Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sin mors datter

I alle år har Nora Grøndal holdt moren med selskap på hennes årlige tur nordover. De to siste årene har vært annerledes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Mamma har hatt meniskoperasjon i kneet som ikke gikk helt bra. Derfor har ikke hun vært her oppe de to siste årene, forklarer hun.
Nora, som er døpt Nora Maria Anna Grøndal, ble født i Wien i 1957 og kom til Norge seks uker gammel.
– Det er viktig at du skriver at jeg aldri var østerriker. Men hvis noen spør hvor jeg kommer fra så svarer jeg Drammen og Wien, smiler hun.
Moren hennes, den kjente svalbardfotografen Herta Grøndal, eller Herta Niedermayer som hun het da, kom som 22-åring til Longyearbyen i 1952. Der traff hun gruvearbeider, fotograf og altmuligmann Leif Archi Grøndal fra Drammen. Tre år senere fødte hun datteren Eva i Longyearbyen. Så kom Nora og Astrid, og helt til slutt attpåklatten Stephan.
– Jeg vokste opp i mørkerommet. Der satt jeg og så på at mammas bilder vokste fram i kjemikalieskålene. Jeg hjalp til med å tørke og glanse bildene. Og jeg husker at mamma hentet renset vann fra kraftstasjonen fordi bildene ellers ble brune på grunn av det dårlige vannet.
Da Herta Grøndal pakket sammen og forlot Svalbard tidlig på 1970-tallet, gikk det nærmere 20 år innen hun dukket opp igjen her nord – sammen med Nora.
– Mamma spurte om jeg ville bli med opp. Og så er hun også så gammel at hun helst vil ha selskap, sier hun.

Hver eneste sommer kunne du se de to damene på vei innover eller utover Adventdalen på sykkel. Eller over tundraen til og fra hytta i Todalen. Til de en dag kom kjørende i en knallgul, noe tilårskommen Ford Taunus.
Så snart et cruiseskip dukker opp på havna er Nora på plass i inngangen til Svalbardbutikken. Der sitter hun med en haug av morens fotografier foran seg i svarthvitt og farger. Selv maler Nora små akvareller og oljemalerier. Oftest fargerike bilder av Longyearbyen, og da særlig av brakkene i Nybyen.
– Men kunst er det ikke, sier hun ironisk.
Nora er en nøktern dame og maler ikke med bred pensel. Hun legger ikke ut om dette fantastiske lyset, om fjellene og breene – eller om lengselen nordover. Aller helst snakker hun om moren.
– Mamma liker ikke å være alene, men jeg liker også godt å komme hit, smiler hun.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!