Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sjekk denne forskjellen!

Longyearbyen var varmest i landet mandag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2012 kl 22:08

Mens fastlandet opplever fine og kalde vinterdager, er situasjonen en helt annen på Svalbard.

Kraftig nedbør og mildvær utløste skred og førte til flere stengte veier i og rundt Longyearbyen. Samtidig druknet Ny-Ålesund i regn.

36 grader forskjell

Med over 4 plussgrader var Longyearbyen det varmeste stedet i Norge mandag morgen og formiddag. Kontrasten var dermed stor til samme dato i fjor, da gradestokken viste iskalde 31,5 minusgrader. ??

– Dette er veldig spesielt. Det er ikke uvanlig med en mild periode i januar, men det er ikke normalt at den varer så lenge, og at det er så mye nedbør, sier meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn.

Drukner i regn

Ikke bare har det vært unormalt varmt, det har også kommet unormalt mye nedbør. Fra klokka 07 søndag til 07 mandag, falt det 25,9 millimeter nedbør ved flyplassen. Vanligvis faller det 15 millimeter nedbør i hele januar her.

Dette var imidlertid bare småplukk sammenlignet med Ny-Ålesund. Der falt det 98 millimeter nedbør samme døgn. Dette er ny og soleklar rekord uansett måned for Ny-Ålesund, ifølge Meteorologisk institutt. Så voldsom nedbør inntreffer vanligvis kun hvert 200. år.

Høytrykk er synderen

Forklaringen på mildværet og nedbøren ligger i et høytrykk som har festet seg over Nord-Skandinavia.

– Dette høytrykket dirigerer lavtrykk oppover til Svalbard og sender med varm og fuktig luft sørfra, sier Mørk.

Høytrykket har ligget stabilt en stund og vil høyst sannsynlig bli liggende ut uka.

– Det vil gi oss mer eller mindre samme vær, siden det drar opp en del varmluft de neste dagene, sier han.

Landingsforhold

Søndag måtte SAS-flyet kanselleres, siden rullebanen på Svalbard lufthavn var for glatt. Mildværet og regnet vasket derimot bort isen, noe som gjorde det mulig for flyene å lette og ta av fra flyplassen mandag.

Selv om det er mildt, er det ennå et stykke opp til varmerekorden for Svalbard lufthavn i januar. Den lyder på hele 7,7 plussgrader, satt 16. januar 2006.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!