Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Siste brikke på plass

13. september i fjor skrev partene under samarbeidsavtalen i Gruve 3. Fra venstre: Marit Stykket, president i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito), Store Norske-direktør Per Andersson, rektor ved Høgskolen i Narvik Arne Erik Holdø, lokalstyreleder Christin Kristoffersen og LNSS-direktør Ann Pedersen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste brikke på plass

Utenriksdepartementet åpner pengesekken og sikrer forkurs for ingeniørutdanning i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.04.2013 kl 11:05

Forkurset med 20 studieplasser er et samarbeid mellom Høgskolen i Narvik, lokalt næringsliv, Longyearbyen lokalstyre og regjeringen. Avtalen ble underskrevet i fjor høst, men først nå er finansieringen i boks.

Før helga offentliggjorde Utenriksdepartementet at de bidrar med 750.000 kroner. Dermed kan lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) igjen juble over statlige midler.

– Vi har unge som ønsker å være her på Svalbard, og som ønsker seg mer kompetanse og utdanning ut over videregående, sier Kristoffersen.

Les om forkurset her. Kurset i Longyearbyen planlegges lagt over tre semestre. (ekstern lenke)

Spleiselag

Stadig får myndigheter og selskaper i Longyearbyen forespørsler fra inn- og utland om hvordan de bygger veier og rør på permafrosten. Kristoffersen håper forkurset blir nok et skritt på veien mot Longyearbyen som et kunnskapssamfunn.

– Ny-Ålesund er en spydspiss innen arktisk forskning, Longyearbyen skal bli det samme på arktisk kompetanse, sier hun.

Næringsliv og myndigheter har gått sammen om studiet, som skal gå på deltid over tre semestre. Studiet koster 2 millioner kroner. Høgskolen i Narvik betaler 250.000 kroner, mens Store Norske og LNS Spitsbergen spytter i en halv million kroner hver.

– Vi ønsker å være best i verden på å bygge i polare strøk, da trengs det også formell kompetanse, sier Ann Pedersen, administrerende direktør i LNS Spitsbergen.

Flere av selskapets ansatte har søkt seg til forkurset, og Pedersen mener det er en fordel at kurset går i Longyearbyen.

– Her får du folk som bor og har jobbet i polare strøk, og det er de rette folkene å satse videre på, sier Pedersen.


Misunnelige kollegaer

Høgskolen i Narvik er ansvarlig for forkurset, og planlegger oppstart til høsten:

– Det er fremdeles en del ting vi samarbeidspartnere må bli enige om, men vi har nok søkere og jobber for studiestart til høsten, sier Inger Karlsen, oppdragsleder ved høyskolen.

At midlene kommer fra Utenriksdepartementet, ser lokalstyreleder Kristoffersen som nok et eksempel på at regjeringen ønsker å styrke sin nordområdepolitikk. Tidligere i april fikk Longyearbyen tilsagn om 200 millioner kroner til ny havn, samt 800.000 kroner til en strategisk næringsplan.

– Jeg var på Arbeiderpartiets landsmøte sist helg, og der sa ordførerkollegaene spøkefullt: «Hadde det ikke vært for at departementene stenger for helga, så hadde vi ikke giddet å være sammen med deg», humrer Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!