Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sjelden rettspraksis

Det er ikke ofte det settes rett i Barentsburg. Men i denne saken mente aktor Lars Erik Alfheim at det var mest praktisk. FOTO: Christopher Engås

Sjelden rettspraksis

Dette er første gang på mange år at det er satt rett i Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Prinsippet i norsk rettspleie er at ei hovedforhandling skal skje så nært åsted og de berørte parter som praktisk mulig. Mange ganger tidligere har rettssaker med opphav i Barentsburg blitt avviklet i Longyearbyen. Men i saken mot den 33 år gamle ukraineren, som er tiltalt for legemsbeskadigelse med bruk av kniv i Barentsburg, foreslo assisterende sysselmann og aktor Lars Erik Alfheim å sette rett i Barentsburg.

– Det er en ren praktisk vurdering som ligger bak beslutningen om å holde rettssaken der. I bevisoppgaven var det stevnet 13 vitner, derav 11 som holder til i Barentsburg. Det mest praktiske, og det billigste, var da å frakte retten til Barentsburg, sier Alfheim.

I alt sju personer ble fløyet inn for å holde rettssaken de to dagene den varte.

I ettertid viste det seg at åtte av de 13 vitnene fra Barentsburg ble frafalt, men det kunne man jo ikke vite på forhånd.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!