører, åpen dag i sysselmannskontorene med omvisning i den nye delen, og muligens åpen dag hos Store Norske.

– Jeg har utfordret gruveselskapet til å åpne sine lokaler. I kontoret sitt har de flotte malerier, statuer og kunst. Selv jeg synes det er spennende å vandre der nede selv om jeg har vært der mange ganger. Kanskje de kunne stille med kaker og et foredrag om geologi, sier Sandvik.

Tradisjonelle aktiviteter
I tillegg blir det tradisjonelle aktiviteter som loppemarked, reinsdyrmiddag på skolen og i barnehagene, og bilvask. På selve aksjonsdagen 19. oktober blir det auksjon.

Sandvik forteller at hun gjerne skulle ha utfordret en skoleklasse til å ta en dunk og gå til Isdammen for å hente vann.

– De skulle bare få bruke det vannet en dag. Dette lar seg nok ikke gjøre med tanke på sikkerhet, både i forhold til isbjørnfare og museparasitter, men det kunne vært en nyttig erfaring å ta med seg for dagens unge som aldri behøver å ofre tilgang på vann en eneste tanke, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!