Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sikring av veien til Gruve 7

I GANG: Arbeidet med å sikre veien til Gruve 7 mot snøskred blir utført av LNS Spitsbergen. Arbeidet vil bli avsluttet neste år. FOTO: Birger Amundsen

Sikring av veien til Gruve 7

Mandag startet LNS Spitsbergen arbeidet med å sikre veien til Gruve 7 mot snøskred. Arbeidet vil først være ferdig neste år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I slutten av november i fjor gikk det et stort skred tvers over veien til Gruve 7. Sjef i Gruve 7 Jarle Hågensen i Store Norske sier at raset var så kraftig at flere pæler i veikanten ble kuttet tvers over av lufttrykket.
– Det var to alternativ, enten måtte vi legge om veien eller bygge en ledevoll i terrenget. Å legge om veien vil bli voldsomt kostbart, derfor valgte vi ledevoll, sier Hågensen.
Skredet i fjor høst førte til at det gikk to dager innen mannskap kunne ta seg fram til gruva.
Også tidligere har det gått skred nedover den bratte fjellsiden og tvers over den nederste hårnålsvingen. Veien er hyppig brukt av gruvemannskap og kullsjåfører, men også av ansatte på EISCAT-anlegget. Neste år vil langt flere bruke veien når den nye nordlysstasjonen står ferdig.
– Det er vi i Gruve 7 som presset på for å få arbeidet gjort. Når vi så mengden med snø som kom i skredet i fjor så måtte noe gjøres, sier Jarle Hågensen.

Morenemasser
I et konsulentnotat fra Multiconsult i Tromsø, som gjorde befaring av veien i august, står det om ledevollen:
«Ledevoller i Norge blir enten bygd av grov grus eller sprengstein for at de skal bli sterke. På Svalbard kan det vesentlige av ledevollen bygges opp av morenemasser fordi det raskt vil bli permafrost i massene. Vollen må imidlertid ha en hud av tinestabile masser som kan være stabil om sommeren og motvirke erosjon.»
Arbeidet finansieres i første omgang av Store Norske uten at det er avgjort om det er gruveselskapet eller Bydrift som skal ta den endelige regningen.
– Ansvaret for veien er et forhold som er under avklaring mellom lokalstyret og Store Norske. Det daglige vedlikeholdet tar vi oss av, større operasjoner er fortsatt ikke avklart, sier avdelingssjef Ann Pedersen i Bydrift.
Gruvesjef Hågensen sier at arbeidet med sikringen først vil være ferdig neste år.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!