Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sintef vil ha en bit av Arktis

Nordområdeansvarlig i Sintef, Gunnar Sand, vil være en bro ut i et kommersielt marked for studenter og forskere ved Unis. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Sintef vil ha en bit av Arktis

Etablerer kontor etter 30 års tilstedeværelse på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

– Vi har vært 30 år i Ny-Ålesund og 25 år i Svea, og vi var aktive da Unis ble etablert. Den først direktøren var fra Sintef, sier Gunnar Sand, som også er tidligere Unis-direktør.

– Men det er først nå at vi får et fast kontor på øya, sier Sand, som nå er nordområdeansvarlig i Sintef.

Oljesøl og kullkvalitet

Mandag presentere de sitt arbeid i Lassegrotta på Unis, som omfattet samarbeid med Store Norske om kullkvalitet, gjesteforelesninger på Unis, forske på oljesøl i Svea og utvikle arktisk teknologi.

Mens de fleste forskerne på bygget har miljø som sitt felt, lever Sintef av teknologi. Som et oppdragsinstitutt kommer kun sju prosent av inntektene fra statlige midler, resten er betalte oppdrag for bedrifter.

– Dette er vår satsing mot nordområdene og Arktis. Det skjer mye i petroleumsnæringen, shipping og mineralnæringen som vi vil være en del av. Svalbard blir vår hub, sier Sand.

Mer spiselig kull

Foreløpig er det to personer som skal bemanne kontoret: Anatoly Sinitsyn og Jomar Finseth i henholdsvis 60 og 80 prosent stilling. I tillegg skal flere fra Trondheim og Oslo knyttes til kontoret.

Blant dem er seniorforsker Bodil Monsen, som skal hjelpe Store Norske å finne en kullkvalitet som matcher det kundene vil ha. I dag sendes kull i store båter til Europa når flere norske bedrifter som Elkem, Finnfjord og Fesil har behov for kull til ferrosilisering, en legering av jern og silisium der karbonet i kullet spiller en viktig rolle.

– Det er en mer spiselig måte å bruke kull på. Først tar man ut egenskapene, deretter bruker man det som energi. Her er det kundegrupper som er så store at de kan ta over en hel årsproduksjon fra Store Norske, sier Monsen.

Sintef har utstyret til verdens eneste test av kull for å se om det har de reaktive egenskapene som skal til for å brukes til ferro­silisium.

Nye løsninger

Gunnar Sand sier at de ikke kommer til å gå konsulentselskaper som Multiconsult og Sweco i næringen.

– Nei, de jobber med standardiserte løsninger. Vi lager nye løsninger, sier Strand.

Nøkkelord

Se bildet større

Bodil Monsen fra Sintef og Aleksander Askeland fra Store Norske skal samarbeide for å finne nye kvaliteter for kull fra Lunckefjellet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Jomar Finseth og Anatoly Sinitsyn skal holde til på Unis. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!