Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Siste brikke på plass

13. september i fjor skrev partene under samarbeidsavtalen i Gruve 3. Fra venstre: Marit Stykket, president i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito), Store Norske-direktør Per Andersson, rektor ved Høgskolen i Narvik Arne Erik Holdø, lokalstyreleder Christin Kristoffersen og LNSS-direktør Ann Pedersen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste brikke på plass

Utenriksdepartementet åpner pengesekken og sikrer forkurs for ingeniørutdanning i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.04.2013 kl 11:05

Forkurset med 20 studieplasser er et samarbeid mellom Høgskolen i Narvik, lokalt næringsliv, Longyearbyen lokalstyre og regjeringen. Avtalen ble underskrevet i fjor høst, men først nå er finansieringen i boks.

Før helga offentliggjorde Utenriksdepartementet at de bidrar med 750.000 kroner. Dermed kan lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) igjen juble over statlige midler.

– Vi har unge som ønsker å være her på Svalbard, og som ønsker seg mer kompetanse og utdanning ut over videregående, sier Kristoffersen.

Les om forkurset her. Kurset i Longyearbyen planlegges lagt over tre semestre. (ekstern lenke)

Spleiselag

Stadig får myndigheter og selskaper i Longyearbyen forespørsler fra inn- og utland om hvordan de bygger veier og rør på permafrosten. Kristoffersen håper forkurset blir nok et skritt på veien mot Longyearbyen som et kunnskapssamfunn.

– Ny-Ålesund er en spydspiss innen arktisk forskning, Longyearbyen skal bli det samme på arktisk kompetanse, sier hun.

Næringsliv og myndigheter har gått sammen om studiet, som skal gå på deltid over tre semestre. Studiet koster 2 millioner kroner. Høgskolen i Narvik betaler 250.000 kroner, mens Store Norske og LNS Spitsbergen spytter i en halv million kroner hver.

– Vi ønsker å være best i verden på å bygge i polare strøk, da trengs det også formell kompetanse, sier Ann Pedersen, administrerende direktør i LNS Spitsbergen.

Flere av selskapets ansatte har søkt seg til forkurset, og Pedersen mener det er en fordel at kurset går i Longyearbyen.

– Her får du folk som bor og har jobbet i polare strøk, og det er de rette folkene å satse videre på, sier Pedersen.


Misunnelige kollegaer

Høgskolen i Narvik er ansvarlig for forkurset, og planlegger oppstart til høsten:

– Det er fremdeles en del ting vi samarbeidspartnere må bli enige om, men vi har nok søkere og jobber for studiestart til høsten, sier Inger Karlsen, oppdragsleder ved høyskolen.

At midlene kommer fra Utenriksdepartementet, ser lokalstyreleder Kristoffersen som nok et eksempel på at regjeringen ønsker å styrke sin nordområdepolitikk. Tidligere i april fikk Longyearbyen tilsagn om 200 millioner kroner til ny havn, samt 800.000 kroner til en strategisk næringsplan.

– Jeg var på Arbeiderpartiets landsmøte sist helg, og der sa ordførerkollegaene spøkefullt: «Hadde det ikke vært for at departementene stenger for helga, så hadde vi ikke giddet å være sammen med deg», humrer Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!