Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sintef vil ha en bit av Arktis

Nordområdeansvarlig i Sintef, Gunnar Sand, vil være en bro ut i et kommersielt marked for studenter og forskere ved Unis. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Sintef vil ha en bit av Arktis

Etablerer kontor etter 30 års tilstedeværelse på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

– Vi har vært 30 år i Ny-Ålesund og 25 år i Svea, og vi var aktive da Unis ble etablert. Den først direktøren var fra Sintef, sier Gunnar Sand, som også er tidligere Unis-direktør.

– Men det er først nå at vi får et fast kontor på øya, sier Sand, som nå er nordområdeansvarlig i Sintef.

Oljesøl og kullkvalitet

Mandag presentere de sitt arbeid i Lassegrotta på Unis, som omfattet samarbeid med Store Norske om kullkvalitet, gjesteforelesninger på Unis, forske på oljesøl i Svea og utvikle arktisk teknologi.

Mens de fleste forskerne på bygget har miljø som sitt felt, lever Sintef av teknologi. Som et oppdragsinstitutt kommer kun sju prosent av inntektene fra statlige midler, resten er betalte oppdrag for bedrifter.

– Dette er vår satsing mot nordområdene og Arktis. Det skjer mye i petroleumsnæringen, shipping og mineralnæringen som vi vil være en del av. Svalbard blir vår hub, sier Sand.

Mer spiselig kull

Foreløpig er det to personer som skal bemanne kontoret: Anatoly Sinitsyn og Jomar Finseth i henholdsvis 60 og 80 prosent stilling. I tillegg skal flere fra Trondheim og Oslo knyttes til kontoret.

Blant dem er seniorforsker Bodil Monsen, som skal hjelpe Store Norske å finne en kullkvalitet som matcher det kundene vil ha. I dag sendes kull i store båter til Europa når flere norske bedrifter som Elkem, Finnfjord og Fesil har behov for kull til ferrosilisering, en legering av jern og silisium der karbonet i kullet spiller en viktig rolle.

– Det er en mer spiselig måte å bruke kull på. Først tar man ut egenskapene, deretter bruker man det som energi. Her er det kundegrupper som er så store at de kan ta over en hel årsproduksjon fra Store Norske, sier Monsen.

Sintef har utstyret til verdens eneste test av kull for å se om det har de reaktive egenskapene som skal til for å brukes til ferro­silisium.

Nye løsninger

Gunnar Sand sier at de ikke kommer til å gå konsulentselskaper som Multiconsult og Sweco i næringen.

– Nei, de jobber med standardiserte løsninger. Vi lager nye løsninger, sier Strand.

Nøkkelord

Se bildet større

Bodil Monsen fra Sintef og Aleksander Askeland fra Store Norske skal samarbeide for å finne nye kvaliteter for kull fra Lunckefjellet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Jomar Finseth og Anatoly Sinitsyn skal holde til på Unis. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!