Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sjakkfeber på 1700-tallet

Sjakkbrikke funnet i Kingshavna. FOTO: Svalbard Museum

Sjakkfeber på 1700-tallet

Sjakkbrettet og brikkene vi presenterer her kommer fra fangststasjonen Kinghamna på Forlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.12.2014 kl 23:05

Sjakkfeberen har bredt seg over landet og vi i Norge er svært stolte over at Magnus Carlsen igjen viste Vishy Anand «vinterveien» og forsvarte sin verdensmestertittel i sjakk i Sotsji i Russland.

Det er noe med russere og sjakk, de henger liksom sammen som nordmenn og ski, franskmenn og loff og dansker og wienerbrød. I nyere tid har de fleste stormestre og verdensmestre i sjakk ofte vært fra Sovjetunionen eller Russland. Forklaringen på russernes overlegenhet er mange: En er at russere generelt er analytiske og kreative av natur, to at etter Oktoberrevolusjonen i 1917 overtok den jevne russer Vladimir Lenins sterke pasjon for dette strategiske og kompliserte brettspillet. En tredje og mye brukt forklaring på russernes overlegenhet i sjakkspill er at det er de kalde og mørke vintermånedene i Russland som gjør dette brettspillet ideelt som en kjær innendørsaktivitet.

Vender vi blikket mot vinterlandet Svalbard eller Grumant, som russerne kaller øygruppa finner vi at også de russiske fangstfolkene som drev overvintringsfangst her på 1700 og -1800 tallet var ivrige sjakkspillere. På flere av de utgravde fangststasjonene finner vi sjakkbrett og spillebrikker blant det utgravde materialet. Til sammen er det funnet 5 sjakkbrett og 20 spillebrikker i de 38 russiske fangststasjonene som har vært utgravd siden 1955. Noen av brettene og brikkene er utstilt på Pomormuseet i Barentsburg, men også på Svalbard Museum har vi brett og brikker fra russernes overvintring på 1700 og 1800-tallet. Et fellestrekk er at både brettene og brikkene ser hjemmelagde ut. Trolig har det vært en del av vinterforberedelsene å snekre sjakkspill slik at lange opphold innendørs i mørketida kunne føles kortere.

Sjakkbrettet og brikkene vi presenterer her kommer fra fangststasjonen Kinghamna på Forlandet. Brettet er ikke bevart i sin helhet og overflaten er nokså slitt. Spillebrikkene er utformet på enkelt vis, men har utvilsomt tjent sin hensikt som oppbyggelig tidsfordriv i mørketida. Spillets mål: å sette kongen i sjakk matt, det vil si å utsette den for et angrep som ikke kan pareres, var nok en flittig syssel i fangsthytta i Kinghamna på 1700-tallet.

Nøkkelord

Se bildet større

Sjakkbrikke funnet i Kingshavna. FOTO: Svalbard Museum

Se bildet større

Del av sjakkbrett funnet i Kingshavna. FOTO: Svalbard Museum

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!