Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sjøsikkerheten styrkes på Svalbard

Regjeringen ønsker å styrke sjøsikkerheten i farvannene rundt Svalbard. Det kommer fram i regjeringens nordområdestrategi som legges fram i Tromsø i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Les hele strategi-dokumentet her!

Skipstrafikken rundt Svalbard byr på spesielle utfordringer både i forhold til miljø, sikkerhet og økende cruisetrafikk. Regjeringen ønsker derfor å etablere et godt juridisk rammeverk og ordninger som bidrar til økt sjøsikkerhet i farvannene rundt Svalbard, skriver de i en pressemelding.

Kjentmannstjeneste
I tråd med nordområdestrategien har regjeringen besluttet å etablere en pliktig kjentmannstjeneste på Svalbard. I dag benyttes kjentmenn på frivillig basis uten at det er stilt formelle krav til slike personer. Ordningen skal nå gjøres pliktig slik at en sikrer nødvendig kompetanse i navigasjonsmessig vanskelige farvann, står det i pressemeldingen.

Vil innføre lov
Regjeringen vil også innføre havne- og farvannsloven på Svalbard. På fastlandet er det Fiskeri- og kystdepartementet, med Kystverket som utøvende etat, som har ansvaret for maritim infrastruktur og tjenester. Regjeringen mener det er viktig at det kan tas et helhetlig grep om blant annet farvannsreguleringer, fyr og merker i farvannene rundt Svalbard. Havne- og farvannsloven vil kunne gi seiligsforbud eller restriksjoner i områder som er så vanskelig tilgjengelig at seiling frarådes.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!