Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sin mors datter

I alle år har Nora Grøndal holdt moren med selskap på hennes årlige tur nordover. De to siste årene har vært annerledes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Mamma har hatt meniskoperasjon i kneet som ikke gikk helt bra. Derfor har ikke hun vært her oppe de to siste årene, forklarer hun.
Nora, som er døpt Nora Maria Anna Grøndal, ble født i Wien i 1957 og kom til Norge seks uker gammel.
– Det er viktig at du skriver at jeg aldri var østerriker. Men hvis noen spør hvor jeg kommer fra så svarer jeg Drammen og Wien, smiler hun.
Moren hennes, den kjente svalbardfotografen Herta Grøndal, eller Herta Niedermayer som hun het da, kom som 22-åring til Longyearbyen i 1952. Der traff hun gruvearbeider, fotograf og altmuligmann Leif Archi Grøndal fra Drammen. Tre år senere fødte hun datteren Eva i Longyearbyen. Så kom Nora og Astrid, og helt til slutt attpåklatten Stephan.
– Jeg vokste opp i mørkerommet. Der satt jeg og så på at mammas bilder vokste fram i kjemikalieskålene. Jeg hjalp til med å tørke og glanse bildene. Og jeg husker at mamma hentet renset vann fra kraftstasjonen fordi bildene ellers ble brune på grunn av det dårlige vannet.
Da Herta Grøndal pakket sammen og forlot Svalbard tidlig på 1970-tallet, gikk det nærmere 20 år innen hun dukket opp igjen her nord – sammen med Nora.
– Mamma spurte om jeg ville bli med opp. Og så er hun også så gammel at hun helst vil ha selskap, sier hun.

Hver eneste sommer kunne du se de to damene på vei innover eller utover Adventdalen på sykkel. Eller over tundraen til og fra hytta i Todalen. Til de en dag kom kjørende i en knallgul, noe tilårskommen Ford Taunus.
Så snart et cruiseskip dukker opp på havna er Nora på plass i inngangen til Svalbardbutikken. Der sitter hun med en haug av morens fotografier foran seg i svarthvitt og farger. Selv maler Nora små akvareller og oljemalerier. Oftest fargerike bilder av Longyearbyen, og da særlig av brakkene i Nybyen.
– Men kunst er det ikke, sier hun ironisk.
Nora er en nøktern dame og maler ikke med bred pensel. Hun legger ikke ut om dette fantastiske lyset, om fjellene og breene – eller om lengselen nordover. Aller helst snakker hun om moren.
– Mamma liker ikke å være alene, men jeg liker også godt å komme hit, smiler hun.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!