Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Siste brikke på plass

13. september i fjor skrev partene under samarbeidsavtalen i Gruve 3. Fra venstre: Marit Stykket, president i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito), Store Norske-direktør Per Andersson, rektor ved Høgskolen i Narvik Arne Erik Holdø, lokalstyreleder Christin Kristoffersen og LNSS-direktør Ann Pedersen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste brikke på plass

Utenriksdepartementet åpner pengesekken og sikrer forkurs for ingeniørutdanning i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.04.2013 kl 11:05

Forkurset med 20 studieplasser er et samarbeid mellom Høgskolen i Narvik, lokalt næringsliv, Longyearbyen lokalstyre og regjeringen. Avtalen ble underskrevet i fjor høst, men først nå er finansieringen i boks.

Før helga offentliggjorde Utenriksdepartementet at de bidrar med 750.000 kroner. Dermed kan lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) igjen juble over statlige midler.

– Vi har unge som ønsker å være her på Svalbard, og som ønsker seg mer kompetanse og utdanning ut over videregående, sier Kristoffersen.

Les om forkurset her. Kurset i Longyearbyen planlegges lagt over tre semestre. (ekstern lenke)

Spleiselag

Stadig får myndigheter og selskaper i Longyearbyen forespørsler fra inn- og utland om hvordan de bygger veier og rør på permafrosten. Kristoffersen håper forkurset blir nok et skritt på veien mot Longyearbyen som et kunnskapssamfunn.

– Ny-Ålesund er en spydspiss innen arktisk forskning, Longyearbyen skal bli det samme på arktisk kompetanse, sier hun.

Næringsliv og myndigheter har gått sammen om studiet, som skal gå på deltid over tre semestre. Studiet koster 2 millioner kroner. Høgskolen i Narvik betaler 250.000 kroner, mens Store Norske og LNS Spitsbergen spytter i en halv million kroner hver.

– Vi ønsker å være best i verden på å bygge i polare strøk, da trengs det også formell kompetanse, sier Ann Pedersen, administrerende direktør i LNS Spitsbergen.

Flere av selskapets ansatte har søkt seg til forkurset, og Pedersen mener det er en fordel at kurset går i Longyearbyen.

– Her får du folk som bor og har jobbet i polare strøk, og det er de rette folkene å satse videre på, sier Pedersen.


Misunnelige kollegaer

Høgskolen i Narvik er ansvarlig for forkurset, og planlegger oppstart til høsten:

– Det er fremdeles en del ting vi samarbeidspartnere må bli enige om, men vi har nok søkere og jobber for studiestart til høsten, sier Inger Karlsen, oppdragsleder ved høyskolen.

At midlene kommer fra Utenriksdepartementet, ser lokalstyreleder Kristoffersen som nok et eksempel på at regjeringen ønsker å styrke sin nordområdepolitikk. Tidligere i april fikk Longyearbyen tilsagn om 200 millioner kroner til ny havn, samt 800.000 kroner til en strategisk næringsplan.

– Jeg var på Arbeiderpartiets landsmøte sist helg, og der sa ordførerkollegaene spøkefullt: «Hadde det ikke vært for at departementene stenger for helga, så hadde vi ikke giddet å være sammen med deg», humrer Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!