Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Siste møte med folket

På russisk og norsk: Odd Olsen Ingerø forteller om Svalbard, Sysselmannen og norsk lov, mens Anastasia Gorter oversetter.

Siste møte med folket

Ni ganger har Odd Olsen Ingerø ønsket nye innbyggere i Barentsburg velkommen, men nå er det slutt.

Tekst:

Publisert:

15. september neste år går åremålet til sysselmann Odd Olsen Ingerø ut. Derfor var også folkemøtet han holdt i slutten av november, hans siste.

– For det første er det en tradisjon. Kontakten med Barentsburg har blitt større, og vi kan presentere oss, fortelle at vi er til for dem også, og forvisse oss om at de er kjent med både styresett og de mulighetene som oppholdet gir, sier Ingerø.


Norsk lov
25. november var det igjen folkemøte i kultursalen i den russiske bosetningen. Tilhørerne var i alle aldre, og besto i hovedsak av nytilflyttede, mange av dem ukrainere fra Donetsk-regionen.

Mens forholdet mellom Norge og Russland er anstrengt etter den russiske anekteringen på Krim-halvøya i vinter, samlet folk seg som vanlig inne i kultursalen i Barentsburg. Ved hjelp av Anastasia Gorter som tolk, presenterte han seg selv og staben, og fortalte om regelverk og praksis på Svalbard, at Sysselmannen er øverste myndighet, og at det er norsk lov som gjelder.


Som før
– Det er nyttig for alle at man kjenner forutsetningene, at det er norsk styre og at Barentsburg er en del av Norge. Tidligere hadde man nok en følelse om at kunnskapen om den delen av Svalbard-oppholdet, ikke var veldig stor. Nå er inntrykket at flere og flere er kjent med det, sier Ingerø, som ikke merker noen endringer på Svalbard selv om forholdet mellom de to landene har kjølnet kraftig på fastlandet.

– Jeg kan ikke si at jeg har registert noen forskjell her.

Folkemøtene arrangeres én gang i året, men Sysselmannen har ellers månedlige kontordager i Barentsburg, i tillegg til faste møter annenhver måned med ledelsen i Trust Arktikugol og den russiske konsulen.

– Er det spesielle ting du husker fra folkemøtene?

– De er jo et veldig veloppdragent publikum, så det er veldig sjelden det kommer noen spesielle reaksjoner fra salen. Det har vel skjedd at man har fått noen kritiske bemerkninger, men det er sjelden, sier Odd Olsen Ingerø.

Under møtet denne gangen fikk han spørsmål om konsekvensene av normaliseringen av Svalbard og om svømming kan bli en del av idrettsutvekslingen mellom Longyearbyen og Barentsburg. Det siste velger han å overlate til Svalbard Turn å svare på.

Nøkkelord

Se bildet større

Alderssammensetningen under folkemøtene strekker seg over flere generasjoner. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!