Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sikret seg Operafjellet

Sveinung L. Thesen, Malte Jochmann og letesjef Morten Often fra Store Norske studerer dokumentene under utmålsforretningen. Advokat Sveinung O. Flaaten (i dressjakke) var ikke fornøyd med resultatet. FOTO: Christopher Engås

Sikret seg Operafjellet

Austre Adventfjord er slett ikke fornøyd med at Store Norske får rettighetene til kulldrift på Operafjellet i Adventdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2014 kl 20:50

Tildelingen skjedde tirsdag under en utmålsforretning hos Bergmesteren, og omfatter nesten hele Operafjellet, hvor Store Norske i 2028 håper å starte kullproduksjon i delen som kalles Bassen. Utmålet er på tilsammen 61,1 kvadratkilometer, og det statlige gruveselskapet er fornøyd.

Større enn Lunckefjell
- Forekomsten i Bassen er lokalisert forholdsvis lett tilgjengelig fra Longyearbyen og vil være et naturlig hovedproduksjonssted etter at Store Norskes forekomster rundt Svea er utvunnet, sier letesjef Morten Often i en pressemelding.

Store Norske har i sommer foretatt boringer på Bassen for å fastslå omfanget av kullforekomstene, og foreløpige anslag tyder på at det kan inneholde opptil 10 millioner tonn utvinnbart kull.

Til sammenlikning er forekomsten i den nye Lunckefjellgruva på 8,4 millioner tonn.

Store Norske understreker imidlertid at det er nødvendig med ytterligere undersøkelser for å avklare om driften kan bli lønnsom.

Protesterte
Utmålene ligger imidlertid på eiendommen Austre Adventfjord, hvor Austre Adventfjord AS er i forhandlinger om salg og parallelt har forsøkt å få leterettigheter. Det siste sier Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren på Svalbard nei til.

Advokat Sveinung O. Flaaten som representerer selskapet, ba i forkant av utmålsforretningen om å få protokollført at han har innvendinger mot tildelingen til Store Norske, men at Bergmesteren avviste disse. Flaaten mener blant annet at det kun er en teoretisk sjanse for at det blir kulldrift i Bassen og at området med dette blokkeres for andre.

10 av 17
Flaathen er heller ikke fornøyd med at Austre Adventfjord bare fikk ti av til sammen 17 omsøkte utmål på Hiorthfjellet under utmålsforretningen tidligere på dagen. Disse utmålene omfatter rundt 71 kvadratkilometer, men ifølge Austre Adventfjord AS er det nødvendig med samtlige for å kunne realisere et nytt kullgruveprosjekt her. Det ble i fjor sommer kjent at selskapet vil starte kulldrift nær Longyearbyen.
Partene har nå seks måneder på å anke tildelingen.


LES OGSÅ: Stolt over den nye gruva - sliter med røde tall

LES OGSÅ: Må finne mer kull

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!