Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Siste brikke på plass

13. september i fjor skrev partene under samarbeidsavtalen i Gruve 3. Fra venstre: Marit Stykket, president i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito), Store Norske-direktør Per Andersson, rektor ved Høgskolen i Narvik Arne Erik Holdø, lokalstyreleder Christin Kristoffersen og LNSS-direktør Ann Pedersen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste brikke på plass

Utenriksdepartementet åpner pengesekken og sikrer forkurs for ingeniørutdanning i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.04.2013 kl 11:05

Forkurset med 20 studieplasser er et samarbeid mellom Høgskolen i Narvik, lokalt næringsliv, Longyearbyen lokalstyre og regjeringen. Avtalen ble underskrevet i fjor høst, men først nå er finansieringen i boks.

Før helga offentliggjorde Utenriksdepartementet at de bidrar med 750.000 kroner. Dermed kan lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) igjen juble over statlige midler.

– Vi har unge som ønsker å være her på Svalbard, og som ønsker seg mer kompetanse og utdanning ut over videregående, sier Kristoffersen.

Les om forkurset her. Kurset i Longyearbyen planlegges lagt over tre semestre. (ekstern lenke)

Spleiselag

Stadig får myndigheter og selskaper i Longyearbyen forespørsler fra inn- og utland om hvordan de bygger veier og rør på permafrosten. Kristoffersen håper forkurset blir nok et skritt på veien mot Longyearbyen som et kunnskapssamfunn.

– Ny-Ålesund er en spydspiss innen arktisk forskning, Longyearbyen skal bli det samme på arktisk kompetanse, sier hun.

Næringsliv og myndigheter har gått sammen om studiet, som skal gå på deltid over tre semestre. Studiet koster 2 millioner kroner. Høgskolen i Narvik betaler 250.000 kroner, mens Store Norske og LNS Spitsbergen spytter i en halv million kroner hver.

– Vi ønsker å være best i verden på å bygge i polare strøk, da trengs det også formell kompetanse, sier Ann Pedersen, administrerende direktør i LNS Spitsbergen.

Flere av selskapets ansatte har søkt seg til forkurset, og Pedersen mener det er en fordel at kurset går i Longyearbyen.

– Her får du folk som bor og har jobbet i polare strøk, og det er de rette folkene å satse videre på, sier Pedersen.


Misunnelige kollegaer

Høgskolen i Narvik er ansvarlig for forkurset, og planlegger oppstart til høsten:

– Det er fremdeles en del ting vi samarbeidspartnere må bli enige om, men vi har nok søkere og jobber for studiestart til høsten, sier Inger Karlsen, oppdragsleder ved høyskolen.

At midlene kommer fra Utenriksdepartementet, ser lokalstyreleder Kristoffersen som nok et eksempel på at regjeringen ønsker å styrke sin nordområdepolitikk. Tidligere i april fikk Longyearbyen tilsagn om 200 millioner kroner til ny havn, samt 800.000 kroner til en strategisk næringsplan.

– Jeg var på Arbeiderpartiets landsmøte sist helg, og der sa ordførerkollegaene spøkefullt: «Hadde det ikke vært for at departementene stenger for helga, så hadde vi ikke giddet å være sammen med deg», humrer Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!