Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Siste brikke på plass

13. september i fjor skrev partene under samarbeidsavtalen i Gruve 3. Fra venstre: Marit Stykket, president i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito), Store Norske-direktør Per Andersson, rektor ved Høgskolen i Narvik Arne Erik Holdø, lokalstyreleder Christin Kristoffersen og LNSS-direktør Ann Pedersen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste brikke på plass

Utenriksdepartementet åpner pengesekken og sikrer forkurs for ingeniørutdanning i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.04.2013 kl 11:05

Forkurset med 20 studieplasser er et samarbeid mellom Høgskolen i Narvik, lokalt næringsliv, Longyearbyen lokalstyre og regjeringen. Avtalen ble underskrevet i fjor høst, men først nå er finansieringen i boks.

Før helga offentliggjorde Utenriksdepartementet at de bidrar med 750.000 kroner. Dermed kan lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) igjen juble over statlige midler.

– Vi har unge som ønsker å være her på Svalbard, og som ønsker seg mer kompetanse og utdanning ut over videregående, sier Kristoffersen.

Les om forkurset her. Kurset i Longyearbyen planlegges lagt over tre semestre. (ekstern lenke)

Spleiselag

Stadig får myndigheter og selskaper i Longyearbyen forespørsler fra inn- og utland om hvordan de bygger veier og rør på permafrosten. Kristoffersen håper forkurset blir nok et skritt på veien mot Longyearbyen som et kunnskapssamfunn.

– Ny-Ålesund er en spydspiss innen arktisk forskning, Longyearbyen skal bli det samme på arktisk kompetanse, sier hun.

Næringsliv og myndigheter har gått sammen om studiet, som skal gå på deltid over tre semestre. Studiet koster 2 millioner kroner. Høgskolen i Narvik betaler 250.000 kroner, mens Store Norske og LNS Spitsbergen spytter i en halv million kroner hver.

– Vi ønsker å være best i verden på å bygge i polare strøk, da trengs det også formell kompetanse, sier Ann Pedersen, administrerende direktør i LNS Spitsbergen.

Flere av selskapets ansatte har søkt seg til forkurset, og Pedersen mener det er en fordel at kurset går i Longyearbyen.

– Her får du folk som bor og har jobbet i polare strøk, og det er de rette folkene å satse videre på, sier Pedersen.


Misunnelige kollegaer

Høgskolen i Narvik er ansvarlig for forkurset, og planlegger oppstart til høsten:

– Det er fremdeles en del ting vi samarbeidspartnere må bli enige om, men vi har nok søkere og jobber for studiestart til høsten, sier Inger Karlsen, oppdragsleder ved høyskolen.

At midlene kommer fra Utenriksdepartementet, ser lokalstyreleder Kristoffersen som nok et eksempel på at regjeringen ønsker å styrke sin nordområdepolitikk. Tidligere i april fikk Longyearbyen tilsagn om 200 millioner kroner til ny havn, samt 800.000 kroner til en strategisk næringsplan.

– Jeg var på Arbeiderpartiets landsmøte sist helg, og der sa ordførerkollegaene spøkefullt: «Hadde det ikke vært for at departementene stenger for helga, så hadde vi ikke giddet å være sammen med deg», humrer Kristoffersen.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!