Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sjefen i Sjua

Etter tre år som gruvesjef i Gruve 7 slutter Jarle Haagensen (56) fra Sigerfjorden i Vesterålen til uka. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Sjefen i Sjua

Mandag slutter han som gruvesjef i Sjua. Etter det vet ikke Jarle Haagensen helt hva han skal gjøre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Æ søkte på sommerjobb på lasteanlegget i 1973, og siden har æ ikkje søkt på jobber i Store Norske. Det e dæm som har spurt mæ, sier Jarle Haagensen.
56-åringen sitter i kontrollrommet i Gruve 7, der han har overblikk over gruva, og ansvaret for å ta de rette avgjørelser. Han har bare noen dager igjen som gruvesjef.
– Det blir vemodig å slutte, æ kommer til å savne gruva, det er rart med det. Men æ har vore innstilt på det lenge, så det går nok greit.
Han trodde han skulle være på Svalbard i bare ett år da han kom opp som 22-åring sommeren 1973. Vinteren etter jobbet han i Gruve 6, før han reiste tilbake til fastlandet.
– Mange som hadde reist på slutt søkte seg opp igjen, men æ søkte ikkje. Æ hadde vært lenge nok på Svalbard, trodde æ, sier han.
Men da Store Norske ringte og tilbød ham jobb i 1975, takket han ja.
– Æ skulle bare være ett år til, men siden har æ bare vært her, smiler han og forklarer:
– Store Norske er en fin bedrift med et godt arbeidsmiljø og fine kamerater. Æ har trivdes uansett kor æ har jobba hen, og æ har vore heldig som har sotte i styret og vore med og utforma bedriften. Det har vore frøktelig interessant, sier han.
Han har jobbet i Gruve 3 og Gruve 6 og pendlet mellom Gruve 7 og Svea, før han begynte på heltid i Svea i 1999. For tre år siden ble han gruvesjef i Gruve 7.
– Da æ kom hit første gang bodde æ på tomannsrom, og det lå bare fire hus nedenfor Haugen. Så æ har vore med på den utviklinga i samfunnet også. Da var ikkje gruvearbeidere velkommen på Funksjonærmessa, selv om vi kom i lag med noen som bodde der. Det har æ opplevd sjøl. Det endra seg da det kom flere familier opp hit, etter at flyplassen kom i 1975. Det er mange som sier at alt var bedre før, men æ trur vi har det mykje bedre i dag, nå som samfunnet er blitt mer normalt, sier Haagensen.
Han har vært flygeleder i Svea og ansvarlig for hele samfunnet under oppbyggingen der. Han har vært nestformann i Arbeiderforeninga, samtidig som Agnes Kvilvang var leder, og har kranglet på Stortinget om skolefritidsordningen i Longyearbyen. Da hans to døtre, Cecilie og Tove, var små, satt han i styret i barnehagen.
– Den tida da æ var ung var æ nødt til å være aktiv, sier han.
Han har også vært med på å utrede sentralfeltet, som i dag heter Svea Nord. Den jobben fikk han etter en ulykke i Gruve 7 i 1991.
– Da jobba æ som dagstiger, men fór inn i fjellet som guide for noen arbeidsledere fra Norge som skulle på kurs. Det gikk et ras, og æ havna selvfølgelig under. Det eneste som var helt på mæ var hauet og arman. Æ trur æ lå to og en halv måneder på sjukehus.
Målet var å få ham tilbake i arbeid så fort som mulig, og han fikk jobb på kontoret til Store Norske. Etter å ha utredet sentralfeltet i ni måneder var han tilbake som dagstiger i Gruve 7.
– Det e´kje sånn at du går og tenker på at du ikkje tør å gå inn igjen i gruva. Æ hadde sånn flaks at noe sånt ikkje kan skje igjen. Lægen min sa at æ egentlig skulle ha sotte i rullestol.
Selv om han har holdt det gående i arbeidslivet siden da, har ulykken satt sine spor.
– Det e dårlig med nattesøvn, og selv om æ sitter på et kontor må æ være årvåken hvis det skjer nåkka. Det er blitt verre og verre, det er derfor æ ikkje klarer denne jobben lenger. Æ hadde håpet at æ skulle klare å holde ut til æ var 60, så æ kunne gå av med pensjon, men æ har begynt å høre på de lærde.
Han vet ikke annet om fremtiden enn at han blir overført til en annen avdeling i selskapet. Før det skal han ha ferie, og han lover at det blir avslutningsfest når han kommer tilbake i slutten av august.
– Det har alltid vore et fantastisk samhold blant gruvearbeiderne, både på arbeid og fritid. Sånn har det vore bestandig.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!